Kaj boste skuhali danes?
Kremast gratinirani krompir s karamelizirano čebulo
Kremast gratinirani krompir s karamelizirano čebulo
Sladkost karamelizirane čebule se lepo ujame s kremasto zapečenim krompirjem.
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 čebuli
- 2 timijanovi vejici
- 1,5 dl sladke smetane
- 1,75 dl mleka
- 1,25 kg krompirja
- 100 g crème fraîche (ali kisle smetane)
- 85 g naribanega parmezana
- sol
- poper
- maslo za pekač
3 prigrizki, ki jih bodo gostje oboževali
S premikom ure na zimski čas se zunaj hitro stemni, kar je odličen čas za druženje ob dobri hrani.
Naj dom zadiši po tej klasiki iz otroštva
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.
Preden rečete fuj, dajte priložnost temu receptu
Ob omembi vampov nihče ne ostane ravnodušen. Ali jih obožujemo ali pa ne maramo, vmesne poti ni. Morda pa tisti, ki jih ne marajo, le še niso preizkusili pravega recepta.
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 čebuli
- 2 timijanovi vejici
- 1,5 dl sladke smetane
- 1,75 dl mleka
- 1,25 kg krompirja
- 100 g crème fraîche (ali kisle smetane)
- 85 g naribanega parmezana
- sol
- poper
- maslo za pekač
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. V veliki ponvi segrejemo olje. Dodamo na tanko narezano čebulo in timijanove lističe, pokrijemo in pražimo na nizki temperaturi 10 minut, da se čebula zmehča in karamelizira. Smetano in mleko zlijemo v veliko skledo in dobro začinimo. Krompir olupimo, narežemo na tanke rezine, dodamo smetani in mleku ter premešamo.
Pekač za narastke v velikosti 23 x 28 cm namastimo in obložimo s polovico krompirja. Po krompirju razporedimo čebulo in jo pokrijemo z drugo polovico krompirja. Z dlanmi pritisnemo po krompirju. Po jedi polijemo mešanico mleka in smetane, ki mora segati do zgornjega roba krompirja. Če ni tako, prilijemo še malo mleka. Pokrijemo z aluminijasto folijo ter pečemo eno uro in pol.
Krompir vzamemo iz pečice, folijo odstranimo, krompir premažemo s smetano in ga posipamo s parmezanom. Temperaturo povečamo na 220 °C in krompir v pečici pečemo pol ure, da se sir stopi in je vrh hrustljavo in zlato zapečen.
Nasvet
Jed lahko pripravimo tudi dva dni prej: po uri in pol peke (točka 2) ga ohladimo, pokrijemo in shranimo v hladilniku, ko ga želimo postreči, pa nadaljujemo, kot je navedeno v točki 3.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Sacherini
Krhki jelenčki
Polpete iz hobotnice
Orjaški cimetov polž
Tale praznična slaščica vas bo očarala na prvi pogled! Da o čudoviti aromi in okusu sploh ne govorimo ...