Kaj boste skuhali danes?
Čokoladni kolač s karamelno pokovko
Kalter Hund je tradicionalni nemški kolač s čokolado in piškoti
Čokoladni kolač s karamelno pokovko
Kalter Hund je tradicionalni nemški kolač s čokolado in piškoti
Sestavine
čokoladni kolač
- 200 g mlečne čokolade
- 200 g temne čokolade
- 250 g kokosove maščobe
- 2 jajci
- 2 žlici kakava v prahu
- 60 g sladkorja v prahu
- pribl. 12 maslenih piškotov (lahko tudi krekerjev)
pokovka z medenim karamelom
- pribl. 75 g sveže pokovke
- 125 g masla
- 170 g sladkorja
- 2 žlici tekočega medu
Letos si na Dunaju privoščite to tradicionalno poslastico
Šmorn, klobase, medenjaki, torta Sacher in enormne količine kuhanega vina in jabolčnika vabijo na predbožični Dunaj, nas pa je prepričala ta znamenita sladica.
To so najlepše božične pletenice
Mehke babke in dišeče pletenice so nepogrešljive v prazničnem času. Izbrali smo najlepše božične pletenice z bogatimi nadevi za popolno sladko omizje.
Triki za mesno štruco, ki bo hkrati sočna in kompaktna
Naučite se pripraviti posebno vrsto mesne štruce, ki ji pravimo pečenka Štefani. Zdi se preprosta, a skriva nekaj pasti. Z našimi nasveti bo obenem sočna in kompaktna.
Sestavine
čokoladni kolač
- 200 g mlečne čokolade
- 200 g temne čokolade
- 250 g kokosove maščobe
- 2 jajci
- 2 žlici kakava v prahu
- 60 g sladkorja v prahu
- pribl. 12 maslenih piškotov (lahko tudi krekerjev)
pokovka z medenim karamelom
- pribl. 75 g sveže pokovke
- 125 g masla
- 170 g sladkorja
- 2 žlici tekočega medu
Postopek
Podolgovat model ali pekač (dolg približno 23 cm) obložimo z aluminijasto folijo.
Mlečno in temno čokolado nasekljamo na koščke, stresemo v ognjevarno posodo, dodamo kokosovo maščobo in vse skupaj stopimo nad soparo.
Jajca, kakav in sladkor v prahu stresemo v skledo in z električnim mešalnikom zmešamo, da dobimo kremasto maso. Nato počasi vmešamo stopljeno čokolado.
V model vlijemo plast stopljene čokoladne mase in nanjo položimo tri piškote. Prelijemo jih z nekaj čokoladne mase in nanjo naložimo novo plast piškotov. Postopek ponavljamo, da napolnimo model. Na vrhu mora biti plast čokoladne mase. Model vsaj za 8 ur ali pa kar čez noč postavimo v hladilnik. Naslednji dan pripravimo karamelno pokovko.
Svežo pokovko razporedimo na pekač, obložen z aluminijasto folijo. Maslo, narezano na majhne kocke, sladkor in med damo v kozico in na srednje močnem ognju ob neprestanem mešanju segrevamo, da se sestavine razpustijo in zavrejo. Nato prenehamo mešati in kuhamo še 4 do 7 minut. Ko začnejo nastajati mehurčki, je karamel pripravljen. Hitro (vsekakor pa previdno!) ga prelijemo po pokovki v pekaču in jo posolimo. Pustimo, da se ohladi.
Čokoladni kolač vzamemo iz hladilnika in iz modla, pokovko pa razlomimo na koščke. S kuhinjskim gorilnikom nekoliko ogrejemo vrh kolača in ga okrasimo s pokovko, ki jo rahlo pritisnemo v čokolado, da se bolje prime. Če nimamo gorilnika, lahko kolač nekaj časa pustimo na sobni temperaturi, da se malo zmehča. Okrasimo ga s pokovko in do postrežbe shranimo v hladilniku.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Kostanjeva juha z ingverjem in rozinami
Kuhan kostanj, ingver in rozine za malce manj klasičen uvod v jesensko kosilo
Jabolčni kolač s kakavom
Špageti s sardinami
Hitra pašta za vsak dan – sestavine imate zagotovo že na zalogi.