
Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 175 g masla
- 175 g kakovostne temne čokolade (s 70 % kakava)
- 200 g svetlo rjavega sladkorja
- 4 jajca
- 0,5 dl kakovostne črne kave, najbolje espresso
- 85 g moke
- stopljeno maslo in kakav v prahu za modelčke
- vaniljev sladoled, ko postrežemo

Zdrobov narastek – sladica otroštva, ki nikoli ne gre iz mode
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.

Tako krvavice ne bodo počile
Peka krvavic marsikomu dela preglavice in si jih zato privošči le v kakšni dobri domači gostilni. Tako jih pravilno spečete, da ne počijo in ostanejo hrustljave.

Pet okusnih idej z rižem (ki niso rižota)
Riž ni samo za rižote. In ni samo priloga. Lahko ga uporabimo v solatah, polpetih, hrustljavih kroglicah, kremastih pudingih... Zaloga riža je v shrambi vedno dobrodošla.
Sestavine
- 175 g masla
- 175 g kakovostne temne čokolade (s 70 % kakava)
- 200 g svetlo rjavega sladkorja
- 4 jajca
- 0,5 dl kakovostne črne kave, najbolje espresso
- 85 g moke
- stopljeno maslo in kakav v prahu za modelčke
- vaniljev sladoled, ko postrežemo
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. S slaščičarskim čopičem 6 majhnih modelčkov za narastke namažemo s stopljenim maslom in jih postavimo v hladilnik, da se strdi. Potem jih še enkrat namažemo z maslom in obsujemo s kakavom.
Maslo in čokolado stopimo v skledi, ki smo jo postavili na kozico, v kateri narahlo vre voda, nato skledo odstavimo s kozice. V drugi skledi stepemo sladkor in jajca, da nastane svetla in penasta mešanica. Z lopatico vmešamo čokolado, nato pa prav tako nežno še kavo in moko.
Maso razdelimo v modelčke. Sladico zdaj lahko zamrznemo. Če jo bomo pripravili takoj, jo najprej ohladimo v hladilniku, nato pa modelčke postavimo na pekač in pečemo natančno 12 minut, da se masa napihne in nastane skorjica, a je še malo mehka. Sladico zvrnemo na desertne krožnike in ponudimo z veliko kepico sladoleda – za čudovit kontrast vročega in hladnega.
Nasveti
Ključ do uspeha je, da modelčke namastimo dvakrat, da smo natančni pri času peke ter da pravilno pripravimo maso, in sicer dovolj vnaprej, da jo lahko pred peko dobro ohladimo, da je mrzla. V restavraciji jih nikoli ne pripravljajo v zadnjem trenutku, saj se v zamrzovalniku res dobro obdržijo. Lahko jih pripravimo več ur vnaprej in do peke shranimo v hladilniku ali pa jih zamrznemo in potem zamrznjene postavimo v pečico in pečemo 15 minut.
Skrivnost mehke sredice je v času peke: nastavimo si torej alarm za 12 minut – ali 15, če pečemo zamrznjene.
Namesto s kavo lahko fondante odišavimo tudi drugače: recimo s kančkom ruma, malo sesekljanega ingverja, ščepom cimeta ali majhnim ščepcem čilija v prahu …
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Morski list z masleno pehtranovo omako s kozicami
Toskanska ješprenjeva enolončnica s fižolom
Ješprenjeva enolončnica vam ne bo vzela več kot pol ure za pripravo