
Lososovi kaneloni s špinačo in jajčevci
Kosilo s hranilno bogatimi sestavinami.
Lososovi kaneloni s špinačo in jajčevci
Kosilo s hranilno bogatimi sestavinami.

Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 čebuli
- 2 jajčevca
- 1 kg pasiranega paradižnika (passate)
- 2 dl suhega belega vina
- 3 žlice kaper
- 1 žlica sladkorja
- 500 g maskarponeja
- 3 dl mleka
- 150 g svežega bazilikinega pesta
- 3 jajca
- 6 lososovih filejev brez kože
- 12 svežih listov testenin za lazanjo
- 800 g špinače
- 50 g sveže naribanega parmezana
- sol
- poper
- listi bazilike za posip

Pripravite najboljši espresso tonik za poletno osvežitev in poživitev
Espresso tonik, svetovna kavna uspešnica, je pred leti na dolg poletni dan izumil nek švedski barista. Je pred vami dolg dan? Popestrite si ga s to fino pijačo.

Idrija vabi na izlet in obed
Pustite se zapeljati Idriji in njeni bogati zgodovini, razgledom ter vrsti tradicionalnih jedi, ki vas bodo očarale in nasitile. Kaj jesti, ko obiščete Idrijo?

Tako ne boste uničili nobenega steaka več
"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 čebuli
- 2 jajčevca
- 1 kg pasiranega paradižnika (passate)
- 2 dl suhega belega vina
- 3 žlice kaper
- 1 žlica sladkorja
- 500 g maskarponeja
- 3 dl mleka
- 150 g svežega bazilikinega pesta
- 3 jajca
- 6 lososovih filejev brez kože
- 12 svežih listov testenin za lazanjo
- 800 g špinače
- 50 g sveže naribanega parmezana
- sol
- poper
- listi bazilike za posip
Postopek
V veliki ponvi segrejemo olje in na njem 10 minut pražimo na rezine narezano čebulo. Ko porjavi, vmešamo kocke jajčevcev in jih 5 minut pražimo, da se zmehčajo. Dodamo paradižnik in zalijemo z vinom, nato vmešamo še kapre, sladkor, žlico soli in malo popra. Jed pokrijemo in kuhamo 20 minut.
Medtem v skledi polovico maskarponeja gladko zmešamo z mlekom, pestom in razžvrkljanimi jajci.
Vsak lososov file razpolovimo tako, da dobimo dva dolga kosa. Vsak list lazanje namažemo z eno žlico preostalega maskarponeja, ga obložimo z enim kosom lososa, začinimo s soljo in poprom ter zvijemo v valj.
Špinačo operemo in jo v večji kozici segrejemo, da oveni. Nato jo odcedimo in iz nje iztisnemo čim več vode, da pečeni kaneloni ne bodo premokri. Špinačo razporedimo po večjem pekaču (meri naj približno 27 x 35 cm). Nanjo naložimo lososove kanelone in vse skupaj prelijemo s paradižnikovo omako z jajčevci. Previdno dodamo še maskarponejevo mešanico.
Pečico segrejemo na 190 °C. Na maskarponejevo mešanico posujemo parmezan in kanelone pečemo 40 minut. Preden jed postrežemo, jo pustimo 5 do 10 minut počivati, nato jo posujemo z listi bazilike in postrežemo.