
Sestavine
- 120 g masla
- 4 žlice medu
- 60 g rjavega sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- nastrgana lupinica ½ limone
- malo soli
- 5 jajc
- 200 g polnovredne pšenične moke
- ½ zavitka pecilnega praška
- malo mletega cimeta
- 200 g mletih orehov
- 300 g kiselkastih jabolk
- sok 1 limone
- rjavi sladkor in cimet za posip
- 40 g rozin
- rjavi sladkor, ko postrežemo

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
- 120 g masla
- 4 žlice medu
- 60 g rjavega sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- nastrgana lupinica ½ limone
- malo soli
- 5 jajc
- 200 g polnovredne pšenične moke
- ½ zavitka pecilnega praška
- malo mletega cimeta
- 200 g mletih orehov
- 300 g kiselkastih jabolk
- sok 1 limone
- rjavi sladkor in cimet za posip
- 40 g rozin
- rjavi sladkor, ko postrežemo
Postopek
Maslo močno penasto zmešamo z medom, rjavim sladkorjem, vaniljevim sladkorjem, limonovo lupinico in soljo. Postopoma dodajamo jajca in ponovno penasto stepemo. Polnovredno pšenično moko pomešamo s pecilnim praškom, cimetom in orehi ter vmešamo v masleno zmes. Maso napolnimo v pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko in površino lepo zgladimo.
Pečico segrejemo na 180 °C. Jabolka olupimo, razrežemo na četrtine, nato pa na krhlje. Jabolčne krhlje skodlasto porazdelimo po površini testa, pokapamo z limonovim sokom ter potresemo z rjavim sladkorjem, cimetom in rozinami. Pečemo približno 50 minut. Šele ko se pecivo ohladi, ga vzamemo iz pekača in previdno odstranimo papir. Pred postrežbo ga rahlo potresemo z rjavim sladkorjem.