
Jagnjetina na žaru z metino omako in krompirjevo solato
Jagnjetina na žaru z metino omako in krompirjevo solato

Sestavine
- 1 manjše jagnječje stegno (težko približno 1,5 kg), mesarja prosimo, da ga metuljasto razpre
metina omaka
- 100 g sveže mete
- 3 stroki česna
- za prst velik kos ingverja
- 2 majhna zelena čilija
- 2 žlički semen kumina (orientalske kumine)
- majhen šopek koriandra
- sok 1 limone
- dober ščep soli
krompir
- 800 g mladega krompirja
- 100 g graha (svežega ali zamrznjenega)
- 2 mladi čebulici
- 200 g grškega jogurta
Preberite tudi

Choco Salsa - sladica s TikToka, ki postaja viralna
Viralna sladica s TikToka: čokoladni čips in jagodna salsa – zabaven, preprost in okusen trend, ki ga lahko pripravite v nekaj minutah.

Popoln bešamel korak za korakom
Klasična francoska omaka bešamel je ena najbolj znanih belih omak. Uporabimo ga v lazanjah in musakah, je tudi osnova številnih drugih omak. Če boste sledili postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, se vam ne bo ponesrečil.

Ananas: preprost trik, kako ga hitro in enostavno olupiti brez noža
Ananas ni le za sadne solate. Preverili smo, kako ga hitro olupiti in kaj z njim skuhati.
Sestavine
- 1 manjše jagnječje stegno (težko približno 1,5 kg), mesarja prosimo, da ga metuljasto razpre
metina omaka
- 100 g sveže mete
- 3 stroki česna
- za prst velik kos ingverja
- 2 majhna zelena čilija
- 2 žlički semen kumina (orientalske kumine)
- majhen šopek koriandra
- sok 1 limone
- dober ščep soli
krompir
- 800 g mladega krompirja
- 100 g graha (svežega ali zamrznjenega)
- 2 mladi čebulici
- 200 g grškega jogurta
Postopek
Najprej pripravimo omako. Metine lističe osmukamo, česen in ingver olupimo in grobo narežemo, čilijema po želji in okusu odstranimo semena, semena kumina suho popražimo. Vse sestavine za omako in kanček vode damo v majhen sekljalnik ali multipraktik in zmeljemo v grobo pasto. V hladilniku se obdrži do 2 dni.
Tretjino omake uporabimo kot marinado za meso in pustimo, da se marinira vsaj nekaj ur, lahko pa tudi do 24 ur.
Za krompirjevo solato krompir po potrebi razpolovimo in ga skuhamo. Posebej skuhamo tudi grah. Oboje odcedimo in pustimo, da se ohladi. V skledo damo krompir, grah, narezano mlado čebulo, jogurt in tretjino metine omake ter zmešamo. Solato lahko pripravimo dan prej in jo shranimo v hladilnik. Ven jo vzamemo 1 uro pred postrežbo.
Zakurimo žar in počakamo, da je oglje pepelnato. Jagnječje stegno z notranjo stranjo navzdol pečemo približno 25 minut, nato ga obrnemo in pečemo še 15 minut, da je ožgano in cvrči. Ko je jagnjetina pečena, kot nam je všeč, jo na ogretem krožniku pustimo počivati približno 15 minut, da se sokovi razporedijo po mesu. Nato jo narežemo na debele rezine in prestrežemo sokove.
V skledi zmešamo mesne sokove s preostalo metino omako in jo postrežemo skupaj z mesom in krompirjevo solato.
Nasvet
Jagnjetino lahko spečemo tudi v pečici. Segrejemo jo na 220 °C (ali na 200 °C z ventilacijo), meso položimo na pekač in ga pečemo 15 minut. Nato temperaturo znižamo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo) in meso pečemo še 20 minut.