© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Pita Mont Blanc (s kostanjevo kremo in španskimi vetrci)

Mont Blanc je slavna francoska kostanjeva sladica, ki po obliki spominja na znameniti vrh

Pita Mont Blanc (s kostanjevo kremo in španskimi vetrci)

Mont Blanc je slavna francoska kostanjeva sladica, ki po obliki spominja na znameniti vrh

Čas priprave 2 h 30 min
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 8 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Pita Mont Blanc

Sestavine

  • 500 g sladkega krhkega testa

španski vetrci

  • 60 g sladkorja v prahu
  • 3 žlice moke in še malo za delovno površino
  • 2 beljaka
  • 100 g kristalnega sladkorja

kostanjeva krema

  • 400 g rahlo sladkanega kostanjevega pireja
  • 2,5 dl sladke smetane
  • 30 g sladkorja v prahu
  • 1 žlica temnega ruma (po želji)

za okras

  • nekaj glaziranih kostanjev
  • sladkor v prahu
Piknik v Parizu.jpg

Top destinacije za popoln piknik

Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Sestavine

  • 500 g sladkega krhkega testa

španski vetrci

  • 60 g sladkorja v prahu
  • 3 žlice moke in še malo za delovno površino
  • 2 beljaka
  • 100 g kristalnega sladkorja

kostanjeva krema

  • 400 g rahlo sladkanega kostanjevega pireja
  • 2,5 dl sladke smetane
  • 30 g sladkorja v prahu
  • 1 žlica temnega ruma (po želji)

za okras

  • nekaj glaziranih kostanjev
  • sladkor v prahu

Postopek

1

Testo razvaljamo na rahlo pomokani delovni površini in z njim obložimo plitev model za pito premera 22 do 23 cm. Odvečno testo pustimo viseti čez rob, dno pa prepikamo z vilicami. Model za 30 minut postavimo v hladilnik.

2

Pečico segrejemo na 190 °C (ali na 170 °C z ventilacijo). Testo v modelu obložimo s papirjem za peko, ki smo ga zmečkali in ponovno razprostrli, nanj vsujemo suh fižol in slepo pečemo 15 minut. Nato fižol in papir odstranimo ter pečemo še 5 minut, da je dno videti suho in se zlato rjavo zapeče. Pustimo, da se testo ohladi, nato z nazobčanim nožem obrežemo vse, kar gleda čez rob.

3

Temperaturo pečice zmanjšamo na 140 °C (ali na 120 °C z ventilacijo). Zmešamo sladkor v prahu in moko. Beljake stepemo v sneg z mehkimi vršički, nato vanj vtepemo kristalni sladkor, in sicer po žlico naenkrat, medtem pa ves čas stepamo, da dobimo sijočo maso s čvrstimi vršički. Narahlo vmešamo mešanico sladkorja v prahu in moke ter maso nadevamo v vrečko za brizganje z navadnim nastavkom premera 1 cm (ali uporabimo vrečko za zamrzovanje, ki ji odrežemo vogalček). Na pekač, obložen s papirjem za peko, nabrizgamo španske vetrce različnih velikosti in jih pečemo 1 uro ali toliko časa, da se strdijo. Medtem nekajkrat odpremo vratca pečice, da izpustimo ven vlago, ali pa med vratca zataknemo kuhalnico, da ostanejo priprta. Španske vetrce pustimo, da se ohladijo.

4

Za nadev z metlico razrahljamo kostanjev pire. Smetano stepemo, da nastanejo mehki vršički, nato vanjo vtepemo sladkor v prahu in smetano vmešamo v kostanjev pire, po želji skupaj z rumom. Kremo preložimo v vrečko za brizganje z zvezdastim nastavkom in jo za 15 minut shranimo v hladilnik. Nato jo v progah nabrizgamo na podlago za pito; če je kaj ostane, na vrh nabrizgamo kupčke. Med te kupčke položimo španske vetrce in grobo narezan glaziran kostanj. Poprašimo še s sladkorjem v prahu in postrežemo.

Rumenjak

Rumenjaka, ki ostaneta pri tem receptu, porabimo za šodo pri pečenih hruškah.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.