
Kavno-čokoladno-čilijeva torta s kavno smetano
Poslastica za ljubitelje čokolade – kombinacija s čilijem je še posebno vroča!
Kavno-čokoladno-čilijeva torta s kavno smetano
Poslastica za ljubitelje čokolade – kombinacija s čilijem je še posebno vroča!

Sestavine
- 3 žlice moke
- 250 g temne čokolade
- 250 g zmehčanega masla
- 2 majhna ostra rdeča čilija (bird's eye)
- ¼ žličke čilija v prahu (po želji)
- 6 srednje velikih jajc
- 4 žlice rjavega sladkorja
- 175 g sladkorja
- ½ žličke vinskega kamna
- 4 žlice mletih mandljev
- moka in maslo za pekač
- kakav v prahu za posip
kavna smetana
- 1 žlica praška instantne kave
- 3 dl sladke smetane
Preberite tudi

Kako določiti višino kuhinjskega pulta
Kuhanje naj bo užitek, ne telovadba za hrbet! Odkrijte idealno višino kuhinjskega pulta za udobno ustvarjanje v kuhinji.


Ena najgrših rib, ki je tako okusna, da jo morate pokusiti
Romb je plemenita riba z morskega dna, ki s svojim nežnim, aromatičnim mesom osvaja gurmane po svetu. Ni najlepša, je pa med najokusnejšimi morskimi ribami.
Sestavine
- 3 žlice moke
- 250 g temne čokolade
- 250 g zmehčanega masla
- 2 majhna ostra rdeča čilija (bird's eye)
- ¼ žličke čilija v prahu (po želji)
- 6 srednje velikih jajc
- 4 žlice rjavega sladkorja
- 175 g sladkorja
- ½ žličke vinskega kamna
- 4 žlice mletih mandljev
- moka in maslo za pekač
- kakav v prahu za posip
kavna smetana
- 1 žlica praška instantne kave
- 3 dl sladke smetane
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Model za torte s premerom 22 cm namastimo z zmehčanim maslom in dno obložimo s papirjem za peko. Namaščen obod rahlo potresemo z moko.
Čokolado nalomimo, maslo pa narežemo na koščke. Čiliju odstranimo semena in ga drobno nasekljamo. Čokolado in maslo stopimo v vodni kopeli (v skledi, postavljeni nad kozico z vodo, ki zelo nežno vre) ali v mikrovalovni pečici. Ko sta stopljena, ju stepemo v gladko maso in jima dodamo instantno kavo, nasekljan čili in čili v prahu (če se zanj odločimo).
Beljake ločimo od rumenjakov. Rumenjake skupaj s sladkorjem in rjavim sladkorjem 5 do 10 minut stepamo z električnim mešalnikom, da dobimo gosto in bledo maso. V drugi skledi beljake in vinski kamen s čistimi metlicami stepemo v čvrst sneg.
Maso iz stepenih rumenjakov in sladkorja prelijemo s čokoladno mešanico in nežno zmešamo, da dobimo gladko maso. Dodamo mandlje in moko ter ponovno zmešamo. Z žlico previdno vmešamo še sneg. Maso zlijemo v pripravljen tortni model in pečemo 40 do 45 minut, da se torta strdi, v sredini pa se še malo trese. Če postaja med peko prehitro rjava, jo pokrijemo s papirjem za peko.
Torto pustimo, da se ohladi v modlu – ko se ohladi, malo upade. Z nožem povlečemo med obodom modla in torto, da ju ločimo. Papir za peko odstranimo in torto položimo na stojalo za torte.
Sladko smetano stepemo in vmešamo kavo. Smetano lahko postrežemo ob torti ali z njo okrasimo vrh torte in jo posipamo še z malo kakava v prahu.