
Orada iz pečice
Poletje, počitnice, morje, ribe na žaru … Te stvari smo se navadili povezovati in se na ribe največkrat spomnimo poleti, čeprav so sveže morske ribe in različni morski plodovi pri nas na voljo vse leto.
Orada iz pečice
Poletje, počitnice, morje, ribe na žaru … Te stvari smo se navadili povezovati in se na ribe največkrat spomnimo poleti, čeprav so sveže morske ribe in različni morski plodovi pri nas na voljo vse leto.

Njihove glavne ribolovne sezone se sicer z letnimi časi menjajo, denimo lignje in tudi brancine se lovi bolj v hladnem delu leta, osliče in orade pa bolj v toplem.
Med najbolj iskane morske ribe se pri nas uvrščata brancin in orada in v ribarnicah se ju dobi vse leto. Največkrat jih pripravimo na žaru (zlasti poleti) ali v pečici (zlasti pozimi), včasih jih spečemo zakopane v sol, lahko jih najprej filiramo in na hitro popečemo v ponvi … Ob Jadranu je precej priljubljena tudi priprava »na lešo«, kar pomeni, da ribo skuhamo skupaj z zelenjavo, podobno jušni, iz česar lahko dobimo dve jedi hkrati. Torej zelo okusno kuhano ribo, ki jo ponudimo s poljubno prilogo, in še ribjo juho. Ostane nam le še odločitev, ali najprej pojesti juho ali ribo, dokler je topla. Ena od zvitih rešitev je, da juho prihranimo za naslednji dan.
Sestavine
- 2 bio limoni
- 1 šopek timijana
- 8 žajbljevih listov
- 1 žlička gorčice
- 1 žlička sladkorja
- 7 žlic oljčnega olja
- sol
- 4 orade ali druge ribe

Odslej ne bomo rabutali le fig, ampak tudi listje
Rabutali? To pa že ne. Prej sposodili (za nedoločen čas). Vonju fig se enostavno ne moremo upreti … S temi recepti pa bomo v poletni aromi uživali še dlje.

Okus, ki ga ne pozabiš: ‘nduja, najmočnejša začimba v obliki klobase
Lahko jo vzljubiš, a težko izgovoriš: 'nduja si je izborila svoje mesto poleg pršuta, pikantne salame in sopressate kot ena najboljših italijanskih mesnin.

Idealen brunch za dneve brez mesa
Včasih si zjutraj preprosto zaželimo nekaj bolj lahkotnega, zelenega in brezmesnega – a obenem polnega okusov in energije.
Sestavine
- 2 bio limoni
- 1 šopek timijana
- 8 žajbljevih listov
- 1 žlička gorčice
- 1 žlička sladkorja
- 7 žlic oljčnega olja
- sol
- 4 orade ali druge ribe
Postopek
Eno od limon olupimo z lupilnikom in lupino narežemo na tanke trakove. Drugi limoni nastrgamo lupino in iztisnemo sok. Timijan osmukamo, nekaj lističev prihranimo za okras, preostale pa sesekljamo z žajbljem.
V skodelici zmešamo nastrgano limonovo lupino, gorčico, pol žličke soli, sladkor, limonov sok in tri žlice vode. Mešanici dodamo sesekljana zelišča. Prilijemo še 6 žlic oljčnega olja in dobro premešamo, da se sestavine povežejo.
Očiščene orade splaknemo, osušimo, položimo v pekač, prelijemo z marinado in pustimo, da se marinirajo pol ure. Jed bo podobno okusna tudi, če izberete drugo vrsto ribe – morda tisto, ki je trenutno v akciji.
Pečico segrejemo na 240 °C in vklopimo funkcijo žar. Orade razporedimo po pekaču, obloženem s papirjem za peko, in pečemo približno 20 minut.
Postrežemo jih z najljubšo prilogo. Pred postrežbo orade posujemo s prihranjeno limonovo lupinico in okrasimo s timijanom.