
Kvinojin narastek s suhim sadjem in snežno oblogo
Kvinojin narastek s suhim sadjem in snežno oblogo

Sestavine
- 100 g kvinoje
- 250 g suhega sadja (jabolčni krhlji, marelice, hruške, banane, ananas)
- 1 dl mleka
- 3 jajca
- 100 g kristalnega sladkorja
- 200 g puste skute
- sol

7 okusnih prilog, ki niso krompir
Krompir je v slovenski kuhinji skorajda nepogrešljiv, od tenstanega, do pireja, naše mamo so nam ga kuhale precej pogosto. Včasih pa kosilo preprosto potrebuje nekaj drugačnega, lažjega, bolj barvitega ali z zanimivejšo teksturo.

Kako pripraviti to priljubljeno poletno zelenjavo
Pečena paprika je ena najbolj vsestranskih poletnih prilog. Narezana na fileje je imenitna v marinadi iz oljčnega olja, česna in peteršilja, lahko pa jo pripravimo tudi v solatah še z drugimi vrstami zelenjave, testeninami ali rižem

Ko enkrat poskusite ta domači kečap, ga nikoli več ne boste kupili
Domači kečap bo okusnejši in bolj naraven kot kupljeni, pa še prilagodite ga lahko svojemu okusu! Podobno je s paradižnikovo omako.
Sestavine
- 100 g kvinoje
- 250 g suhega sadja (jabolčni krhlji, marelice, hruške, banane, ananas)
- 1 dl mleka
- 3 jajca
- 100 g kristalnega sladkorja
- 200 g puste skute
- sol
Postopek
Kvinojo skuhamo v dvojni količini vode. Medtem narežemo suho sadje na drobne koščke; stresemo jih v skledo in prelijemo z mlekom.
Rumenjake ločimo od beljakov. Rumenjake stepemo s polovično količino sladkorja v kremno zmes. Rumenjakovi zmesi dodamo kuhano kvinojo, skuto in suho sadje z mlekom vred. Dobro premešamo in maso napolnimo v model za narastek (ali v več manjših modelčkov) ter pečemo v prej ogreti pečici pri 180 °C približno 20 minut.
Med peko narastka stepemo beljak s preostalim sladkorjem in ščepcem soli v trd sneg. Napolnimo ga v brizgalno vrečko z zvezdastim nastavkom. Pečen narastek vzamemo iz pečice in na površino nabrizgamo snežno oblogo. Ponovno damo v pečico za toliko časa, da sneg rahlo porjavi. Ko se narastek nekoliko ohladi, ga razrežemo na primerne kose in ponudimo.