Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
testo
- 300 g moke
- 75 g masla
- 100 g kremnega sira
- 1 žlica sladkorja v prahu
nadev
- ¼ žličke soli
- 150 g masla
- ščepec soli
- 2 dl javorovega sirupa
- 250 g svetlega sladkorja muskovado
- 100 g temnega sladkorja muskovado
- 4 jajca
- 1 žlička vaniljeve arome
- 400 g ameriških orehov (lahko jih nadomestimo z navadnimi)
- 200 g temne čokolade
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
testo
- 300 g moke
- 75 g masla
- 100 g kremnega sira
- 1 žlica sladkorja v prahu
nadev
- ¼ žličke soli
- 150 g masla
- ščepec soli
- 2 dl javorovega sirupa
- 250 g svetlega sladkorja muskovado
- 100 g temnega sladkorja muskovado
- 4 jajca
- 1 žlička vaniljeve arome
- 400 g ameriških orehov (lahko jih nadomestimo z navadnimi)
- 200 g temne čokolade
Postopek
Najprej naredimo testo. Maslo narežemo na koščke. Sestavine za testo mešamo v multipraktiku, dokler ne dobimo enakomerne drobtinaste mase. Medtem ko mešalnik še dela, zlijemo skozi lijak 2 do 3 žličke mrzle vode – mešanica se bo začela sprijemati v kepe. Preložimo jo na delovno površino in na hitro pognetemo v kroglo. Oblikujemo okrogel, ploščat hlebček, ga ovijemo v prozorno kuhinjsko folijo in ga za najmanj 20 minut spravimo v hladilnik. Pečico segrejemo na 200 °C.
Testo vzamemo iz hladilnika in ga 5 minut pustimo na sobni temperaturi, da se zmehča. Delovno površino potresemo z moko, testo odvijemo in ga razvaljamo v krog, debel 3 mm, s katerim obložimo dno in obod globokega (približno 3 cm) modla za pite s premerom 23 cm in valovitim obodom. Testo pritisnemo ob model, da med njima nikjer ne ostane praznina. Kak centimetre testa pustimo, da visi čez rob (obrezke prihranimo). Testo obložimo s papirjem za peko (prej ga zmečkamo, da laze delamo z njim) in nanj nasujemo suh fižol v zrnju. Pečemo 15 do 20 minut, da obod ni več mehak, odstranimo papir za peko in fižol ter vrnemo v pečico še za 5 minut, da postane testo zlato rjavo. Obrežemo ga, tako da ga poravnamo z robom modla; za to je najbolj pripraven majhen nazobčan nož. Če opazimo v testu razpoke, jih zadelamo z ostanki testa.
V kozico damo maslo, sirup, obe vrsti sladkorja in sol. Segrevamo, dokler se maslo in sladkor ne raztopita, in občasno pomešamo. Odstavimo in pustimo, da se 10 minut ohlaja. Temperaturo pečice znižamo na 160 °C.
Orehova jedrca drobno sesekljamo. Čokolado narežemo na koščke. V skledi razžvrkljamo jajca. Dodamo jim sirupovo mešanico, vaniljo in orehe ter temeljito razmešamo. Polovico mešanice zlijemo v pečeno testo, jo potresemo s polovico čokoladnih koščkov, prekrijemo s preostalim nadevom in potresemo z drugo polovico čokolade. Postavimo na mrežico na sredini pečice in pečemo 50 do 55 minut, tako da postane nadev čvrst. Nato vzamemo pito iz pečice in jo pustimo, da se ohladi. Preden postrežemo, jo vsaj za 2 uri postavimo v hladilnik.