© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Poletna pita iz jagodičja

Izkoristite izobilje poletnega jagodičja in pripravite pito, ki bo navdušila vso družino!

Poletna pita iz jagodičja

Izkoristite izobilje poletnega jagodičja in pripravite pito, ki bo navdušila vso družino!

Čas priprave 1 h 10 min + ohlajanje
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6–8 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
in seasonsummer puddingssummer berry pie

Sestavine

  • 350 g moke
  • 25 g masla
  • 140 g sladkorja v prahu
  • 100 g mletih mandljev
  • lupina 1 pomaranče
  • malo pomarančnega soka
  • 1 večje jajce
  • 750 g mešanice izkoščičenih češenj, borovnic, črnega in rdečega ribeza ter robidnic
  • 2 žlici škroba
  • 2 žlici sladkorja v prahu za sadje
  • sladkor za posip
buce, bučna pita

Je vsaka buča užitna?

Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.

Sestavine

  • 350 g moke
  • 25 g masla
  • 140 g sladkorja v prahu
  • 100 g mletih mandljev
  • lupina 1 pomaranče
  • malo pomarančnega soka
  • 1 večje jajce
  • 750 g mešanice izkoščičenih češenj, borovnic, črnega in rdečega ribeza ter robidnic
  • 2 žlici škroba
  • 2 žlici sladkorja v prahu za sadje
  • sladkor za posip

Postopek

1

Moko, na kocke narezano maslo, sladkor, mandlje in pomarančno lupino damo v posodo kuhinjskega robota in zmeljemo v drobtine. Rumenjak ločimo od beljaka in ga zmešamo z žlico mrzle vode, mešanico dodamo k drobtinam in spet vključimo strojček, da se drobtine povežejo z rumenjakom in dobimo krhko testo.

2

Razdelimo ga na pol, zavijemo v plastično kuhinjsko folijo in damo za pol ure na hladno.

3

Pečico segrejemo na 190 °C. Model za pito premera 20 cm obložimo z razvaljano polovico testa, ga prekrijemo s papirjem za peko, posujemo s fižolom za slepo peko in vse skupaj pečemo 30 minut. Nato fižol in papir odstranimo. Jagodičevje očistimo, če je potrebno, češnje razpolovimo in vse skupaj zmešamo s škrobom, malo pomarančnega soka in 2 žlicama sladkorja v prahu. Sadno mešanico razporedimo po pečeni testeni osnovi.

4

Preostalo testo razvaljamo na tako velikost, da ga malo visi čez rob. Beljak narahlo stepemo in z njim premažemo rob testa. Testo položimo na sadje, kar ga visi čez rob, odstranimo, rob pa utrdimo z vilicami. Z okroglim modelčkom za piškote premera 2 cm ali z gladkim nastavkom za dresirno vrečko iz testa izrežemo nekaj luknjic, da so na testu videti kot pike. Premažemo s preostalim beljakom in posujemo s sladkorjem. Pečemo 30 minut, da testo dobi zlato rjavo barvo in da sok od sadja brbota skozi luknjice.

5

Pito rahlo ohladimo, nato jo še toplo postrežemo z žlico smetane ali sladoledom.

Priljubljeni recepti

Palačinke z nadevom iz višenj in kremnega sira

Palačinke so večna klasika, pri izbiri nadeva pa si lahko privoščimo malce ustvarjalnosti

20 min
Enostavno

Omleta s kapucinko

Za uravnavo sladkorja in čvrste kosti

Enostavno

Goveja juha

Goveja juha, kot so jo pripravljale naše babice

15 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.