
Breskova pita iz listnatega testa z mandlji
Kombinacija breskev in mandljev je božanska!
Breskova pita iz listnatega testa z mandlji
Kombinacija breskev in mandljev je božanska!

Sestavine
- 350 g maslenega listnatega testa
- a moka za delovno površino
- 6 ne prezrelih breskev (pribl. 700 g)
- 150 g masla sobne temperature
- 100 g svetlo rjavega sladkorja in še 1 žlička za posip
- 150 g mletih mandljev
- 1 veliko jajce
- drobno naribana lupinica 1 limone
- ½ žličke mandljeve arome
- 2 žlici sladkega šerija ali disaronna (po želji)
- 25 g mandljevih lističev

Tako ne boste uničili nobenega steaka več
"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.
Sestavine
- 350 g maslenega listnatega testa
- a moka za delovno površino
- 6 ne prezrelih breskev (pribl. 700 g)
- 150 g masla sobne temperature
- 100 g svetlo rjavega sladkorja in še 1 žlička za posip
- 150 g mletih mandljev
- 1 veliko jajce
- drobno naribana lupinica 1 limone
- ½ žličke mandljeve arome
- 2 žlici sladkega šerija ali disaronna (po želji)
- 25 g mandljevih lističev
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Velik pekač obložimo s papirjem za peko. Listnato testo na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo na debelino 3 mm. Z ostrim nožem izrežemo krog premera 33 cm, za vodilo lahko uporabimo krožnik ali kaj podobnega. S pomočjo valjarja testo prenesemo na pekač in 1 cm od roba narahlo zarežemo rob.
Pečemo 12 do 15 minut, da se rahlo napihne in zlato obarva. Vzamemo iz pečice in sredino testa s hrbtno stranjo velike žlice narahlo pritisnemo, da dobimo plosko osnovo z dvignjenim robom.
Medtem razpolovimo breskve in jim odstranimo koščice, nato jih narežemo na tanke rezine. V skledi stepemo maslo, sladkor, mlete mandlje, jajce, limonovo lupinico, mandljevo aromo in po želji šeri. Maso enakomerno razprostremo po testu, le rob pustimo prazen. Obložimo z rezinami breskev, ki jih lično razporedimo v krogih tako, da se malce prekrivajo. Posujemo z žličko sladkorja in mandljevimi lističi.
Pito postavimo v pečico in pečemo 30 minut, nato temperaturo zmanjšamo na 180 °C, pito narahlo prekrijemo z aluminijasto folijo in pečemo še 30 do 40 minut. Mandljeva masa se mora med breskvami napihniti, zlato rjavo obarvati in strditi. Pito ohladimo na kuhinjski mrežici, nato jo narežemo in postrežemo. Ostanki se obdržijo 1 dan.
Nasvet
Breskve naj ne bodo prezrele, sicer je teže delati z njimi. Pito postrežemo po špansko – brez dodatkov – na sobni temperaturi. Namesto da izrežemo krog, lahko 250-gramski kos testa razvaljamo v kvadrat velikosti 30 x 30 cm.