
Kašnata repa
Povrnimo si moči
Kašnata repa
Povrnimo si moči

Sestavine
- 1 kg kisle repe
- 150 g prosene kaše
- sol
- poper
- ocvirki ali zaseka za zabelo

Gaspačo, hladna juha za vroče dni
Vročinski val kliče po hladnih juhah. Gaspačo je idealna juha za poletne dni, ki je pripravljena je zelo hitro, polna hranilnih snovi in ne le nasiti, temveč tudi odžeja.

To je nova viralna sladica, ki je zasenčila dubajsko čokolado
Po svetovnem uspehu dubajske čokolade, se je na sceni pojavila nova poletna senzacija:. Gre za tako imenovano čokolado z angelskimi lasmi ali 'angel hair', rožnato belgijsko čokoladno tablico z nenavadnim polnilom.

Znani rezultati Michelin 2025: zvezdice prejelo 9 slovenskih restavracij
Znameniti kulinarični vodnik Michelin je ponovno izbral najboljšo gastronomsko ponudbo v Sloveniji. Preverite, katere restavracije so bile uvrščene v Michelinov vodnik 2025.
Sestavine
- 1 kg kisle repe
- 150 g prosene kaše
- sol
- poper
- ocvirki ali zaseka za zabelo
Postopek
Repo kuhamo približno 45 minut, nato vsujemo vanjo oprano proseno kašo in kuhamo še 15 do 20 minut. Med kuhanjem po potrebi dodajamo vodo.
Ocvirke ali zaseko popražimo v ponvi in z njimi zabelimo kašnato repo.
Nasvet
Kašnata repa je stara slovenska jed, ki ji ponekod pravijo tudi všenat repa. Še zlasti zanimiva je tista, ki jo pripravijo s tropinko, kakor imenujejo repo, ki jo kisajo v grozdnih tropinah. Če kašnato repo skuhamo z nekoliko več tekočine in zraven kuhamo še mesnate svinjske kosti ter začinimo z mleto rdečo papriko, dobimo eno najbolj znanih prekmurskih jedi – bujto repo, ki še zlasti prija, ko zunaj pritisne mraz.