Kaj boste skuhali danes?
Pečeni krompirjevi cmoki s slanino
Če želimo popestriti krompirjeve cmoke, jim dodamo slanino.
Pečeni krompirjevi cmoki s slanino
Če želimo popestriti krompirjeve cmoke, jim dodamo slanino.
Sestavine
krompirjevo testo
- 750 g krompirja
- 50 g pšeničnega zdroba
- 1 žlička soli
- 150 g ostre moke
- 1 žlica olja
- 50 g masla
smetanova zmes
- 1 jajce
- 2,5 dl kisle ali sladke smetane
nadev
- 150 g mesnate slanine
- 150 g prekajene trebuševine
- 1 žlica narezanega drobnjaka
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- ½ žličke sladke mlete paprike
- ščepec popra
- ščepec kumine
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Šest sočnih pečenk Wellington
Kombinacija sočnega kosa mesa in maslenega listnatega testa je zmeraj zmagovalna. Na način wellington pripravimo govedino, lahko pa tudi svinjino, perutnino in celo ribe.
Sestavine
krompirjevo testo
- 750 g krompirja
- 50 g pšeničnega zdroba
- 1 žlička soli
- 150 g ostre moke
- 1 žlica olja
- 50 g masla
smetanova zmes
- 1 jajce
- 2,5 dl kisle ali sladke smetane
nadev
- 150 g mesnate slanine
- 150 g prekajene trebuševine
- 1 žlica narezanega drobnjaka
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- ½ žličke sladke mlete paprike
- ščepec popra
- ščepec kumine
Postopek
Najprej pripravimo testo za cmoke. Še vroč krompir, ki smo ga skuhali v lupini, olupimo in pretlačimo s stiskalnico. Potresemo ga z zdrobom in soljo ter pustimo, da se ohladi. Krompir narahlo pomešamo z moko, dodamo jajce in žlico olja, nato pa sestavine hitro zgnetemo v voljno testo.
Zdaj pripravimo še nadev. Mesnato slanino in prekajeno trebuševino narežemo na drobne kocke. Dodamo narezan drobnjak, sesekljan peteršilj, zmleto papriko, poper in kumino ter dobro zmešamo.
Testo oblikujemo v valj, razrežemo na koščke in jih nekoliko sploščimo. Testene rezine obložimo z nadevom in naredimo cmoke.
Ognjevarno posodo ali primeren pekač dobro namastimo in vanj nadevamo cmoke, ki smo jih namazali z razpuščenim maslom. Pečemo v prej ogreti pečici pri 180 °C približno 20 do 25 minut. Ko cmoki dobijo zlato rjavo barvo, jih prelijemo s smetanovo zmesjo (sladko ali kislo smetano smo gladko zmešali z jajcem) in pustimo v pečici še toliko časa, da ta zmes zakrkne. K cmokom s slanino odlično tekne topla zeljna solata (glej nasvet).
Nasvet
Toplo zeljno solato pripravimo tako, da zavremo približno četrt litra vode, ki smo ji dodali sol, kis, sladkor in kumino. V vrelo vodo stresemo na ozke trakove narezano zelje in ga hitro podušimo (ne preveč!) in ponudimo. Toplo zeljno solato potresemo z glaziranimi kockicami slanine.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Smrečica iz brusnično-pomarančnih polžkov
Jabolčni krofki
Jabolčni krofki so malce prismuknjen prigrizek, ki bo navdušil mlajše in malo starejše otroke