
Kaj boste skuhali danes?
Bogata zeljnata solata s kandiranimi oreški
Bogata zeljnata solata s kandiranimi oreški

Sestavine
- 2 žlici rumenih gorčičnih semen
- 1,5 dl jabolčnega kisa
- 6 žlic rjavega sladkorja
- ½ gomolja zelene
- ½ glave belega zelja
- 1 rdeča čebula
- 3 večji korenčki
kandirani oreški
- sol
- poper
- 400 g mešanih olupljenih oreškov (indijski oreški, mandlji, ameriški ali domači orehi, arašidi)
- 2 žlici rjavega sladkorja
- 2 žlici javorjevega sirupa
- dobre ½ žličke kajenskega popra
- ščep cimeta
- 1 žlica rastlinskega olja
- 1 žlica nasekljanih rožmarinovih lističev

Preprost recept za šnite, ki vedno navdušijo
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev. Marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
- 2 žlici rumenih gorčičnih semen
- 1,5 dl jabolčnega kisa
- 6 žlic rjavega sladkorja
- ½ gomolja zelene
- ½ glave belega zelja
- 1 rdeča čebula
- 3 večji korenčki
kandirani oreški
- sol
- poper
- 400 g mešanih olupljenih oreškov (indijski oreški, mandlji, ameriški ali domači orehi, arašidi)
- 2 žlici rjavega sladkorja
- 2 žlici javorjevega sirupa
- dobre ½ žličke kajenskega popra
- ščep cimeta
- 1 žlica rastlinskega olja
- 1 žlica nasekljanih rožmarinovih lističev
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Gorčična semena v suhi ponvi pražimo nekaj minut, da začnejo pokati. Previdno (saj bo pršelo) dodamo kis, sladkor, sol in poper, nato mešamo, da se sladkor raztopi. Preliv ohladimo.
Zeleno in korenje olupimo in ju skupaj z zeljem naribamo na tanke trakove. Čebulo na tanko narežemo. Ohlajen preliv polijemo po zelenjavi in vse skupaj dobro premešamo. Solato lahko v neprodušno zaprti posodi hranimo v hladilniku do 7 dni.
Oreške zmešamo z drugimi sestavinami (razen rožmarina) in začinimo. Razporedimo jih po pekaču, pečemo 15 minut in med peko enkrat premešamo. Dodamo rožmarin in oreški pečemo še 5 do 10 minut, da se zlato zapečejo – medtem ko se pečejo, jih opazujemo, saj se lahko zelo hitro zažgejo.
Oreške popolnoma ohladimo in jih med ohlajanjem nekajkrat premešamo, da se ne sprimejo. V nepredušno zaprti posodi jih lahko v hladilniku hranimo do 7 dni. Solato posujemo s kandiranimi oreški in jo postrežemo.
Priljubljeni recepti
Fižolovi mafini s korenčkom in orehi
Narastek iz stročjega fižola
Rabarbarin kolač z marcipanom in citrusi
Rabarbarin kolač, poln svežine, bo odlično pospremil popoldansko čajanko