Kaj boste skuhali danes?
Pikantna juha iz korenovk in leče
Pikantna juha iz korenovk in leče
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 čebuli
- 2 sladka krompirja
- 2 korenčka
- 2 pastinaka
- 1 rdeč čili
- 1 žlička mlete orientalske kumine
- 80 g suhe zelene leče
- 1,3 l zelenjavne jušne osnove
- 4 dl mleka
- sol
- poper
- 1 žlica sesekljanih koriandrovih ali peteršiljevih listov
- 100 g jogurta
Pečeno zelje iz pečice - preprosto, poceni in božansko
Če mislite, da je zelje dolgočasno, vas bo ta recept prepričal v nasprotno.
To tradicionalno jed za martinovo postrežejo v Istri
Kokošji žgvacet je istrska jed, ki navdušuje z bogatim okusom. Najboljši je, kadar ga pripravimo iz domače perutnine ter postrežemo s fuži, polento ali njoki.
Ko praznuje vino
Vino je pomemben del naše kulture, zato ga tudi praznujemo in spoštujemo. Prvi praznik je zagotovo trgatev, takoj za njo pa je martinovo.
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 čebuli
- 2 sladka krompirja
- 2 korenčka
- 2 pastinaka
- 1 rdeč čili
- 1 žlička mlete orientalske kumine
- 80 g suhe zelene leče
- 1,3 l zelenjavne jušne osnove
- 4 dl mleka
- sol
- poper
- 1 žlica sesekljanih koriandrovih ali peteršiljevih listov
- 100 g jogurta
Postopek
Čebulo, sladki krompir, korenček in pastinak olupimo. Čebulo drobno nasekljamo, preostalo korenasto zelenjavo pa narežemo na kockice. Čiliju odstranimo semena in ga tudi narežemo na kockice.
V veliki kozici segrejemo oljčno olje, dodamo čebulo in jo pražimo 5 minut, da se zmehča. Dodamo preostalo zelenjavo in pražimo še 5 minut; dve minuti pred koncem dodamo še čili in kumino.
V kozico dodamo lečo in jušno osnovo, zavremo, zmanjšamo temperaturo in kuhljamo 25 minut, da se leča in preostala zelenjava skuhata. Juho gladko zmešamo s paličnim mešalnikom, med mešanjem dodajamo mleko in po potrebi še malo jušne osnove ali vode. Solimo, popramo in še enkrat zavremo.
Juho posujemo s koriandrom ali peteršiljem, nalijemo jo v jušne skodelice in postrežemo z žlico jogurta.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pokrita brokolijeva pita z gorgonzolo
Brokoli krepi imunski sistem. Njegove cvetke smo ovili v listnato testo in mu dodali italijansko gorgonzolo.
Solata z ajdo in rdečo peso
Rdeča pesa je v kuhinji vsestransko uporabna. Lahko jo jemo surovo, kuhano, kot samostojno jed ali prikuho k številnim različnim jedem.
Žepki s paradižnikom, mocarelo in salamo
Hiter prigrizek za spremljavo k druženjem pred ekranom