Kavno-čokoladno-čilijeva torta s kavno smetano

Poslastica za ljubitelje čokolade – kombinacija s čilijem je še posebno vroča!

Kavno-čokoladno-čilijeva torta s kavno smetano

Poslastica za ljubitelje čokolade – kombinacija s čilijem je še posebno vroča!

Čas priprave 1 h
Zahtevnost Enostavno
Količina 8–10 kosov
Oznake
čili čokolada kava čokoladna torta kavna torta čiliji Kavno-čokoladno-čilijeva torta s kavno smetano
Deli recept
recipe_image.jpg

Sestavine

  • 3 žlice moke
  • 250 g temne čokolade
  • 250 g zmehčanega masla
  • 2 majhna ostra rdeča čilija (bird's eye)
  • ¼ žličke čilija v prahu (po želji)
  • 6 srednje velikih jajc
  • 4 žlice rjavega sladkorja
  • 175 g sladkorja
  • ½ žličke vinskega kamna
  • 4 žlice mletih mandljev
  • moka in maslo za pekač
  • kakav v prahu za posip

kavna smetana

  • 1 žlica praška instantne kave
  • 3 dl sladke smetane

Preberite tudi

Sestavine

  • 3 žlice moke
  • 250 g temne čokolade
  • 250 g zmehčanega masla
  • 2 majhna ostra rdeča čilija (bird's eye)
  • ¼ žličke čilija v prahu (po želji)
  • 6 srednje velikih jajc
  • 4 žlice rjavega sladkorja
  • 175 g sladkorja
  • ½ žličke vinskega kamna
  • 4 žlice mletih mandljev
  • moka in maslo za pekač
  • kakav v prahu za posip

kavna smetana

  • 1 žlica praška instantne kave
  • 3 dl sladke smetane

Postopek

1

Pečico segrejemo na 180 °C. Model za torte s premerom 22 cm namastimo z zmehčanim maslom in dno obložimo s papirjem za peko. Namaščen obod rahlo potresemo z moko.

2

Čokolado nalomimo, maslo pa narežemo na koščke. Čiliju odstranimo semena in ga drobno nasekljamo. Čokolado in maslo stopimo v vodni kopeli (v skledi, postavljeni nad kozico z vodo, ki zelo nežno vre) ali v mikrovalovni pečici. Ko sta stopljena, ju stepemo v gladko maso in jima dodamo instantno kavo, nasekljan čili in čili v prahu (če se zanj odločimo).

3

Beljake ločimo od rumenjakov. Rumenjake skupaj s sladkorjem in rjavim sladkorjem 5 do 10 minut stepamo z električnim mešalnikom, da dobimo gosto in bledo maso. V drugi skledi beljake in vinski kamen s čistimi metlicami stepemo v čvrst sneg.

4

Maso iz stepenih rumenjakov in sladkorja prelijemo s čokoladno mešanico in nežno zmešamo, da dobimo gladko maso. Dodamo mandlje in moko ter ponovno zmešamo. Z žlico previdno vmešamo še sneg. Maso zlijemo v pripravljen tortni model in pečemo 40 do 45 minut, da se torta strdi, v sredini pa se še malo trese. Če postaja med peko prehitro rjava, jo pokrijemo s papirjem za peko.

5

Torto pustimo, da se ohladi v modlu – ko se ohladi, malo upade. Z nožem povlečemo med obodom modla in torto, da ju ločimo. Papir za peko odstranimo in torto položimo na stojalo za torte.

6

Sladko smetano stepemo in vmešamo kavo. Smetano lahko postrežemo ob torti ali z njo okrasimo vrh torte in jo posipamo še z malo kakava v prahu.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.