
Kaj boste skuhali danes?
Kašnata repa
Povrnimo si moči
Kašnata repa
Povrnimo si moči

Sestavine
- 1 kg kisle repe
- 150 g prosene kaše
- sol
- poper
- ocvirki ali zaseka za zabelo

Kulinarično razvajanje na EPK: Brezmejni okusi v Novi Gorici
Od petka, 26. septembra, do nedelje, 28. septembra, bo v Novi Gorici bogato dnevno kulturno-kulinarično dogajanje s ščepcem večerne Brezmejne zabave.

3 recepti z jajčevci, ob katerih si boste obliznili prste
Jajčevec je kralj poletne kuhinje – skriva se v omakah, zablesti na žaru in prevzame glavno vlogo v pečici. A sezona se bliža koncu, le dobro jo izkoristite.

Pokrovače: morsko razkošje okusov, ki ga pogosto pripravljamo napačno
Jakobova pokrovača velja za pravo lepotico med školjkami – toliko, da jo je Botticelli upodobil kot školjko, iz katere se rodi boginja Venera.
Sestavine
- 1 kg kisle repe
- 150 g prosene kaše
- sol
- poper
- ocvirki ali zaseka za zabelo
Postopek
Repo kuhamo približno 45 minut, nato vsujemo vanjo oprano proseno kašo in kuhamo še 15 do 20 minut. Med kuhanjem po potrebi dodajamo vodo.
Ocvirke ali zaseko popražimo v ponvi in z njimi zabelimo kašnato repo.
Nasvet
Kašnata repa je stara slovenska jed, ki ji ponekod pravijo tudi všenat repa. Še zlasti zanimiva je tista, ki jo pripravijo s tropinko, kakor imenujejo repo, ki jo kisajo v grozdnih tropinah. Če kašnato repo skuhamo z nekoliko več tekočine in zraven kuhamo še mesnate svinjske kosti ter začinimo z mleto rdečo papriko, dobimo eno najbolj znanih prekmurskih jedi – bujto repo, ki še zlasti prija, ko zunaj pritisne mraz.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Mini eklerji
Drobnjakovi njoki iz pečenega krompirja s smetanovo omako in porom
Kremasti špageti s šunko, porom in šampinjoni
Kremasti špageti so odlična ideja za hiter obrok