Kaj boste skuhali danes?
Šarkelj po ameriško
Šarkelj iz orehov, ki se prileže na čajanki.
Šarkelj po ameriško
Šarkelj iz orehov, ki se prileže na čajanki.
Sestavine
testo
- 2 dl mleka
- 85 g masla
- 2 veliki jajci
- 550 g moke za kvašeno testo
- 1 zavitek suhega kvasa
- 50 g sladkorja
- ½ žličke soli
za sestavljanje
- 150 g ameriških orehov (lahko tudi navadnih)
- 125 g masla
- 1 žlica mletega cimeta
- 1 žlička mletega ingverja
- 1 žlička mletega muškatnega oreška
- 225 g svetlega sladkorja muskovado
- ščep soli
preliv
- 100 g sladkorja v prahu
- ½ žličke vaniljeve arome
- 1 žlica mleka
- ščep mletega cimeta
- 2 žlici masla
- olje za premaz sklede
- moka za delovno površino (če mesimo ročno)
- maslo za model
Preprosta kosila za ljubitelje azijskih okusov
Kadar si zaželimo nečesa novega, svežega, dišečega, pobrskamo za recepti, ki jih navdihujejo tajska, indijska, kitajska, vietnamska in korejska kulinarika.
Kaj vse lahko naredite iz kutin: domače ideje, ki dišijo po jeseni
Pri nas je kutina prej za okras kot sadež za uživanje, čeprav kutine odlikuje ogromno koristnih lastnosti, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje.
Tako pravilno spečete pečenice
Pečenice so nepogrešljive jeseni in pozimi. Najbolje je, če dobite domače in preverjeno dobre, pozorni pa bodite pri peki.
Sestavine
testo
- 2 dl mleka
- 85 g masla
- 2 veliki jajci
- 550 g moke za kvašeno testo
- 1 zavitek suhega kvasa
- 50 g sladkorja
- ½ žličke soli
za sestavljanje
- 150 g ameriških orehov (lahko tudi navadnih)
- 125 g masla
- 1 žlica mletega cimeta
- 1 žlička mletega ingverja
- 1 žlička mletega muškatnega oreška
- 225 g svetlega sladkorja muskovado
- ščep soli
preliv
- 100 g sladkorja v prahu
- ½ žličke vaniljeve arome
- 1 žlica mleka
- ščep mletega cimeta
- 2 žlici masla
- olje za premaz sklede
- moka za delovno površino (če mesimo ročno)
- maslo za model
Postopek
Najprej zamesimo testo. Mleko vlijemo v kozico, dodamo maslo in počasi segrevamo, da se maslo stopi in tekočina blago zavre. Odstavimo in nekaj minut počakamo, da se ohladi, nato z vilicami vtepemo jajci. V večji skledi zmešamo suhe sestavine, prilijemo tekoče sestavine in zmešamo v lepljivo testo. Počakamo 5 minut, nato ga stresemo na pomokano delovno površino. Gnetemo ga 5 do 10 minut, da postane gladko in prožno. Z malce olja premažemo veliko skledo, v katero položimo testo, ga obračamo, da ga po vsej površini naoljimo, nato skledo pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo. Na toplem jo pustimo eno uro oziroma dokler se prostornina testa ne podvoji. Nato testo pregnetemo s kavljastim nastavkom za testo.
Z maslom namažemo venčni model za kolače s premerom 25 cm. Orehe na suho popražimo, da zadišijo, in jih nasekljamo. Maslo stopimo v kozici. V srednje veliki skledi zmešamo začimbe s sladkorjem in ščepcem soli. Dno modla pokapamo z 2 žlicama stopljenega masla ter potresemo s 3 žlicami sladkorja z začimbami in 4 žlicami orehov.
Testo natrgamo na približno 65 koščkov, iz katerih oblikujemo kroglice. Po 4 ali 5 kroglic naenkrat pomočimo v stopljeno maslo, pustimo, da odvečno maslo odteče, in jih povaljamo v sladkorju z začimbami. Polagamo jih v model, dokler ne prekrijejo dna. Tedaj jih potresemo s preostalimi orehi, nanje pa začnemo nalagati preostale v maslu in sladkorju povaljane kroglice. Če nam kaj masla in sladkorja ostane, ju porazdelimo po vrhu. (Na tej stopnji lahko sladico zamrznemo za največ 1 mesec. Pred peko najprej pustimo, da se odtaja v hladilniku, nato jo damo vzhajat na toplo.)
Model pokrijemo z naoljeno prozorno kuhinjsko folijo in postavimo na toplo. Testo naj vzhaja 1 uro oziroma dokler se njegova prostornina ne podvoji in se, ko ga potlačimo, ne dvigne več.
Pečico segrejemo na 180 °C. Kolač pečemo 35 minut oziroma dokler ne naraste in dobi zlato rjavo skorjico. Ko ga vzamemo iz pečice, naj se v modlu ohlaja 5 minut, nato z modlom močno potolčemo po delovni površini. Kolač pustimo v modlu, da se ohladi do mlačnega.
Naredimo preliv. Sladkor v prahu presejemo, maslo stopimo. Vse sestavine stepemo z metlico. Ko se bo maslo ohladilo, se bo preliv zgostil. Kolač zvrnemo na krožnik, ga pokapamo s prelivom, in počakamo, da se ta strdi. Kolače ne režemo, ampak kroglice trgamo z rokami.
Pripravimo vnaprej
Ta kolač lahko pripravimo za peko prejšnji dan in pustimo, da čez noč v modlu vzhaja v hladilniku. Zjutraj ga pustimo 45 minut do 1 uro, da se segreje na sobno temperaturo, in ga spečemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Špargljeva pita s panceto, skuto in zelišči
Pita iz listnatega testa s kremasto osnovo in obiljem zelišč