
Gratinirane klapavice
Pripravili smo jih že na buzaro, v omakah, solatah, juhah … a gratinirane res morate poskusiti!
Gratinirane klapavice
Pripravili smo jih že na buzaro, v omakah, solatah, juhah … a gratinirane res morate poskusiti!

Sestavine
- 1 kg klapavic
- 2 stroka česna
- pest peteršiljevih listov
- 100 g zmehčanega masla
- sol
- sveže mleti poper
- naribana lupina ¼ limone
- 50 g krušnih drobtin

Božanska sladica, pripravljena v le nekaj minutah
Ko se vam v toplih dneh zahoče nekaj sladkega, kar ne obteži želodca, je lahko dobro ohlajena panakota odlična osvežitev.

Katere so najbolj priljubljene vrste paradižnika in kako jih uporabiti v domači kuhinji?
Paradižnik poznamo v različnih oblikah, velikostih, barvah in okusih. Vsaka sorta ima svoje posebnosti, zato ni vseeno, katerega uporabite za pripravo posameznih jedi.

Ali lahko zamrznemo mleko, jogurt in kislo smetano?
Na nas se je obrnil bralec, ki ga zanima, ali lahko zamrzne mleko, jogurt in druge mlečne izdelke, ne da bi se pri tem spremenila tekstura ali okus.
Sestavine
- 1 kg klapavic
- 2 stroka česna
- pest peteršiljevih listov
- 100 g zmehčanega masla
- sol
- sveže mleti poper
- naribana lupina ¼ limone
- 50 g krušnih drobtin
Postopek
Školjke skrtačimo pod tekočo vodo in jim odstranimo pritrjevalne niti (nekateri jih imenujejo brada ali rep). Operemo jih v več vodah in odstranimo vse poškodovane in odprte, ki se ne zaprejo, če se jih dotaknemo. Damo jih v veliko kozico, dolijemo pol decilitra vode, kozico pokrijemo in školjke na visoki temperaturi segrevamo 3 do 4 minute, da se odprejo. Kozico občasno pretresemo. Neodprte školjke zavržemo.
Zgornji grelnik v pečici močno segrejemo. Česen olupimo in zelo drobno sesekljamo, drobno pa sesekljamo tudi peteršilj. V zmehčano maslo vmešamo česen in peteršilj ter malo soli in popra. Limonovo lupinico zmešamo z drobtinami. Školjkam odstranimo zgornjo lupino in v vsako lupino s školjčnim mesom damo malo masla. Razporedimo jih v ponev ali pekač in posujemo z drobtinami z limonovo lupinico ter pod vročim grelnikom pečemo 3 do 4 minute.