
Koprivni njoki s sirovo omako
Koprivni njoki s sirovo omako

Sestavine
- 700 g mokastega krompirja
- 200 g kopriv
- 200 g moke
- 1 jajce
- sveže zmlet poper
sirova omaka
- sol
- 2,5 dl mleka
- 200 g dimljenega sira
- 100 g masla
- poper
- sveže nariban parmezan za posip

Pehtran: odlične ideje za slane in sladke jedi
Če pehtran poznate le v potici, je to branje za vas. Pehtran navdušuje v piškotih, panakotah in sladoledu, v smetanovih omakah, na gobah, s piščancem in z ribami.

Tri najhitrejše omake za testenine - le 15 minut in veliko okusa
Pozabite na kupljene omake. Pripravite si eno od treh preprostih omak za testenine, ki vas bo navdušila s hitrostjo in okusom.

Ne spreglejte znakov, ki razkrivajo kakovost paradižnika
Najbrž se lahko strinjamo, da ni vsak na videz popoln paradižnik tudi zares dober. Kako torej v trgovini prepoznati sočen in sladek paradižnik, polnega okusa?
Sestavine
- 700 g mokastega krompirja
- 200 g kopriv
- 200 g moke
- 1 jajce
- sveže zmlet poper
sirova omaka
- sol
- 2,5 dl mleka
- 200 g dimljenega sira
- 100 g masla
- poper
- sveže nariban parmezan za posip
Postopek
Krompir operemo in v lupini skuhamo. Še vročega olupimo, pretlačimo in pustimo, da dobro izpari. Koprive operemo, odstranimo debelejše peclje, blanširamo (na hitro skuhamo) in splaknemo z ledeno mrzlo vodo. Na cedilu jih odcedimo in dobro ožmemo.
V skledi pomešamo moko s krompirjem in jajcem, solimo in popramo. Sestavine zgnetemo v gladko testo. Koprive drobno narežemo, dodamo h krompirjevi masi in pregnetemo. Testo oblikujemo v valj, razrežemo na 2 cm dolge kose, jih povaljamo v moki in s hrbtno stranjo vilic oblikujemo njoke.
V dovolj veliki kozici zavremo rahlo osoljeno vodo in vanjo stresemo njoke. Takoj ko njoki priplavajo na površino, zmanjšamo temperaturo in jih kuhljamo približno 5 minut.
Za sirovo omako zavremo mleko, dodamo na kocke narezan dimljen sir in maslo ter dobro premešamo. Začinimo s soljo in poprom. Omako pretlačimo skozi sito in jo po želji še malo začinimo.
Njoke s penovko poberemo iz vode, dobro odcedimo in serviramo na tople krožnike. Prelijemo jih s sirovo omako in potresemo s sveže naribanim parmezanom.