
Kaj boste skuhali danes?
Bučna juha s čilijem in kislo smetano
Jesenska juha, ki pogreje
Bučna juha s čilijem in kislo smetano
Jesenska juha, ki pogreje

Sestavine
- 1 maslena buča, težka pribl. 1 kg
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 žlica masla
- 2 čebuli
- 1 strok česna
- 2 rdeča čilija (ne preveč pekoča)
- 8,5 dl zelenjavne jušne osnove
- 4 žlice kisle smetane ali crème fraîche
- sol
- poper
- kisla smetana, ko postrežemo

Poznate vahtni kruh? Domači kruh z rdečim grozdjem naravnost iz Brd
Tradicionalni vahtni kruh iz Goriških Brd je odličen za jesenske dni. Če se na vaši trti najde še kakšen grozd, vam bo ta recept prišel prav.

Topla ideja za kosilo: najboljši recepti za jesenske juhe
Ko dneve zapolni megla in listje zašumi pod nogami, je čas za slastne jesenske juhe, ki v naš vsakdan zanesejo mir in udobje.

Katera buča je prava za juho, katera za sladico? Tukaj je preprost vodič
Katero bučo izbrati za katero jed, ni enostavno vprašanje, a zbrali smo nekaj napotkov, s katerimi bodo vaši recepti z bučami vedno uspeli.
Sestavine
- 1 maslena buča, težka pribl. 1 kg
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 žlica masla
- 2 čebuli
- 1 strok česna
- 2 rdeča čilija (ne preveč pekoča)
- 8,5 dl zelenjavne jušne osnove
- 4 žlice kisle smetane ali crème fraîche
- sol
- poper
- kisla smetana, ko postrežemo
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Bučo olupimo, odstranimo semenje in narežemo na približno 4 cm velike kocke. Damo jih v velik pekač, prelijemo s polovico olja, premešamo in pečemo pol ure, da se zmehčajo in porumenijo; med peko jih enkrat obrnemo.
Medtem olupimo in nasekljamo čebulo in česen, čiliju pa odstranimo semena in ga tudi nasekljamo. V veliki kozici segrejemo preostalo olje in maslo, dodamo čebulo, česen in tri četrtine čilija in vse na zelo nizki temperaturi pražimo v pokriti kozici približno 15 do 20 minut, da se čebula popolnoma zmehča.
Pečeno bučo preložimo v kozico, dodamo jušno osnovo in kislo smetano ali crème fraîche ter s paličnim mešalnikom gladko zmešamo. Juho ponovno segrejemo in začinimo s soljo in poprom. Razdelimo jo na krožnike, dodamo malo kisle smetane in po želji preostanek nasekljanega čilija.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Fokača z zeliščnim oljem
Sladek čilijev džem
Čilijev džem lahko dodate k omakam, postrežete s siri ali pa ga uporabite kot pomako za k čipsu.