
Sestavine
biskvit
- 250 g masla
- 250 g rjavega sladkorja
- sredica 1 vaniljevega stroka
- 5 večjih jajc
- 330 g moke
- 100 g navadnega polnomastnega jogurta
- 2 žlički pecilnega praška
- 3 žlice manj mastnega mleka
obloga
- 350 g malin
- 250 g borovnic
- 220 g kisle smetane ali crème fraîche
- maslo za model
- sladkor v prahu (po želji)

Pehtran: odlične ideje za slane in sladke jedi
Če pehtran poznate le v potici, je to branje za vas. Pehtran navdušuje v piškotih, panakotah in sladoledu, v smetanovih omakah, na gobah, s piščancem in z ribami.

Tri najhitrejše omake za testenine - le 15 minut in veliko okusa
Pozabite na kupljene omake. Pripravite si eno od treh preprostih omak za testenine, ki vas bo navdušila s hitrostjo in okusom.

Ne spreglejte znakov, ki razkrivajo kakovost paradižnika
Najbrž se lahko strinjamo, da ni vsak na videz popoln paradižnik tudi zares dober. Kako torej v trgovini prepoznati sočen in sladek paradižnik, polnega okusa?
Sestavine
biskvit
- 250 g masla
- 250 g rjavega sladkorja
- sredica 1 vaniljevega stroka
- 5 večjih jajc
- 330 g moke
- 100 g navadnega polnomastnega jogurta
- 2 žlički pecilnega praška
- 3 žlice manj mastnega mleka
obloga
- 350 g malin
- 250 g borovnic
- 220 g kisle smetane ali crème fraîche
- maslo za model
- sladkor v prahu (po želji)
Postopek
Model premera 23 cm premažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko. Pečico segrejemo na 160 ˚C. V skledi z električnim mešalnikom penasto stepemo maslo s sladkorjem, ščepcem soli in sredico vaniljevega stroka. Nato postopoma dodajamo jajca tako, da vsakič dobro premešamo testo, da se vse dobro poveže. Če se nam zdi, da testo postaja tekoče, mu primešamo še eno žlico moke, da se zgosti. Vmešamo še jogurt.
Moko s pecilnim praškom presejemo in jo z veliko kovinsko žlico vmešamo v jajčno mešanico. Primešamo še mleko in v model vlijemo polovico testa. V preostalo polovico vmešamo polovico malin in borovnic in tudi to vlijemo v model. Vrh poravnamo in pečemo 1 uro in pol, da se kolač dvigne in postane zlato rjave barve; če v testo zapičimo leseno palčko, mora ostati čista, ko je potegnemo iz kolača.
Kolač pol ure ohlajamo, nato ga odstranimo iz modla in ohladimo na kuhinjski rešetki. Popolnoma ohlajenega položimo na krožnik, ga premažemo z gladko zmešano kislo smetano ali crème fraîche in obložimo s preostalimi malinami in borovnicami. Posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo. Kolač je najboljši, če ga pojemo takoj, vendar ga lahko, brez smetane in sadja, do 2 dni hranimo v hladilniku. Pred postrežbo ga nekaj časa pustimo na sobni temperaturi, nato pa okrasimo s smetano in posujemo s sadjem.