Kaj boste skuhali danes?
Čokoladna pita z ameriškimi orehi
Čokoladna pita z ameriškimi orehi
Sestavine
testo
- 250 g moke
- 125 g mehkega masla
- 60 g sladkorja
- 5 žlic hladne vode
- moka za delovno površino
nadev
- 180 g temne čokolade
- 50 g masla
- 4 stepena jajca
- 2 dl javorovega sirupa
- ščepec soli
- 200 g jedrc ameriških orehov (pekanov) ali navadnih orehov
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
testo
- 250 g moke
- 125 g mehkega masla
- 60 g sladkorja
- 5 žlic hladne vode
- moka za delovno površino
nadev
- 180 g temne čokolade
- 50 g masla
- 4 stepena jajca
- 2 dl javorovega sirupa
- ščepec soli
- 200 g jedrc ameriških orehov (pekanov) ali navadnih orehov
Postopek
Maslo narežemo na koščke in ga z moko, sladkorjem in vodo hitro zgnetemo v testo. Po potrebi dodamo še kakšno žlico ali dve vode. Testo zavijemo v folijo in ga damo za pol ure v hladilnik.
Pečico segrejemo na 180 °C. Na rahlo pomokani delovni površini testo razvaljamo in z njim obložimo model za pite premera 20 do 22 cm. Testo v pekaču obložimo s papirjem za peko in vanj po celi površini razporedimo suh fižol. Pečemo 20 minut, nato papir in fižol odstranimo ter pečemo še 10 minut, da se testo zlato obarva. Model vzamemo iz pečice in ohladimo.
Čokolado in maslo stopimo nad vodno kopeljo. Jajca dobro zmešamo z javorovim sirupom in zmes vmešamo v stopljeno čokolado in maslo. Dodamo še ščepec soli in skoraj vsa orehova jedrca, nato maso vlijemo na pečeno testeno osnovo. Po vrhu razporedimo preostale orehove polovice in pečemo 30 do 40 minut, da se masa strdi. Ohladimo in postrežemo s stepeno smetano ali vaniljevim sladoledom.