Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 2,5 dl sončničnega olja
- 300 g moke
- 2,5 žličke pecilnega praška
- 3 žličke mešanice začimb za medenjake
- 250 g svetlega rjavega sladkorja
- 4 velika jajca
- drobno naribana lupina in sok 1 pomaranče
- 300 g bučk
- 200 g ameriških orehov (pekanov), lahko tudi navadnih
- sončnično olje za model
preliv
- 50 g zmehčanega masla
- 250 g kremnega sira
- 4 žlice javorovega sirupa
Praznične jedi kljub celiakiji: slovenska voditeljica delila svoje recepte
Klavdija Winder Pantner, ki jo gledalci poznajo kot Veseljakovo voditeljico, sicer pa prepeva tudi v skupini Katrca, se v zasebnem življenju vsak dan sooča s celiakijo.
Recepti chefa Jerneja Fonde: Postanite zvezda praznične večerje
Iščete ideje za božično ali novoletno večerjo? Jernej Fonda iz Hiša Lisjak razkriva recepte, s katerimi boste navdušili goste.
Se vam je praznična sladica ponesrečila? Rešite jo v 10 minutah
Z dobrimi nameni smo se lotili priprave praznične sladice, a se žal ni posrečila. Brez skrbi, vsakemu se lahko zgodi – to je rešitev.
Sestavine
- 2,5 dl sončničnega olja
- 300 g moke
- 2,5 žličke pecilnega praška
- 3 žličke mešanice začimb za medenjake
- 250 g svetlega rjavega sladkorja
- 4 velika jajca
- drobno naribana lupina in sok 1 pomaranče
- 300 g bučk
- 200 g ameriških orehov (pekanov), lahko tudi navadnih
- sončnično olje za model
preliv
- 50 g zmehčanega masla
- 250 g kremnega sira
- 4 žlice javorovega sirupa
Postopek
Pečico segrejemo na 160 °C. Okrogel model za torte s premerom 22 cm namažemo z oljem in obložimo s papirjem za peko. Moko, pecilni prašek in mešanico začimb presejemo v skledo in dodamo še sladkor. V drugi skledi stepemo jajca skupaj s pomarančno lupino in sokom, nato prilijemo še olje.
Bučko naribamo in temeljito ožmemo.V oljno mešanico priložimo naribano bučko in 150 g grobo nasekljanih orehov. Zmes vlijemo v moko in temeljito zmešamo.
Maso damo v model, zgladimo površino in pečemo 1 uro in 20 minut oziroma tako dolgo, da je zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino biskvita, čist, ko ga izvlečemo. Pustimo, da se kolač pol ure ohlaja v modlu, nato ga položimo na rešetko in pustimo, da se do konca ohladi.
Medtem stepemo vse sestavine za preliv. Ko je biskvit ohlajen, preliv z lopatico namažemo po kolaču, posujemo s preostalimi nasekljanimi orehi in postrežemo.
Nasvet
Za ta recept se obnesejo tudi velike bučke, ki jim ostranimo semena.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Kvinojin narastek s suhim sadjem in snežno oblogo
Narastek z rogljički
Kruhov narastek malo drugače, s francoskimi rogljički namesto kruha in s pridihom Bližnjega vzhoda