Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Lahki čokoladni kolački

Lahki čokoladni kolački

Čas priprave 55 min + hlajenje
Zahtevnost Enostavno
Količina 12 kosov
Deli recept
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
recipe_image.jpg

Sestavine

kolački

  • 175 g moke
  • 2 žlici kakava v prahu
  • 1,5 žličke pecilnega praška
  • 140 g rjavega sladkorja
  • 25 g mletih mandljev
  • 2 veliki jajci
  • 175 g polnomastnega jogurta
  • 2–3 kapljice vaniljeve arome
  • 25 g stopljenega masla
  • 2 žlici repičnega olja

krema

  • 25 g temne čokolade (70 %)
  • 25 g zmehčanega masla
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 1 žlica kakava v prahu
  • 1 žlička polposnetega mleka
  • 100 g lahkega kremnega sira
  • 100 g skute
  • 1 žlica naribane temne čokolade za okras

Preberite tudi

besamel-A_558x620_acf_cropped

Popoln bešamel korak za korakom

Klasična francoska omaka bešamel je ena najbolj znanih belih omak. Uporabimo ga v lazanjah in musakah, je tudi osnova številnih drugih omak. Če boste sledili postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, se vam ne bo ponesrečil.

Sestavine

kolački

  • 175 g moke
  • 2 žlici kakava v prahu
  • 1,5 žličke pecilnega praška
  • 140 g rjavega sladkorja
  • 25 g mletih mandljev
  • 2 veliki jajci
  • 175 g polnomastnega jogurta
  • 2–3 kapljice vaniljeve arome
  • 25 g stopljenega masla
  • 2 žlici repičnega olja

krema

  • 25 g temne čokolade (70 %)
  • 25 g zmehčanega masla
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 1 žlica kakava v prahu
  • 1 žlička polposnetega mleka
  • 100 g lahkega kremnega sira
  • 100 g skute
  • 1 žlica naribane temne čokolade za okras

Postopek

1

Pečico segrejemo na 180 °C. Pekač za mafine z 12 vdolbinami obložimo z lepimi papirnatimi košaricami. Moko stresemo v veliko skledo, vendar dve žlici moke prihranimo za pozneje. Presejemo kakav v prahu in ga dodamo moki. Primešamo pecilni prašek, sladkor in mandlje, nato pa naredimo jamico na sredini. V ločeni skledi stepemo jajci, nato primešamo jogurt in vaniljo. Zmes skupaj s stopljenim maslom in oljem zlijemo med suhe sestavine. Maso na hitro zmešamo, da se sestavine povežejo.

2

Zmes enakomerno razdelimo v 12 vdolbin modla. Pečemo 15 do 20 minut, da kolački lepo narastejo in da je lesena palčka, s katero naredimo preizkus, čista, ko jo potegnemo iz kolačka. Vzamemo jih iz modlov in ohladimo na rešetki.

3

Medtem pripravimo kremo. Čokolado na drobno nasekljamo in jo damo v ognjevarno posodo, ki jo postavimo nad ponev, v kateri rahlo vre voda. Odstavimo in pustimo, da se čokolada stopi in ohladi.

4

Maslo, sladkor v prahu, kakav in mleko damo v skledo ter mešamo, da dobimo gladko maso. Vmešamo še kremni sir in skuto. Ko je čokolada ohlajena, jo primešamo zmesi. Čokoladno kremo z žlico nadevamo na kolačke, nato pa jih posipamo še z naribano čokolado. Kolačke lahko v hladilniku hranimo 2 do 3 dni.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.