Kaj boste skuhali danes?
Krofov narastek
Če vam je nekaj krofov ostalo, jih nikar ne zavrzite - raje iz (tudi nekaj dni) starih krofov pripravite odličen narastek in se posladkajte še enkrat!
Krofov narastek
Če vam je nekaj krofov ostalo, jih nikar ne zavrzite - raje iz (tudi nekaj dni) starih krofov pripravite odličen narastek in se posladkajte še enkrat!
Sestavine
- 6 dunajskih krofov od prejšnjega dne (ali tudi starejših) ali 4 navadni krofi
- 4 žlice datljev
- 5 žlic mandljevih lističev
- 4 jajca
- 5 dl mleka
- 2 dl sladke smetane
- 100 g sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 1 žlica ruma
- maslo za pekač
- sladkor v prahu za posip
Tako se skuha prava domača jota po starem receptu
Jota je prima jed na žlico, ki še posebno tekne pozimi. In čeprav ji pravimo enolončnica, jo pravzaprav kuhamo v treh loncih.
Tako pire pripravi chef z 31 Michelinovimi zvezdicami
Težko bi našli jed, ki je preprostejša in bolj vsestranska od krompirjevega pireja. Slastna je že osnovna različica, mi pa smo za vas zbrali nekaj prav posebnih idej.
Božanski čufti v paradižnikovi enolončnici, ki pogreje in nasiti
Morda smo res bolj navajeni čuftov v paradižnikovi omaki, ampak v paradižnikovi juhi so res odlični - to je preprost recept, ki ga boste pripravljali znova in znova.
Sestavine
- 6 dunajskih krofov od prejšnjega dne (ali tudi starejših) ali 4 navadni krofi
- 4 žlice datljev
- 5 žlic mandljevih lističev
- 4 jajca
- 5 dl mleka
- 2 dl sladke smetane
- 100 g sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 1 žlica ruma
- maslo za pekač
- sladkor v prahu za posip
Postopek
Pekač za narastke velikosti 20 x 30 cm namažemo z maslom. Pečico segrejemo na 180 °C. Krofke narežemo na tanke rezine in jih zložimo v pekač v kot opeke, mednje pa razporedimo drobno narezane datlje in 4 žlice mandljevih lističev.
Jajca v skledi zmešamo z mlekom, smetano, sladkorjem, vaniljevim sladkorjem in rumom ter z metlico stepamo tako dolgo, da se sladkor popolnoma stopi.
Z jajčno mešanico prelijemo krofke, zmes naj ne zalije vrhnje plasti krofkov. Po vrhu potresemo s preostalimi mandljevimi lističi in postavimo v pečico za 15 minut, nato narastek vzamemo iz pečice, ga posujemo s sladkorjem v prahu in še vročega postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pita s pečenimi paradižniki in parmezanom
Grahova juha z meto
Meta je vsestransko zelišče, ki nas hladi ob vročih dneh. Posadite jo na vrtu ali si priskrbite lonček za okensko polico!