Kaj boste skuhali danes?
Rižev narastek s snežno kapo
Rižev narastek s snežno kapo
Sestavine
- 160 g okroglozrnatega riža
- 5 dl mleka
- 50 g masla
- ščepec soli
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- sok in lupina 1 limone
- 70 g drobnega kristalnega sladkorja
- 5 jajc
- maslo in drobtine za pekač
snežena kapa
- 2 beljaka
- 60 g drobnega kristalnega sladkorja
malinov sok
- 2,5 dl malinovega sirupa
- 3 žlice belega vina
- kanček vode po želji
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- 160 g okroglozrnatega riža
- 5 dl mleka
- 50 g masla
- ščepec soli
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- sok in lupina 1 limone
- 70 g drobnega kristalnega sladkorja
- 5 jajc
- maslo in drobtine za pekač
snežena kapa
- 2 beljaka
- 60 g drobnega kristalnega sladkorja
malinov sok
- 2,5 dl malinovega sirupa
- 3 žlice belega vina
- kanček vode po želji
Postopek
Riž na hitro zavremo v vodi in ga dobro odcedimo. V loncu zavremo mleko, maslo, sol, polovico vaniljevega sladkorja in limonovo lupino, dodamo riž in ga na majhnem ognju do mehkega zdušimo. Lonec odstavimo z ognja in pustimo, da se riž ohladi v pokriti posodi. Model za narastek namažemo z maslom in posipamo z drobtinami. Pečico segrejemo na 180 °C.
Beljake ločimo od rumenjakov. Beljake stepemo z drobnim kristalnim sladkorjem v trd sneg, rumenjake pa penasto zmešamo s preostalim vaniljevim sladkorjem in vmešamo v ohlajeno riževo maso, potem vmešamo še sneg. Maso napolnimo v pripravljen model, površino zgladimo in pečemo približno 40 minut v prej ogreti pečici.
Narastek vzamemo iz pečice in ga nekoliko ohladimo. Dva beljaka stepemo s 60 g drobnega kristalnega sladkorja v trd sneg; sneg napolnimo v brizgalno vrečko z zvezdnim nastavkom in nabrizgamo na rižev narastek sneženo kapo. Narastek popečemo v prej ogreti pečici pri 250 °C, da snežena kapa rahlo porjavi. Malinov sirup pomešamo z belim vinom, po želji dodamo še kanček vode. Rižev narastek narežemo na primerne kose in ga ponudimo z malinovim sokom.