
Sestavine
- 2,5 dl sončničnega olja
- 300 g moke
- 2,5 žličke pecilnega praška
- 3 žličke mešanice začimb za medenjake
- 250 g svetlega rjavega sladkorja
- 4 velika jajca
- drobno naribana lupina in sok 1 pomaranče
- 300 g bučk
- 200 g ameriških orehov (pekanov), lahko tudi navadnih
- sončnično olje za model
preliv
- 50 g zmehčanega masla
- 250 g kremnega sira
- 4 žlice javorovega sirupa
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- 2,5 dl sončničnega olja
- 300 g moke
- 2,5 žličke pecilnega praška
- 3 žličke mešanice začimb za medenjake
- 250 g svetlega rjavega sladkorja
- 4 velika jajca
- drobno naribana lupina in sok 1 pomaranče
- 300 g bučk
- 200 g ameriških orehov (pekanov), lahko tudi navadnih
- sončnično olje za model
preliv
- 50 g zmehčanega masla
- 250 g kremnega sira
- 4 žlice javorovega sirupa
Postopek
Pečico segrejemo na 160 °C. Okrogel model za torte s premerom 22 cm namažemo z oljem in obložimo s papirjem za peko. Moko, pecilni prašek in mešanico začimb presejemo v skledo in dodamo še sladkor. V drugi skledi stepemo jajca skupaj s pomarančno lupino in sokom, nato prilijemo še olje.
Bučko naribamo in temeljito ožmemo.V oljno mešanico priložimo naribano bučko in 150 g grobo nasekljanih orehov. Zmes vlijemo v moko in temeljito zmešamo.
Maso damo v model, zgladimo površino in pečemo 1 uro in 20 minut oziroma tako dolgo, da je zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino biskvita, čist, ko ga izvlečemo. Pustimo, da se kolač pol ure ohlaja v modlu, nato ga položimo na rešetko in pustimo, da se do konca ohladi.
Medtem stepemo vse sestavine za preliv. Ko je biskvit ohlajen, preliv z lopatico namažemo po kolaču, posujemo s preostalimi nasekljanimi orehi in postrežemo.
Nasvet
Za ta recept se obnesejo tudi velike bučke, ki jim ostranimo semena.