
Sestavine
- 175 g masla
- 175 g kakovostne temne čokolade (s 70 % kakava)
- 200 g svetlo rjavega sladkorja
- 4 jajca
- 0,5 dl kakovostne črne kave, najbolje espresso
- 85 g moke
- stopljeno maslo in kakav v prahu za modelčke
- vaniljev sladoled, ko postrežemo
Preberite tudi

Demi-glace: bogata temna mesna omaka
Odkrivamo skrivnost popolne demi-glace omake! Ta globoka, intenzivna temna mesna omaka je srce francoske kuhinje in temelj številnih drugih omak, zato jo je dobro vedno imeti pri roki.

Recept za dan brez zavržene hrane: ustvarite novo jed iz ostankov
Slovenski dan brez zavržene hrane je priložnost, da se spomnimo, koliko hrane lahko prihranimo, če jo znamo pametno uporabiti. Namesto da ostanki romajo v koš, naj postanejo izhodišče za nove, okusne jedi.

Kava s sladkornim oblakom – doživetje, ki razočara?
Kava z oblačkom iz sladkorne pene, ki se topi nad vročo skodelico? Nova uspešnica z Vzhoda navdušuje na Instagramu … Kaj pa praktični del senzacije?
Sestavine
- 175 g masla
- 175 g kakovostne temne čokolade (s 70 % kakava)
- 200 g svetlo rjavega sladkorja
- 4 jajca
- 0,5 dl kakovostne črne kave, najbolje espresso
- 85 g moke
- stopljeno maslo in kakav v prahu za modelčke
- vaniljev sladoled, ko postrežemo
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. S slaščičarskim čopičem 6 majhnih modelčkov za narastke namažemo s stopljenim maslom in jih postavimo v hladilnik, da se strdi. Potem jih še enkrat namažemo z maslom in obsujemo s kakavom.
Maslo in čokolado stopimo v skledi, ki smo jo postavili na kozico, v kateri narahlo vre voda, nato skledo odstavimo s kozice. V drugi skledi stepemo sladkor in jajca, da nastane svetla in penasta mešanica. Z lopatico vmešamo čokolado, nato pa prav tako nežno še kavo in moko.
Maso razdelimo v modelčke. Sladico zdaj lahko zamrznemo. Če jo bomo pripravili takoj, jo najprej ohladimo v hladilniku, nato pa modelčke postavimo na pekač in pečemo natančno 12 minut, da se masa napihne in nastane skorjica, a je še malo mehka. Sladico zvrnemo na desertne krožnike in ponudimo z veliko kepico sladoleda – za čudovit kontrast vročega in hladnega.
Nasveti
Ključ do uspeha je, da modelčke namastimo dvakrat, da smo natančni pri času peke ter da pravilno pripravimo maso, in sicer dovolj vnaprej, da jo lahko pred peko dobro ohladimo, da je mrzla. V restavraciji jih nikoli ne pripravljajo v zadnjem trenutku, saj se v zamrzovalniku res dobro obdržijo. Lahko jih pripravimo več ur vnaprej in do peke shranimo v hladilniku ali pa jih zamrznemo in potem zamrznjene postavimo v pečico in pečemo 15 minut.
Skrivnost mehke sredice je v času peke: nastavimo si torej alarm za 12 minut – ali 15, če pečemo zamrznjene.
Namesto s kavo lahko fondante odišavimo tudi drugače: recimo s kančkom ruma, malo sesekljanega ingverja, ščepom cimeta ali majhnim ščepcem čilija v prahu …