
Svinjski file z gorčico na proseni kaši z zelenjavo
Svinjski file z gorčico na proseni kaši z zelenjavo

Sestavine
- 500 g svinjskega fileja
- sol
- 1 neškropljena limona
zelenjava s proseno kašo
- poper
- 250 g prosene kaše
- 6 dl zelenjavne juhe
- ½ solatne kumare
- 1 korenček
- 4 paradižniki
- 1 debela čebula
- 40 g oliv (drobno nasekljane)
- 1 paprika
- 15 g repičnega olja
- zeliščna sol
- timijan
- 100 g naribanega parmezana
- šopek peteršilja
gorčična obloga
- 50 g gorčice
- origano, majaron, timijan, cimet
- kanček limonovega soka

Okus, ki ne pozabiš: ‘nduja, najmočnejša začimba v obliki klobase
Lahko jo vzljubiš, a težko izgovoriš: 'nduja si je izborila svoje mesto poleg pršuta, pikantne salame in sopressate kot ena najboljših italijanskih mesnin.

Idealen brunch za dneve brez mesa
Včasih si zjutraj preprosto zaželimo nekaj bolj lahkotnega, zelenega in brezmesnega – a obenem polnega okusov in energije.

Pozabite na kupljene cmoke – tale recept vas bo čisto prevzel
Po tem receptu cmoki z marelicami vedno uspejo tako, kot jih je delala babica
Sestavine
- 500 g svinjskega fileja
- sol
- 1 neškropljena limona
zelenjava s proseno kašo
- poper
- 250 g prosene kaše
- 6 dl zelenjavne juhe
- ½ solatne kumare
- 1 korenček
- 4 paradižniki
- 1 debela čebula
- 40 g oliv (drobno nasekljane)
- 1 paprika
- 15 g repičnega olja
- zeliščna sol
- timijan
- 100 g naribanega parmezana
- šopek peteršilja
gorčična obloga
- 50 g gorčice
- origano, majaron, timijan, cimet
- kanček limonovega soka
Postopek
S fileja odstranimo morebitno maščobo in kožice ter meso začinimo. V teflonski ponvi ga lepo popečemo; vmes nekajkrat obrnemo.
Gorčico zmešamo z začimbami in limonovim sokom; gorčično oblogo enakomerno porazdelimo po mesu. File z gorčično oblogo damo v model za narastek, ga obložimo z limonovimi rezinami in pečemo v pečici pri 150 do 180 °C približno 45 minut (notranja temperatura mesa naj bo približno 70 °C).
Oprano proseno kašo stresemo v vrelo zelenjavno juho, še enkrat zavremo in pustimo na blagem ognju nabrekati približno 40 minut.
Medtem narežemo zelenjavo na drobne koščke, jo podušimo na repičnem olju ter začinimo z zeliščno soljo, poprom in timijanom. Zelenjavo pomešamo s proseno kašo in parmezanom, po okusu začinimo in potresemo z nasekljanim peteršiljem.
Pečen svinjski file narežemo na rezine, zložimo na pladenj z zelenjavo in proseno kašo, okrasimo in ponudimo.