
Juha iz bučk, graha in fižola s pestom
Juha iz bučk, graha in fižola s pestom

Sestavine
- 200 g svežega graha
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 strok česna
- 500 g bučk
- 1 pločevinka (400 g) belega fižola
- 1 l vroče zelenjavne jušne osnove
- 2 žlici bazilikinega pesta
- sol in poper
Preberite tudi

So najboljši vir antioksidantov za zaščito celic
Artičoke so cenjena sredozemska zelenjava, ki izvira iz severne Afrike in južne Evrope. Priljubljene so zaradi svojega nežnega srčka in rahlo grenkega okusa.

Tri sladke različice pohanih šnit, ki vas bodo ponesle v otroštvo
Nostalgično: Retro pohane šnite malo drugače: s toplimi borovnicami, s pomarančno skuto in z jagodami in rikoto. Trije recepti, ki bodo navdušili male in velike sladkosnede.

Nasvet: Olja vloženih oliv nikar ne zavrzite
Olje, v katero so vložene olive, je uporabno tudi pri pripravi hrane. Zlasti kadar gre za kakovostno ekstra deviško olje, bi ga bilo res škoda zavreči.
Sestavine
- 200 g svežega graha
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 strok česna
- 500 g bučk
- 1 pločevinka (400 g) belega fižola
- 1 l vroče zelenjavne jušne osnove
- 2 žlici bazilikinega pesta
- sol in poper
Postopek
Grah v majhni količini vode kuhamo 15 do 18 minut in ga odcedimo. Olupljen česen narežemo na rezinice, bučke po dolgem razrežemo na četrtine, te pa na koščke. V veliki kozici segrejemo olje in na njem nekaj sekund pražimo česen, nato dodamo bučke in jih pražimo 3 minute, da se začnejo mehčati. Primešamo grah ter odcejen in oplaknjen fižol, nato prilijemo vročo jušno osnovo in kuhamo še 3 minute.
V juho vmešamo pesto, malo solimo in popramo, naložimo v skodele in postrežemo, po želji s hrustljavim črnim kruhom.
Nasvet
Za juho lahko uporabimo tudi zamrznjen grah, ki ga brez predhodnega kuhanja dodamo v juho skupaj s fižolom.