
Maslena plošča
Maslena plošča bo postala zvezda prazničnega omizja!
Maslena plošča
Maslena plošča bo postala zvezda prazničnega omizja!

Sestavine
- 250 g zmehčanega masla
dodatki
- 1 majhna rdeča čebula
- 1 bio limona
- semena granatnega jabolka
- grobo nasekljani praženi lešniki
- pest nasekljanega peteršilja
- pest nasekljanega drobnjaka
- cvetlični med
- solni cvet
- mleti poper
- užitne cvetlice (boreč, mačeha, kapucinka ...)
ko postrežemo
- rezine kruha
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- 250 g zmehčanega masla
dodatki
- 1 majhna rdeča čebula
- 1 bio limona
- semena granatnega jabolka
- grobo nasekljani praženi lešniki
- pest nasekljanega peteršilja
- pest nasekljanega drobnjaka
- cvetlični med
- solni cvet
- mleti poper
- užitne cvetlice (boreč, mačeha, kapucinka ...)
ko postrežemo
- rezine kruha
Postopek
Čebulo narežemo na polmesece. Naribamo limonovo lupinico in ožmemo limono. Čebulo 10 minut mariniramo v limonovem soku.
Maslo z žlico nanesemo na leseno desko in pri tem oblikujemo valove. Nato maslo obložimo in pokapamo z dodatki ter takoj postrežemo s kruhom.
Nasvet
Maslena plošča je kot nalašč, da se poigramo z dodatki in okusi ter jo pripravimo tako, kot nam je najbolj všeč. Dodamo lahko pražena sezamova semena, oreške in semena (pistacije, orehe, bučna semena …), suho sadje, druga zelišča (meto, baziliko, koper, koriander, timijan …), začimbe (kardamom, koriandrova semena, pisani poper, čili mikrozelenje …
Maslena plošča je lahko tudi sladka. Maslo sladkamo in obložimo z mešanico oreškov in suhega sadja, posujemo s sladkimi zimskimi začimbami in pokapamo z medom. Priložimo lahko tudi sveže sadje, na primer grozdje.