© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Čokoladno-kavni fondanti

Čokoladno-kavni fondanti

Čas priprave 35 min hlajenje
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Good Food - Foolproof chocolate & coffee fondants. (Credit Image

Sestavine

  • 175 g masla
  • 175 g kakovostne temne čokolade (s 70 % kakava)
  • 200 g svetlo rjavega sladkorja
  • 4 jajca
  • 0,5 dl kakovostne črne kave, najbolje espresso
  • 85 g moke
  • stopljeno maslo in kakav v prahu za modelčke
  • vaniljev sladoled, ko postrežemo
Okusi gozda

Okusi gozda: recepti za dobrote z gobami

Ko se približuje jesen, gobe postanejo zvezde v kuhinji, posebno če smo strastni gobarji in jih nabiramo sami. Takrat je sosledje dogodkov samoumevno: pravkar nabrano zbirko užitnih gob najprej fotografiramo, da se bomo z njo lahko še dolgo bahali, nato pa gobe očistimo in pripravimo za v lonec. In že zadiši ...

fizol

6 jedi iz fižola, ki so prava jesenska klasika

Ko se dnevi ohladijo in se listje počasi obarva v odtenke jeseni, je čas, da se pogrejemo z nasitnimi in bogatimi enolončnicami. Fižol je odlična sestavina za v tople jedi, ki nas bodo pogrele, hkrati pa je bogat vir beljakovin, vlaknin, železa in vitamina B.

Sestavine

  • 175 g masla
  • 175 g kakovostne temne čokolade (s 70 % kakava)
  • 200 g svetlo rjavega sladkorja
  • 4 jajca
  • 0,5 dl kakovostne črne kave, najbolje espresso
  • 85 g moke
  • stopljeno maslo in kakav v prahu za modelčke
  • vaniljev sladoled, ko postrežemo

Postopek

1

Pečico segrejemo na 200 °C. S slaščičarskim čopičem 6 majhnih modelčkov za narastke namažemo s stopljenim maslom in jih postavimo v hladilnik, da se strdi. Potem jih še enkrat namažemo z maslom in obsujemo s kakavom.

2

Maslo in čokolado stopimo v skledi, ki smo jo postavili na kozico, v kateri narahlo vre voda, nato skledo odstavimo s kozice. V drugi skledi stepemo sladkor in jajca, da nastane svetla in penasta mešanica. Z lopatico vmešamo čokolado, nato pa prav tako nežno še kavo in moko.

3

Maso razdelimo v modelčke. Sladico zdaj lahko zamrznemo. Če jo bomo pripravili takoj, jo najprej ohladimo v hladilniku, nato pa modelčke postavimo na pekač in pečemo natančno 12 minut, da se masa napihne in nastane skorjica, a je še malo mehka. Sladico zvrnemo na desertne krožnike in ponudimo z veliko kepico sladoleda – za čudovit kontrast vročega in hladnega.

Nasveti

Ključ do uspeha je, da modelčke namastimo dvakrat, da smo natančni pri času peke ter da pravilno pripravimo maso, in sicer dovolj vnaprej, da jo lahko pred peko dobro ohladimo, da je mrzla. V restavraciji jih nikoli ne pripravljajo v zadnjem trenutku, saj se v zamrzovalniku res dobro obdržijo. Lahko jih pripravimo več ur vnaprej in do peke shranimo v hladilniku ali pa jih zamrznemo in potem zamrznjene postavimo v pečico in pečemo 15 minut.

Skrivnost mehke sredice je v času peke: nastavimo si torej alarm za 12 minut – ali 15, če pečemo zamrznjene.

Namesto s kavo lahko fondante odišavimo tudi drugače: recimo s kančkom ruma, malo sesekljanega ingverja, ščepom cimeta ali majhnim ščepcem čilija v prahu …

Priljubljeni recepti

Piščančje meso v beli omaki

Da piščančje meso ni preveč suho, ga lahko popestrimo s preprosto omako.

Enostavno

Kruhov narastek z rabarbaro in skuto

Porabite kruh in rabarbaro

1 h 15 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.