
Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 170 g zmehčanega masla
- 170 g rjavega sladkorja
- 250 g moke
- 1 žlica pecilnega praška
- 2 veliki jajci
- 2 žlički vaniljeve arome
- 170 g poljubnega poletnega sadja
- 1–2 žlici limonovega (ali limetinega ali pomarančnega) soka
- 140 g belega sladkorja
- maščoba za model

Preproste jesenske sladice, ki jih pripravljamo vsako sezono
Krajši sivi dnevi hitro prebudijo otožne misli. Preženite jih s toplino, ki jo prinašajo fine sladice iz sezonskega sadja in plodov.

Žlikrofi po nemško: slastni žepki maultaschen
Maultaschen so žlikrofi, značilni za švabsko kuhinjo. Tradicionalno pripravljajo nadev iz mletega mesa, špinače in zelišč, mi pa smo tokrat raje izbrali jesenske okuse.

Hrana za srečno črevesje: recepti za lažjo prebavo
Mirna prebava se začne že v ustih. Dietetičarki Sandra Strehle in Christiane Schäfer razkrivata preproste korake in recepte za zdravo, zadovoljno črevesje.
Sestavine
- 170 g zmehčanega masla
- 170 g rjavega sladkorja
- 250 g moke
- 1 žlica pecilnega praška
- 2 veliki jajci
- 2 žlički vaniljeve arome
- 170 g poljubnega poletnega sadja
- 1–2 žlici limonovega (ali limetinega ali pomarančnega) soka
- 140 g belega sladkorja
- maščoba za model
Postopek
Pečico segrejemo na 180 ° C. Podolgovat model s prostornino slabega litra namastimo in obložimo s papirjem za peko. V veliko skledo damo maslo, rjavi sladkor, moko, zmešano s pecilnim praškom, jajca in aromo ter stepamo z električnim mešalnikom 5 minut, da dobimo svetlo, kremasto in zelo gosto mešanico.
Eno tretjino testa vlijemo v model in ga posujemo s 50 g sadja. Skrbno ga prekrijemo še s tretjino testa in spet posujemo s 50 g sadja. Na koncu dolijemo še preostalo testo in ga poravnamo s hrbtno stranjo žlice. Pečemo 1 uro oziroma tako dolgo, da je lesena palčka, ki jo zapičimo v kolač, čista, ko jo izvlečemo.
Kolač pustimo v modlu in ga prebodemo z leseno palčko. Preostalo sadje (70 g) stresemo v skledo k belemu sladkorju. Dodamo žlico limonovega soka in ga z vilicami vmešamo tako, da sadje malo zmečkamo. Če je sadna masa presuha, dodamo še malo soka. Maso razporedimo po kolaču in počakamo, da se kolač ohladi, obloga pa strdi in postane hrustljava. Nato kolač vzamemo iz modla, narežemo na rezine in postrežemo.
Nasvet
Za kolač lahko uporabimo poljubno sezonsko sadje, kar trenutno raste na vrtu ali smo ga nabrali v gozdu. Mi smo uporabili robidnice in maline. Lahko pa uporabimo tudi marelice, nektarine, breskve ali slive, ki jih narežemo na kocke. Borovnice, ribez in maline uporabimo cele, jagode pa razpolovimo ali narežemo na četrtine, če so večje.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Piščanec iz ponve v gobovi omaki
Ledena torta z jagodičjem
Čudovito okusna, osvežilna in očarljivo rožnata – kakor nalašč za zabavo!