
Lahki čokoladni kolački
Lahki čokoladni kolački

Sestavine
kolački
- 175 g moke
- 2 žlici kakava v prahu
- 1,5 žličke pecilnega praška
- 140 g rjavega sladkorja
- 25 g mletih mandljev
- 2 veliki jajci
- 175 g polnomastnega jogurta
- 2–3 kapljice vaniljeve arome
- 25 g stopljenega masla
- 2 žlici repičnega olja
krema
- 25 g temne čokolade (70 %)
- 25 g zmehčanega masla
- 50 g sladkorja v prahu
- 1 žlica kakava v prahu
- 1 žlička polposnetega mleka
- 100 g lahkega kremnega sira
- 100 g skute
- 1 žlica naribane temne čokolade za okras

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.

7 božanskih sladic, s katerimi boste izkoristili vsako figo na vrtu
Poletje je čas, ko nas narava razvaja z najrazličnejšim sadjem, a med najbolj prefinjenimi sadeži tega letnega časa so zagotovo fige.
Sestavine
kolački
- 175 g moke
- 2 žlici kakava v prahu
- 1,5 žličke pecilnega praška
- 140 g rjavega sladkorja
- 25 g mletih mandljev
- 2 veliki jajci
- 175 g polnomastnega jogurta
- 2–3 kapljice vaniljeve arome
- 25 g stopljenega masla
- 2 žlici repičnega olja
krema
- 25 g temne čokolade (70 %)
- 25 g zmehčanega masla
- 50 g sladkorja v prahu
- 1 žlica kakava v prahu
- 1 žlička polposnetega mleka
- 100 g lahkega kremnega sira
- 100 g skute
- 1 žlica naribane temne čokolade za okras
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Pekač za mafine z 12 vdolbinami obložimo z lepimi papirnatimi košaricami. Moko stresemo v veliko skledo, vendar dve žlici moke prihranimo za pozneje. Presejemo kakav v prahu in ga dodamo moki. Primešamo pecilni prašek, sladkor in mandlje, nato pa naredimo jamico na sredini. V ločeni skledi stepemo jajci, nato primešamo jogurt in vaniljo. Zmes skupaj s stopljenim maslom in oljem zlijemo med suhe sestavine. Maso na hitro zmešamo, da se sestavine povežejo.
Zmes enakomerno razdelimo v 12 vdolbin modla. Pečemo 15 do 20 minut, da kolački lepo narastejo in da je lesena palčka, s katero naredimo preizkus, čista, ko jo potegnemo iz kolačka. Vzamemo jih iz modlov in ohladimo na rešetki.
Medtem pripravimo kremo. Čokolado na drobno nasekljamo in jo damo v ognjevarno posodo, ki jo postavimo nad ponev, v kateri rahlo vre voda. Odstavimo in pustimo, da se čokolada stopi in ohladi.
Maslo, sladkor v prahu, kakav in mleko damo v skledo ter mešamo, da dobimo gladko maso. Vmešamo še kremni sir in skuto. Ko je čokolada ohlajena, jo primešamo zmesi. Čokoladno kremo z žlico nadevamo na kolačke, nato pa jih posipamo še z naribano čokolado. Kolačke lahko v hladilniku hranimo 2 do 3 dni.