
Pikantna juha iz korenovk in leče
Pikantna juha iz korenovk in leče

Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 čebuli
- 2 sladka krompirja
- 2 korenčka
- 2 pastinaka
- 1 rdeč čili
- 1 žlička mlete orientalske kumine
- 80 g suhe zelene leče
- 1,3 l zelenjavne jušne osnove
- 4 dl mleka
- sol
- poper
- 1 žlica sesekljanih koriandrovih ali peteršiljevih listov
- 100 g jogurta

Vikend kosilo, ki bo navdušilo tudi najbolj zahtevne
Jutranja megla naznanja prihod jeseni, prijetnejše temperature pa nas vabijo k prižigu pečice, v kateri bomo spekli slastno pečenko za vso družino.

Naj trgatev ne mine brez te klasične sladice
Klopotci bodo vsak čas potihnili, saj se v teh dneh vrstijo trgatve. Kot vsak pomemben praznik pa mora trgatev spremljati pestra izbira dobrot, med katerimi naj bo tudi potica.

Sladko svetovno prvenstvo: se boste prijavili?
V Trevisu, rojstnem kraju tiramisuja, bo kmalu potekalo svetovno prvenstvo v tiramisuju, na katerem se bodo za naslov prvaka potegovali slaščičarji z vsega sveta.
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 čebuli
- 2 sladka krompirja
- 2 korenčka
- 2 pastinaka
- 1 rdeč čili
- 1 žlička mlete orientalske kumine
- 80 g suhe zelene leče
- 1,3 l zelenjavne jušne osnove
- 4 dl mleka
- sol
- poper
- 1 žlica sesekljanih koriandrovih ali peteršiljevih listov
- 100 g jogurta
Postopek
Čebulo, sladki krompir, korenček in pastinak olupimo. Čebulo drobno nasekljamo, preostalo korenasto zelenjavo pa narežemo na kockice. Čiliju odstranimo semena in ga tudi narežemo na kockice.
V veliki kozici segrejemo oljčno olje, dodamo čebulo in jo pražimo 5 minut, da se zmehča. Dodamo preostalo zelenjavo in pražimo še 5 minut; dve minuti pred koncem dodamo še čili in kumino.
V kozico dodamo lečo in jušno osnovo, zavremo, zmanjšamo temperaturo in kuhljamo 25 minut, da se leča in preostala zelenjava skuhata. Juho gladko zmešamo s paličnim mešalnikom, med mešanjem dodajamo mleko in po potrebi še malo jušne osnove ali vode. Solimo, popramo in še enkrat zavremo.
Juho posujemo s koriandrom ali peteršiljem, nalijemo jo v jušne skodelice in postrežemo z žlico jogurta.