
Krofov narastek
Če vam je nekaj krofov ostalo, jih nikar ne zavrzite - raje iz (tudi nekaj dni) starih krofov pripravite odličen narastek in se posladkajte še enkrat!
Krofov narastek
Če vam je nekaj krofov ostalo, jih nikar ne zavrzite - raje iz (tudi nekaj dni) starih krofov pripravite odličen narastek in se posladkajte še enkrat!

Sestavine
- 6 dunajskih krofov od prejšnjega dne (ali tudi starejših) ali 4 navadni krofi
- 4 žlice datljev
- 5 žlic mandljevih lističev
- 4 jajca
- 5 dl mleka
- 2 dl sladke smetane
- 100 g sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 1 žlica ruma
- maslo za pekač
- sladkor v prahu za posip
Preberite tudi

Nasveti za nabiranje divjih rastlin
Spomladi bi se težko odrekli nabiranju divjih rastlin. Vseeno je dobro, če poznamo nekaj nasvetov za varno nabiranje in uporabo divjih rastlin.

Ideje za kosilo s piščancem v glavni vlogi
Zdaj je čas za pusto meso in ribe. A piščanec je lahko dolgočasen in suh, zato imamo za vas štiri odlične ideje, ki na krožnik prinesejo tudi nekaj zelenjave.

Demi-glace: bogata temna mesna omaka
Odkrivamo skrivnost popolne demi-glace omake! Ta globoka, intenzivna temna mesna omaka je srce francoske kuhinje in temelj številnih drugih omak, zato jo je dobro vedno imeti pri roki.
Sestavine
- 6 dunajskih krofov od prejšnjega dne (ali tudi starejših) ali 4 navadni krofi
- 4 žlice datljev
- 5 žlic mandljevih lističev
- 4 jajca
- 5 dl mleka
- 2 dl sladke smetane
- 100 g sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 1 žlica ruma
- maslo za pekač
- sladkor v prahu za posip
Postopek
Pekač za narastke velikosti 20 x 30 cm namažemo z maslom. Pečico segrejemo na 180 °C. Krofke narežemo na tanke rezine in jih zložimo v pekač v kot opeke, mednje pa razporedimo drobno narezane datlje in 4 žlice mandljevih lističev.
Jajca v skledi zmešamo z mlekom, smetano, sladkorjem, vaniljevim sladkorjem in rumom ter z metlico stepamo tako dolgo, da se sladkor popolnoma stopi.
Z jajčno mešanico prelijemo krofke, zmes naj ne zalije vrhnje plasti krofkov. Po vrhu potresemo s preostalimi mandljevimi lističi in postavimo v pečico za 15 minut, nato narastek vzamemo iz pečice, ga posujemo s sladkorjem v prahu in še vročega postrežemo.