
Sestavine
- 600 g češenj
- 1 dl rdečega vina
- 1 dl penine
- 75 g svetlo rjavega sladkorja
- 1 cimetova palčka
- 1 vejica timijana
- 2 vaniljeva stroka
karamelizirani mandlji
- 50 g svetlo rjavega sladkorja
- 75 g popraženih blanširanih mandljev
stepeni maskarpone
- 1 dl sladke smetane
- 100 g maskarponeja
- 2 žlici sladkorja v prahu

Suho sadje doma: triki, ki jih trgovine ne povedo
Že dolgo prej, preden so odkrili druge metode konzerviranja, so naši predniki v času obilja znali narediti hrano obstojno s sušenjem ali presuševanjem.

Projekt za konec počitnic: sladka plaža
Zadnji dnevi pred šolo so vedno napolnjeni z energijo in pričakovanji. Odličen način, da zaposlite tako sebe kot svoje najmlajše je kuhanje in peka. Za vas smo pripravili zabaven kulinarični projekt, ki bo zaposlil celo družino.

Odslej ne bomo rabutali le fig, ampak tudi listje
Rabutali? To pa že ne. Prej sposodili (za nedoločen čas). Vonju fig se enostavno ne moremo upreti … S temi recepti pa bomo v poletni aromi uživali še dlje.
Sestavine
- 600 g češenj
- 1 dl rdečega vina
- 1 dl penine
- 75 g svetlo rjavega sladkorja
- 1 cimetova palčka
- 1 vejica timijana
- 2 vaniljeva stroka
karamelizirani mandlji
- 50 g svetlo rjavega sladkorja
- 75 g popraženih blanširanih mandljev
stepeni maskarpone
- 1 dl sladke smetane
- 100 g maskarponeja
- 2 žlici sladkorja v prahu
Postopek
Češnje izkoščičimo in razpolovimo. Vaniljeva stroka razpremo in postrgamo semena. Pripravimo tekočino za poširanje: vino, penino, cimetovo palčko, timijanovo vejico, razprta vaniljeva stroka in semena damo v veliko kozico. Segrejemo do nežnega vrenja, nato v tekočino vsujemo češnje. Kuhljamo 3 minute, nato odstavimo in pustimo, da se ohladijo. (To lahko naredimo do 2 dni vnaprej in shranimo v hladilnik.)
Za karamelizirane mandlje sladkor stresemo v kozico in dodamo 0,25 dl vode. Nežno segrevamo brez mešanja, dokler se sladkor ne stopi, nato kuhamo še toliko, da nastane zlat karamel. V kozico dodamo mandlje, zmešamo, da so enakomerno obdani s karamelom, nato jih pretresemo na pekač, obložen s papirjem za peko, in pustimo, da se ohladijo. Ko se karamel strdi, ga nalomimo na koščke.
Medtem ko se češnje in mandlji ohlajajo, v skledi stepemo smetano, maskarpone in sladkor, da nastanejo čvrsti vršički, in postavimo na stran. Ko so češnje ohlajene, odstranimo vaniljeva stroka, cimetovo palčko in timijanovo vejico, nato jih naložimo v desertne skledice. Vsako porcijo obložimo z veliko porcijo maskarponeja in nekaj karameliziranimi mandlji.