
Kaj boste skuhali danes?
Govedina po flamsko, dušena v pivu
Govedina po flamsko, dušena v pivu

Sestavine
- 4 debelejši goveji zrezki po 200 g (notranje stegno)
- malo soli
- sveže zmlet poper
- 300 g čebule
- 200 g korenčka
- zeliščni šopek iz vejice peteršiljevega zelenja, timijana in mlade čebule
- 50 g kuhanega masla, gheeja ali olja
- pribl. 2,5 dl piva
- 1,25 dl omake za pečenko
- 800 g mokastega krompirja
- pol žlice kumine

Preprost recept za šnite, ki vedno navdušijo
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev. Marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
- 4 debelejši goveji zrezki po 200 g (notranje stegno)
- malo soli
- sveže zmlet poper
- 300 g čebule
- 200 g korenčka
- zeliščni šopek iz vejice peteršiljevega zelenja, timijana in mlade čebule
- 50 g kuhanega masla, gheeja ali olja
- pribl. 2,5 dl piva
- 1,25 dl omake za pečenko
- 800 g mokastega krompirja
- pol žlice kumine
Postopek
Čebulo olupimo, razpolovimo in narežemo na ne pretanke rezine. Korenček ostrgamo, operemo in narežemo na kolobarje. Zrezke z obeh strani rahlo potolčemo ter začinimo s soljo in poprom (zgornja slika). Peteršilj, timijan in mlado čebulo povežemo s kuhinjsko vrvico v šopek.

Pečico segrejemo na 180 °C. V dovolj veliki ponvi segrejemo kuhano maslo. Zrezke hitro spečemo z obeh strani do rjave barve, nato jih vzamemo iz ponve in na toplem prihranimo. V soku od pečenja med stalnim mešanjem svetlo rumeno prepražimo čebulo in korenček. Polovico te zmesi damo v primerno ponev in zalijemo s polovico omake za pečenko. Dodamo meso (spodnja slika) in šopek zelišč ter zalijemo s pivom. Dušimo pokrito v pečici pri 180 °C približno 45 minut (odvisno od kakovosti mesa). Med dušenjem zalijemo meso še z ostalo omako za pečenko in po potrebi tudi z malo piva. Četrt ure pred koncem dušenja dodamo še ostalo prepraženo čebulo in korenček.

Krompir olupimo, razrežemo na četrtine in ga oblikujemo v sodčke (odrežemo oglate robove). Pristavimo ga v hladni slani kuminovi vodi ter do mehkega dušimo na majhnem ognju. Nato ga odcedimo in na toplem prihranimo. Meso serviramo z omako in krompirjem; vse naj bo dovolj vroče. Po tej jedi odlično tekne dobro ohlajeno pivo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Na žaru pečena paprika s kaprami in peteršiljem
Kosmuljev kolač iz polnovredne moke
Čebulni ocvrtki (bhaji) in raita z meto in česnom
Pripravite si svoje, še boljše čebulne ocvrtke.