
Bogata zeljnata solata s kandiranimi oreški
Bogata zeljnata solata s kandiranimi oreški

Sestavine
- 2 žlici rumenih gorčičnih semen
- 1,5 dl jabolčnega kisa
- 6 žlic rjavega sladkorja
- ½ gomolja zelene
- ½ glave belega zelja
- 1 rdeča čebula
- 3 večji korenčki
kandirani oreški
- sol
- poper
- 400 g mešanih olupljenih oreškov (indijski oreški, mandlji, ameriški ali domači orehi, arašidi)
- 2 žlici rjavega sladkorja
- 2 žlici javorjevega sirupa
- dobre ½ žličke kajenskega popra
- ščep cimeta
- 1 žlica rastlinskega olja
- 1 žlica nasekljanih rožmarinovih lističev

Tako ne boste uničili nobenega steaka več
"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.
Sestavine
- 2 žlici rumenih gorčičnih semen
- 1,5 dl jabolčnega kisa
- 6 žlic rjavega sladkorja
- ½ gomolja zelene
- ½ glave belega zelja
- 1 rdeča čebula
- 3 večji korenčki
kandirani oreški
- sol
- poper
- 400 g mešanih olupljenih oreškov (indijski oreški, mandlji, ameriški ali domači orehi, arašidi)
- 2 žlici rjavega sladkorja
- 2 žlici javorjevega sirupa
- dobre ½ žličke kajenskega popra
- ščep cimeta
- 1 žlica rastlinskega olja
- 1 žlica nasekljanih rožmarinovih lističev
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Gorčična semena v suhi ponvi pražimo nekaj minut, da začnejo pokati. Previdno (saj bo pršelo) dodamo kis, sladkor, sol in poper, nato mešamo, da se sladkor raztopi. Preliv ohladimo.
Zeleno in korenje olupimo in ju skupaj z zeljem naribamo na tanke trakove. Čebulo na tanko narežemo. Ohlajen preliv polijemo po zelenjavi in vse skupaj dobro premešamo. Solato lahko v neprodušno zaprti posodi hranimo v hladilniku do 7 dni.
Oreške zmešamo z drugimi sestavinami (razen rožmarina) in začinimo. Razporedimo jih po pekaču, pečemo 15 minut in med peko enkrat premešamo. Dodamo rožmarin in oreški pečemo še 5 do 10 minut, da se zlato zapečejo – medtem ko se pečejo, jih opazujemo, saj se lahko zelo hitro zažgejo.
Oreške popolnoma ohladimo in jih med ohlajanjem nekajkrat premešamo, da se ne sprimejo. V nepredušno zaprti posodi jih lahko v hladilniku hranimo do 7 dni. Solato posujemo s kandiranimi oreški in jo postrežemo.