© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kremast gratinirani krompir s karamelizirano čebulo

Kremast gratinirani krompir s karamelizirano čebulo

Čas priprave 2 h 35 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 8 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
kremast gratinirani krompir s karamelizirano cebulo

Sladkost karamelizirane čebule se lepo ujame s kremasto zapečenim krompirjem.

Sestavine

  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 čebuli
  • 2 timijanovi vejici
  • 1,5 dl sladke smetane
  • 1,75 dl mleka
  • 1,25 kg krompirja
  • 100 g crème fraîche (ali kisle smetane)
  • 85 g naribanega parmezana
  • sol
  • poper
  • maslo za pekač
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 čebuli
  • 2 timijanovi vejici
  • 1,5 dl sladke smetane
  • 1,75 dl mleka
  • 1,25 kg krompirja
  • 100 g crème fraîche (ali kisle smetane)
  • 85 g naribanega parmezana
  • sol
  • poper
  • maslo za pekač

Postopek

1

Pečico segrejemo na 200 °C. V veliki ponvi segrejemo olje. Dodamo na tanko narezano čebulo in timijanove lističe, pokrijemo in pražimo na nizki temperaturi 10 minut, da se čebula zmehča in karamelizira. Smetano in mleko zlijemo v veliko skledo in dobro začinimo. Krompir olupimo, narežemo na tanke rezine, dodamo smetani in mleku ter premešamo.

2

Pekač za narastke v velikosti 23 x 28 cm namastimo in obložimo s polovico krompirja. Po krompirju razporedimo čebulo in jo pokrijemo z drugo polovico krompirja. Z dlanmi pritisnemo po krompirju. Po jedi polijemo mešanico mleka in smetane, ki mora segati do zgornjega roba krompirja. Če ni tako, prilijemo še malo mleka. Pokrijemo z aluminijasto folijo ter pečemo eno uro in pol.

3

Krompir vzamemo iz pečice, folijo odstranimo, krompir premažemo s smetano in ga posipamo s parmezanom. Temperaturo povečamo na 220 °C in krompir v pečici pečemo pol ure, da se sir stopi in je vrh hrustljavo in zlato zapečen.

Nasvet

Jed lahko pripravimo tudi dva dni prej: po uri in pol peke (točka 2) ga ohladimo, pokrijemo in shranimo v hladilniku, ko ga želimo postreči, pa nadaljujemo, kot je navedeno v točki 3.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.