
Kaj boste skuhali danes?
Bučna juha s čilijem in kislo smetano
Jesenska juha, ki pogreje
Bučna juha s čilijem in kislo smetano
Jesenska juha, ki pogreje

Sestavine
- 1 maslena buča, težka pribl. 1 kg
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 žlica masla
- 2 čebuli
- 1 strok česna
- 2 rdeča čilija (ne preveč pekoča)
- 8,5 dl zelenjavne jušne osnove
- 4 žlice kisle smetane ali crème fraîche
- sol
- poper
- kisla smetana, ko postrežemo

Preprost recept za šnite, ki vedno navdušijo
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev. Marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
- 1 maslena buča, težka pribl. 1 kg
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 žlica masla
- 2 čebuli
- 1 strok česna
- 2 rdeča čilija (ne preveč pekoča)
- 8,5 dl zelenjavne jušne osnove
- 4 žlice kisle smetane ali crème fraîche
- sol
- poper
- kisla smetana, ko postrežemo
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Bučo olupimo, odstranimo semenje in narežemo na približno 4 cm velike kocke. Damo jih v velik pekač, prelijemo s polovico olja, premešamo in pečemo pol ure, da se zmehčajo in porumenijo; med peko jih enkrat obrnemo.
Medtem olupimo in nasekljamo čebulo in česen, čiliju pa odstranimo semena in ga tudi nasekljamo. V veliki kozici segrejemo preostalo olje in maslo, dodamo čebulo, česen in tri četrtine čilija in vse na zelo nizki temperaturi pražimo v pokriti kozici približno 15 do 20 minut, da se čebula popolnoma zmehča.
Pečeno bučo preložimo v kozico, dodamo jušno osnovo in kislo smetano ali crème fraîche ter s paličnim mešalnikom gladko zmešamo. Juho ponovno segrejemo in začinimo s soljo in poprom. Razdelimo jo na krožnike, dodamo malo kisle smetane in po želji preostanek nasekljanega čilija.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Na žaru pečena paprika s kaprami in peteršiljem
Kosmuljev kolač iz polnovredne moke
Čebulni ocvrtki (bhaji) in raita z meto in česnom
Pripravite si svoje, še boljše čebulne ocvrtke.