© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Poletni sadni kolač

Poletni sadni kolač

Čas priprave 1 h 15 min
Zahtevnost Enostavno
Količina 8 rezin
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
poletni sadni kolac

Sestavine

  • 170 g zmehčanega masla
  • 170 g rjavega sladkorja
  • 250 g moke
  • 1 žlica pecilnega praška
  • 2 veliki jajci
  • 2 žlički vaniljeve arome
  • 170 g poljubnega poletnega sadja
  • 1–2 žlici limonovega (ali limetinega ali pomarančnega) soka
  • 140 g belega sladkorja
  • maščoba za model

Sestavine

  • 170 g zmehčanega masla
  • 170 g rjavega sladkorja
  • 250 g moke
  • 1 žlica pecilnega praška
  • 2 veliki jajci
  • 2 žlički vaniljeve arome
  • 170 g poljubnega poletnega sadja
  • 1–2 žlici limonovega (ali limetinega ali pomarančnega) soka
  • 140 g belega sladkorja
  • maščoba za model

Postopek

1

Pečico segrejemo na 180 ° C. Podolgovat model s prostornino slabega litra namastimo in obložimo s papirjem za peko. V veliko skledo damo maslo, rjavi sladkor, moko, zmešano s pecilnim praškom, jajca in aromo ter stepamo z električnim mešalnikom 5 minut, da dobimo svetlo, kremasto in zelo gosto mešanico.

2

Eno tretjino testa vlijemo v model in ga posujemo s 50 g sadja. Skrbno ga prekrijemo še s tretjino testa in spet posujemo s 50 g sadja. Na koncu dolijemo še preostalo testo in ga poravnamo s hrbtno stranjo žlice. Pečemo 1 uro oziroma tako dolgo, da je lesena palčka, ki jo zapičimo v kolač, čista, ko jo izvlečemo.

3

Kolač pustimo v modlu in ga prebodemo z leseno palčko. Preostalo sadje (70 g) stresemo v skledo k belemu sladkorju. Dodamo žlico limonovega soka in ga z vilicami vmešamo tako, da sadje malo zmečkamo. Če je sadna masa presuha, dodamo še malo soka. Maso razporedimo po kolaču in počakamo, da se kolač ohladi, obloga pa strdi in postane hrustljava. Nato kolač vzamemo iz modla, narežemo na rezine in postrežemo.

Nasvet

Za kolač lahko uporabimo poljubno sezonsko sadje, kar trenutno raste na vrtu ali smo ga nabrali v gozdu. Mi smo uporabili robidnice in maline. Lahko pa uporabimo tudi marelice, nektarine, breskve ali slive, ki jih narežemo na kocke. Borovnice, ribez in maline uporabimo cele, jagode pa razpolovimo ali narežemo na četrtine, če so večje.

Priljubljeni recepti

Hrustljave ribje pogačice

Odlična večerja za otroke ali prigrizek ob večernem druženju s prijatelji

1 h
Zahtevno

Makaronovo meso

Bolonjska omaka na hitro

40 min
Enostavno

Čokoladni mousse z meto

Žametna čokolada se lepo poveže s svežino mete

25 min
Enostavno

Beli bakalar

Bakalar je klasika na praznični mizi – zakaj ga ne bi pripravili sami?

1 h
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.