
Kaj boste skuhali danes?
Orada iz pečice
Poletje, počitnice, morje, ribe na žaru … Te stvari smo se navadili povezovati in se na ribe največkrat spomnimo poleti, čeprav so sveže morske ribe in različni morski plodovi pri nas na voljo vse leto.
Orada iz pečice
Poletje, počitnice, morje, ribe na žaru … Te stvari smo se navadili povezovati in se na ribe največkrat spomnimo poleti, čeprav so sveže morske ribe in različni morski plodovi pri nas na voljo vse leto.

Njihove glavne ribolovne sezone se sicer z letnimi časi menjajo, denimo lignje in tudi brancine se lovi bolj v hladnem delu leta, osliče in orade pa bolj v toplem.
Med najbolj iskane morske ribe se pri nas uvrščata brancin in orada in v ribarnicah se ju dobi vse leto. Največkrat jih pripravimo na žaru (zlasti poleti) ali v pečici (zlasti pozimi), včasih jih spečemo zakopane v sol, lahko jih najprej filiramo in na hitro popečemo v ponvi … Ob Jadranu je precej priljubljena tudi priprava »na lešo«, kar pomeni, da ribo skuhamo skupaj z zelenjavo, podobno jušni, iz česar lahko dobimo dve jedi hkrati. Torej zelo okusno kuhano ribo, ki jo ponudimo s poljubno prilogo, in še ribjo juho. Ostane nam le še odločitev, ali najprej pojesti juho ali ribo, dokler je topla. Ena od zvitih rešitev je, da juho prihranimo za naslednji dan.
Sestavine
- 2 bio limoni
- 1 šopek timijana
- 8 žajbljevih listov
- 1 žlička gorčice
- 1 žlička sladkorja
- 7 žlic oljčnega olja
- sol
- 4 orade ali druge ribe

Ideje za njoke malo drugače; ko krompir ni v glavni vlogi
O ne, njoki niso samo krompirjevi, predvsem pa nikoli niso dolgočasni. Popestrite jih s škrobnato zelenjavo ali pa jih pripravite povsem drugače.

Ko zadiši po domu: recept za slasten rižev narastek
Rižev narastek je nežna sladica, ki že od nekdaj povezuje generacije ter ostaja simbol tople domače kuhinje.

Nove ideje s kodrolistnim in toskanskim (listnatim) ohrovtom
Kodrolistni in toskanski ohrovt sta prava vitaminska bomba, polna vlaknin in antioksidantov. Te okusne jedi bodo postale stalnica vaših jesenskih in zimskih jedilnikov.
Sestavine
- 2 bio limoni
- 1 šopek timijana
- 8 žajbljevih listov
- 1 žlička gorčice
- 1 žlička sladkorja
- 7 žlic oljčnega olja
- sol
- 4 orade ali druge ribe
Postopek
Eno od limon olupimo z lupilnikom in lupino narežemo na tanke trakove. Drugi limoni nastrgamo lupino in iztisnemo sok. Timijan osmukamo, nekaj lističev prihranimo za okras, preostale pa sesekljamo z žajbljem.
V skodelici zmešamo nastrgano limonovo lupino, gorčico, pol žličke soli, sladkor, limonov sok in tri žlice vode. Mešanici dodamo sesekljana zelišča. Prilijemo še 6 žlic oljčnega olja in dobro premešamo, da se sestavine povežejo.
Očiščene orade splaknemo, osušimo, položimo v pekač, prelijemo z marinado in pustimo, da se marinirajo pol ure. Jed bo podobno okusna tudi, če izberete drugo vrsto ribe – morda tisto, ki je trenutno v akciji.
Pečico segrejemo na 240 °C in vklopimo funkcijo žar. Orade razporedimo po pekaču, obloženem s papirjem za peko, in pečemo približno 20 minut.
Postrežemo jih z najljubšo prilogo. Pred postrežbo orade posujemo s prihranjeno limonovo lupinico in okrasimo s timijanom.
Priljubljeni recepti
Solata s piščancem in bezgovim prelivom
Solata, ki diši po zgodnjem poletju, zelo zdrava od vsega zelenega, in po zaslugi piške tudi krepka.
Polnovredni jabolčni kolač s skutno oblogo
Jabolka so nam vedno na voljo, zato nam recept za tako okusno sladico pride prav za marsikatero priložnost.