
Kocka iz sveže in dimljene postrvi na zeliščnem biskvitu z bučkino omako
Kocka iz sveže in dimljene postrvi na zeliščnem biskvitu z bučkino omako

Sestavine
zeliščni biskvit
- 2 jajci
- 25 g moke
- 10 g masla
- malo sladkorja
- malo soli
- mešana zelišča
postrvji mousse
- 1 žlička sesekljanega česna
- 1 dl suhega belega vina
- 2 sveži postrvi
- 1 dimljena postrv
- poper
- 2 dl sladke smetane
- 2 čajni žlički agar-agarja (ali 3 listi želatine)
bučkina omaka
- sol
- 200 g bučk
- 5 listov mete
- maslo
- beli poper
- prah črnih oliv za posip (po želji)
Preberite tudi

7 receptov s šparglji, ki vedno navdušijo
Šparglji so spet na meniju in mi jih še vedno obožujemo, saj so resni znanilci prave pomadi. Imamo 7 svežih in preprostih, a odličnih receptov.

So najboljši vir antioksidantov za zaščito celic
Artičoke so cenjena sredozemska zelenjava, ki izvira iz severne Afrike in južne Evrope. Priljubljene so zaradi svojega nežnega srčka in rahlo grenkega okusa.

Tri sladke različice pohanih šnit, ki vas bodo ponesle v otroštvo
Nostalgično: Retro pohane šnite malo drugače: s toplimi borovnicami, s pomarančno skuto in z jagodami in rikoto. Trije recepti, ki bodo navdušili male in velike sladkosnede.
Sestavine
zeliščni biskvit
- 2 jajci
- 25 g moke
- 10 g masla
- malo sladkorja
- malo soli
- mešana zelišča
postrvji mousse
- 1 žlička sesekljanega česna
- 1 dl suhega belega vina
- 2 sveži postrvi
- 1 dimljena postrv
- poper
- 2 dl sladke smetane
- 2 čajni žlički agar-agarja (ali 3 listi želatine)
bučkina omaka
- sol
- 200 g bučk
- 5 listov mete
- maslo
- beli poper
- prah črnih oliv za posip (po želji)
Postopek
Pripravimo biskvit. Jajca penasto stepemo nad soparo, nato jih odstavimo z ognja in jih še nekoliko stepamo, da se rahlo ohladijo. Dodamo malo sladkorja in soli, potem ročno narahlo vmešamo najprej moko in zelišča, na koncu pa še stopljeno in ohlajeno maslo. Vlijemo v pekač velikosti približno 20 x 30 cm in pečemo 10 minut na 200 °C. Testo obvezno postavimo v vročo pečico, da biskvit ne upade.
Sesekljan česen namočimo v belo vino in pustimo približno pol ure. Očiščene postrvi zavijemo v aluminijasto folijo in jih v slanem kropu kuhamo 20 minut. Ko so kuhane, jim odstranimo kosti in kožo. Enako naredimo z dimljeno postrvjo. Meso sveže in dimljene postrvi damo v multipraktik, solimo, popramo in prilijemo precejeno vino, v katerega smo namakali česen, in zmeljemo, da dobimo gladko maso, nato zmesi dodamo stepeno sladko smetano in agar-agar ali stopljeno želatino. Mousse namažemo na ohlajen biskvit, po želji posujemo s prahom črnih oliv in čez noč postavimo v hladilnik.
Bučke poljubno narežemo in jih popražimo na maslu, solimo in popramo ter zalijemo z malo vode. Povremo le toliko, da bučke potem lahko spiriramo v gosto omako. Ko so bučke kuhane, dodamo metine lističe in jih s paličnim mešalnikom spiriramo v omako.
Postrežemo tako, da na krožnik položimo kocko postrvjega moussa in prilijemo malo bučkine omake.