
Juha iz vodne kreše in hrustljave palčke s sirom in indijskimi oreščki
Juha iz vodne kreše in hrustljave palčke s sirom in indijskimi oreščki

Sestavine
hrustljave palčke
- 250 g listnatega testa
- mleko za premaz
- 60 g sira z modro plesnijo
- 60 g indijskih oreščkov
juha
- 1 velika čebula
- 25 g masla
- 1 velik krompir
- 4,5 dl mleka
- 6 dl piščančje jušne osnove
- 170 g vodne kreše
- sol
- poper
- maslo za pekač

Blitva: zakladnica vitaminov, folne kisline in popolna poletna priloga
Blitva je lahko na jedilniku vse leto, a običajno predvsem v poletnih mesecih pogosteje posežemo po njej, ko se kot priloga znajde ob morskih sadežih. Vsebuje malo kalorij in veliko dobrega.

Kaj je liofilizacija in zakaj je hrana po njej tako posebna
Morda se sliši zapleteno, a rezultat je okusen in zdrav. Liofilizacija je postopek, s katerim živila posušijo z globokim zamrzovanjem.

Kako pravilno uporabimo vaniljev strok
Pravijo, da je vaniljev strok za peko, to kar je česen za kuho. Hrani doda esenco, ki v nas sproži zadovoljen "mmm". Pripravili smo kratek vodič, kako se pravilno uporabi vaniljev strok.
Sestavine
hrustljave palčke
- 250 g listnatega testa
- mleko za premaz
- 60 g sira z modro plesnijo
- 60 g indijskih oreščkov
juha
- 1 velika čebula
- 25 g masla
- 1 velik krompir
- 4,5 dl mleka
- 6 dl piščančje jušne osnove
- 170 g vodne kreše
- sol
- poper
- maslo za pekač
Postopek
Pečico segrejemo na 220 °C in namastimo dva velika nizka pekača. Testo razvaljamo in premažemo z mlekom ter polovico testa posipamo z zdrobljenim sirom z modro plesnijo in nasekljanimi indijskimi oreščki. Testo preganemo na pol po oreščkih in siru ter po njem močno pritisnemo z rokami. Testo po najdaljši dolžini razrežemo na 16 do 18 tankih trakov. Vsak trak malo zvijemo in položimo na pekač ter pazimo, da je med trakovi nekaj prostora. Palčke pečemo 10 minut, da se zlato obarvajo, nato jih takoj, ko jih vzamemo iz pečice, položimo na rešetko, da se ne primejo na pekač. V zaprti posodi jih lahko hranimo en teden. Preden jih postrežemo, jih nekaj minut pogrevamo v pečici.
Pripravimo juho. Čebulo nasekljamo in jo 5 minut pražimo na maslu v veliki kozici, da se začne mehčati. Krompir olupimo in ga narežemo na kocke ter dodamo čebuli, nato prilijemo mleko in jušno osnovo. Juho zavremo in pokrijemo, zmanjšamo temperaturo, začinimo in kuhamo 10 minut, da se krompir skuha.
Vodno krešo damo v multipraktik ali električni mešalnik in jo prelijemo z vročo krompirjevo juho. Juho zmiksamo in jo nato zlijemo nazaj v kozico ter pogrejemo. Vsako porcijo postrežemo v manjši skledici ali skodelici z dvema hrustljavima palčkama. Preostale palčke lahko pojemo ob drugih priložnostih.