
Juha iz bučk, graha in fižola s pestom
Juha iz bučk, graha in fižola s pestom

Sestavine
- 200 g svežega graha
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 strok česna
- 500 g bučk
- 1 pločevinka (400 g) belega fižola
- 1 l vroče zelenjavne jušne osnove
- 2 žlici bazilikinega pesta
- sol in poper

Štiri preproste testeninske solate za vsak okus
Testenine za ljubitelje solat ali solate za ljubitelje testenin? Kakorkoli obrnemo, bodo z dobro testeninsko solato zadovoljni vsi.

Picerija Škufca na Prevaljah: več kot 40 let tradicije
Obiskali smo popolnoma prenovljeno picerijo Škufca, ki so jo poplave leta 2023 dobesedno odplaknile.

Vrtnice niso le za v vazo: poskusite te slastne recepte
Če se vam zdi naslov presenetljiv, je to le dokaz, da živimo v delu sveta, kjer smo pozabili na zdravilnost in kulinarične užitke, ki nam jih ponujajo vrtnice.
Sestavine
- 200 g svežega graha
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 strok česna
- 500 g bučk
- 1 pločevinka (400 g) belega fižola
- 1 l vroče zelenjavne jušne osnove
- 2 žlici bazilikinega pesta
- sol in poper
Postopek
Grah v majhni količini vode kuhamo 15 do 18 minut in ga odcedimo. Olupljen česen narežemo na rezinice, bučke po dolgem razrežemo na četrtine, te pa na koščke. V veliki kozici segrejemo olje in na njem nekaj sekund pražimo česen, nato dodamo bučke in jih pražimo 3 minute, da se začnejo mehčati. Primešamo grah ter odcejen in oplaknjen fižol, nato prilijemo vročo jušno osnovo in kuhamo še 3 minute.
V juho vmešamo pesto, malo solimo in popramo, naložimo v skodele in postrežemo, po želji s hrustljavim črnim kruhom.
Nasvet
Za juho lahko uporabimo tudi zamrznjen grah, ki ga brez predhodnega kuhanja dodamo v juho skupaj s fižolom.