
Govedina po flamsko, dušena v pivu
Govedina po flamsko, dušena v pivu

Sestavine
- 4 debelejši goveji zrezki po 200 g (notranje stegno)
- malo soli
- sveže zmlet poper
- 300 g čebule
- 200 g korenčka
- zeliščni šopek iz vejice peteršiljevega zelenja, timijana in mlade čebule
- 50 g kuhanega masla, gheeja ali olja
- pribl. 2,5 dl piva
- 1,25 dl omake za pečenko
- 800 g mokastega krompirja
- pol žlice kumine

Pozabite na kupljene cmoke – tale recept vas bo čisto prevzel
Po tem receptu cmoki z marelicami vedno uspejo tako, kot jih je delala babica

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Poletje je čas za … paprike na 1001 način
V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.
Sestavine
- 4 debelejši goveji zrezki po 200 g (notranje stegno)
- malo soli
- sveže zmlet poper
- 300 g čebule
- 200 g korenčka
- zeliščni šopek iz vejice peteršiljevega zelenja, timijana in mlade čebule
- 50 g kuhanega masla, gheeja ali olja
- pribl. 2,5 dl piva
- 1,25 dl omake za pečenko
- 800 g mokastega krompirja
- pol žlice kumine
Postopek
Čebulo olupimo, razpolovimo in narežemo na ne pretanke rezine. Korenček ostrgamo, operemo in narežemo na kolobarje. Zrezke z obeh strani rahlo potolčemo ter začinimo s soljo in poprom (zgornja slika). Peteršilj, timijan in mlado čebulo povežemo s kuhinjsko vrvico v šopek.

Pečico segrejemo na 180 °C. V dovolj veliki ponvi segrejemo kuhano maslo. Zrezke hitro spečemo z obeh strani do rjave barve, nato jih vzamemo iz ponve in na toplem prihranimo. V soku od pečenja med stalnim mešanjem svetlo rumeno prepražimo čebulo in korenček. Polovico te zmesi damo v primerno ponev in zalijemo s polovico omake za pečenko. Dodamo meso (spodnja slika) in šopek zelišč ter zalijemo s pivom. Dušimo pokrito v pečici pri 180 °C približno 45 minut (odvisno od kakovosti mesa). Med dušenjem zalijemo meso še z ostalo omako za pečenko in po potrebi tudi z malo piva. Četrt ure pred koncem dušenja dodamo še ostalo prepraženo čebulo in korenček.

Krompir olupimo, razrežemo na četrtine in ga oblikujemo v sodčke (odrežemo oglate robove). Pristavimo ga v hladni slani kuminovi vodi ter do mehkega dušimo na majhnem ognju. Nato ga odcedimo in na toplem prihranimo. Meso serviramo z omako in krompirjem; vse naj bo dovolj vroče. Po tej jedi odlično tekne dobro ohlajeno pivo.