 
        
            
    
Kaj boste skuhali danes?
Pečeni krompirjevi cmoki s slanino
Če želimo popestriti krompirjeve cmoke, jim dodamo slanino.
Pečeni krompirjevi cmoki s slanino
Če želimo popestriti krompirjeve cmoke, jim dodamo slanino.
 
    Sestavine
krompirjevo testo
- 750 g krompirja
- 50 g pšeničnega zdroba
- 1 žlička soli
- 150 g ostre moke
- 1 žlica olja
- 50 g masla
smetanova zmes
- 1 jajce
- 2,5 dl kisle ali sladke smetane
nadev
- 150 g mesnate slanine
- 150 g prekajene trebuševine
- 1 žlica narezanega drobnjaka
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- ½ žličke sladke mlete paprike
- ščepec popra
- ščepec kumine
 
        
            
            Sočni svinjski zrezki z jabolki, kot jih še niste poskusili
Sočni glazirani svinjski zrezki z jabolki so popolna jesenska jed. Odkrijte nasvete, kako pripraviti meso, da bo mehko, aromatično in popolno zapečeno.
 
        
            
            Strašno dobra ideja za noč čarovnic: sladki grobovi iz medenjakov
Noč čarovnic je morda res uvožen praznik, a kljub temu lahko na ta dan pripravimo nekaj (grozljivo) sladkega.
 
        
            
            Trikrat pečeno pecivo, ki se topi v ustih in vedno uspe
Trikrat pečeno pecivo je ena tistih domačih sladic, ki z vonjem spomnijo na otroštvo in kuhinjo naših babic.
Sestavine
krompirjevo testo
- 750 g krompirja
- 50 g pšeničnega zdroba
- 1 žlička soli
- 150 g ostre moke
- 1 žlica olja
- 50 g masla
smetanova zmes
- 1 jajce
- 2,5 dl kisle ali sladke smetane
nadev
- 150 g mesnate slanine
- 150 g prekajene trebuševine
- 1 žlica narezanega drobnjaka
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- ½ žličke sladke mlete paprike
- ščepec popra
- ščepec kumine
Postopek
Najprej pripravimo testo za cmoke. Še vroč krompir, ki smo ga skuhali v lupini, olupimo in pretlačimo s stiskalnico. Potresemo ga z zdrobom in soljo ter pustimo, da se ohladi. Krompir narahlo pomešamo z moko, dodamo jajce in žlico olja, nato pa sestavine hitro zgnetemo v voljno testo.
Zdaj pripravimo še nadev. Mesnato slanino in prekajeno trebuševino narežemo na drobne kocke. Dodamo narezan drobnjak, sesekljan peteršilj, zmleto papriko, poper in kumino ter dobro zmešamo.
Testo oblikujemo v valj, razrežemo na koščke in jih nekoliko sploščimo. Testene rezine obložimo z nadevom in naredimo cmoke.
Ognjevarno posodo ali primeren pekač dobro namastimo in vanj nadevamo cmoke, ki smo jih namazali z razpuščenim maslom. Pečemo v prej ogreti pečici pri 180 °C približno 20 do 25 minut. Ko cmoki dobijo zlato rjavo barvo, jih prelijemo s smetanovo zmesjo (sladko ali kislo smetano smo gladko zmešali z jajcem) in pustimo v pečici še toliko časa, da ta zmes zakrkne. K cmokom s slanino odlično tekne topla zeljna solata (glej nasvet).
Nasvet
Toplo zeljno solato pripravimo tako, da zavremo približno četrt litra vode, ki smo ji dodali sol, kis, sladkor in kumino. V vrelo vodo stresemo na ozke trakove narezano zelje in ga hitro podušimo (ne preveč!) in ponudimo. Toplo zeljno solato potresemo z glaziranimi kockicami slanine.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Kocke iz ovsenih kosmičev s slivami in orehi
Za posladek, zajtrk ali malico – navdušijo tudi otroke!
Goveji medaljoni v zelenini omaki
Krepka grahova juha
Okusna grahova juha, ki jo lahko pripravite tudi iz zamrznjenega graha
 
        
             
        
             
        
             
        
             
        
                    
             
         
         
         
         
        
                    
             
        
                    
             
        
                    
             
        
                    
             
         
         
        