
Kaj boste skuhali danes?
Kremast gratinirani krompir s karamelizirano čebulo
Kremast gratinirani krompir s karamelizirano čebulo

Sladkost karamelizirane čebule se lepo ujame s kremasto zapečenim krompirjem.
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 čebuli
- 2 timijanovi vejici
- 1,5 dl sladke smetane
- 1,75 dl mleka
- 1,25 kg krompirja
- 100 g crème fraîche (ali kisle smetane)
- 85 g naribanega parmezana
- sol
- poper
- maslo za pekač

Vam zmanjkuje časa? Poskusite te večerje, ki so gotove v 20 minutah
V hitrem tempu sodobnega vsakdana si po napornem dnevu želimo le še hitro, preprosto in okusno večerjo. Ponujamo nekaj okusnih predlogov!

Tako okusen, da se stopi v ustih: zavitek, ki ga morate poskusiti
Ob pripravi jedilnika za posebne priložnosti se v mislih hitro zatečemo k večjim kosom mesa, morda še k ribam ali morskim sadežem, tokrat pa nas je navdušil vegi zavitek.

Štirje slastni preprosti kolači iz pravokotnega pekača
Imate pravokoten pekač za kolač, ki že predolgo sameva? Imamo štiri krasne recepte za kolač, ki ga lahko pripravite ta konec tedna.
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 čebuli
- 2 timijanovi vejici
- 1,5 dl sladke smetane
- 1,75 dl mleka
- 1,25 kg krompirja
- 100 g crème fraîche (ali kisle smetane)
- 85 g naribanega parmezana
- sol
- poper
- maslo za pekač
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. V veliki ponvi segrejemo olje. Dodamo na tanko narezano čebulo in timijanove lističe, pokrijemo in pražimo na nizki temperaturi 10 minut, da se čebula zmehča in karamelizira. Smetano in mleko zlijemo v veliko skledo in dobro začinimo. Krompir olupimo, narežemo na tanke rezine, dodamo smetani in mleku ter premešamo.
Pekač za narastke v velikosti 23 x 28 cm namastimo in obložimo s polovico krompirja. Po krompirju razporedimo čebulo in jo pokrijemo z drugo polovico krompirja. Z dlanmi pritisnemo po krompirju. Po jedi polijemo mešanico mleka in smetane, ki mora segati do zgornjega roba krompirja. Če ni tako, prilijemo še malo mleka. Pokrijemo z aluminijasto folijo ter pečemo eno uro in pol.
Krompir vzamemo iz pečice, folijo odstranimo, krompir premažemo s smetano in ga posipamo s parmezanom. Temperaturo povečamo na 220 °C in krompir v pečici pečemo pol ure, da se sir stopi in je vrh hrustljavo in zlato zapečen.
Nasvet
Jed lahko pripravimo tudi dva dni prej: po uri in pol peke (točka 2) ga ohladimo, pokrijemo in shranimo v hladilniku, ko ga želimo postreči, pa nadaljujemo, kot je navedeno v točki 3.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pšenična »rižota« s piščancem in zelenjavo
Pečeni jagenjček s hrustljavimi zeliščnimi drobtinami in krompirjem z limono in zelišči
Za velikonočno nedeljo se spodobi slasten pečeni jagenjček!