Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 600 g češenj
- 1 dl rdečega vina
- 1 dl penine
- 75 g svetlo rjavega sladkorja
- 1 cimetova palčka
- 1 vejica timijana
- 2 vaniljeva stroka
karamelizirani mandlji
- 50 g svetlo rjavega sladkorja
- 75 g popraženih blanširanih mandljev
stepeni maskarpone
- 1 dl sladke smetane
- 100 g maskarponeja
- 2 žlici sladkorja v prahu
Slastne londonske rezine iz babičinega zvezka z recepti
Retro sladice se vračajo – popoldansko skodelico kave pospremite s preprostimi, a slastnimi londonskimi rezinami (londonerji).
Skrivna sestavina našega najljubšega recepta za rdeče zelje
Martinovo bo vsak čas tu, z njim pa eno kulinarično najbolj pestrih praznovanj. Sočna perutnina, zabeljeni mlinci in odlično – čisto nič razbarvano – dušeno rdeče zelje.
Jože Robežnik razkriva svoj recept za popolno zimsko jed
Jože Robežnik ne blesti le na televiziji – odlično se znajde tudi za štedilnikom. Tokrat deli preprost in okusen recept za pečeno kislo zelje s piščancem.
Sestavine
- 600 g češenj
- 1 dl rdečega vina
- 1 dl penine
- 75 g svetlo rjavega sladkorja
- 1 cimetova palčka
- 1 vejica timijana
- 2 vaniljeva stroka
karamelizirani mandlji
- 50 g svetlo rjavega sladkorja
- 75 g popraženih blanširanih mandljev
stepeni maskarpone
- 1 dl sladke smetane
- 100 g maskarponeja
- 2 žlici sladkorja v prahu
Postopek
Češnje izkoščičimo in razpolovimo. Vaniljeva stroka razpremo in postrgamo semena. Pripravimo tekočino za poširanje: vino, penino, cimetovo palčko, timijanovo vejico, razprta vaniljeva stroka in semena damo v veliko kozico. Segrejemo do nežnega vrenja, nato v tekočino vsujemo češnje. Kuhljamo 3 minute, nato odstavimo in pustimo, da se ohladijo. (To lahko naredimo do 2 dni vnaprej in shranimo v hladilnik.)
Za karamelizirane mandlje sladkor stresemo v kozico in dodamo 0,25 dl vode. Nežno segrevamo brez mešanja, dokler se sladkor ne stopi, nato kuhamo še toliko, da nastane zlat karamel. V kozico dodamo mandlje, zmešamo, da so enakomerno obdani s karamelom, nato jih pretresemo na pekač, obložen s papirjem za peko, in pustimo, da se ohladijo. Ko se karamel strdi, ga nalomimo na koščke.
Medtem ko se češnje in mandlji ohlajajo, v skledi stepemo smetano, maskarpone in sladkor, da nastanejo čvrsti vršički, in postavimo na stran. Ko so češnje ohlajene, odstranimo vaniljeva stroka, cimetovo palčko in timijanovo vejico, nato jih naložimo v desertne skledice. Vsako porcijo obložimo z veliko porcijo maskarponeja in nekaj karameliziranimi mandlji.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Losos s porom v škrniclju
Indijski mariniran piščanec iz Kerale
Ražnjiči z govedino, pršutom in dišavnicami
Solata iz črnega fižola z avokadom in mangom
Nenavadna kombinacija manga in fižola, vendar zato še toliko bolj okusna.