
Sestavine
- 500 g očiščene sipe
- 1 žlica rastlinskega olja
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 80 g pancete v kosu
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- ščep zdrobljenega posušenega čilija
- 0,75 dl belega vina
- 2,5 dl ribje ali zelenjavne jušne osnove
- 350 g graha v stročju (teža izluščenega približno 175 g; uporabimo lahko tudi zamrznjen grah)
gremolata
- 1 manjši strok česna
- lupinica 1 manjše bio limone
- prgišče sesekljanega peteršilja
- sol in poper
Preberite tudi

Za kaj se uporablja moka semola?
Moko semola pridobivajo iz pšenice durum, ki ji v praksi pravimo tudi trda pšenica. Zbrali smo nekaj najpogostejših načinov rabe.

Zakaj je treba pravočasno odpovedati rezervacijo v gostilni
Gostje, ki rezervirajo, a ne pridejo, predstavljajo velik izziv v gostinstvu – to ni le nevšečnost, temveč tudi vprašanje spoštovanja gostinca in hrane.

Kuhanje v škrniclju: nežna tehnika, ki da veliko okusa
Kuhanje v škrniclju iz peki papirja je preprosta, a izjemno učinkovita (in zdrava) tehnika kuhanja.
Sestavine
- 500 g očiščene sipe
- 1 žlica rastlinskega olja
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 80 g pancete v kosu
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- ščep zdrobljenega posušenega čilija
- 0,75 dl belega vina
- 2,5 dl ribje ali zelenjavne jušne osnove
- 350 g graha v stročju (teža izluščenega približno 175 g; uporabimo lahko tudi zamrznjen grah)
gremolata
- 1 manjši strok česna
- lupinica 1 manjše bio limone
- prgišče sesekljanega peteršilja
- sol in poper
Postopek
Sipo narežemo na 1 cm široke trakove, jo pomešamo z rastlinskim oljem in dobro solimo. Ponev segrejemo na visoki temperaturi in pražimo sipo 2 do 3 minute ali toliko časa, da rahlo karamelizira, nato jo preložimo na krožnik.
Temperaturo znižamo na srednjo, v ponev dodamo oljčno olje in na palčke narezano panceto ter jo pražimo kakšno minuto. Nato dodamo na lističe narezano čebulo in pražimo 10 minut, da se zmehča; če se preveč obarva, dodamo malo vode. Primešamo na rezinice narezan česen in čili ter pražimo še minuto.
Prilijemo vino in ribjo ali zelenjavno jušno osnovo ter v ponev vrnemo sipo s sokovi, ki so se nabrali na krožniku. Nežno zavremo, temperaturo znižamo na nizko, pokrijemo s pokrovko in nežno kuhamo 1 uro ali toliko časa, da je sipa mehka, omaka pa nekoliko povre. Dodamo grah in kuhamo še 2 minuti.
Za gremolato drobno sesekljamo česen in peteršilj ter ju zmešamo z limonovo lupinico, soljo in poprom. Dušeno sipo razdelimo na krožnike in jo posujemo z gremolato.