
Jabolčna torta z orehi in sirovo kremo
Jabolčna torta je idealna za popoldansko čajanko, s svečkami pa tudi za rojstni dan
Jabolčna torta z orehi in sirovo kremo
Jabolčna torta je idealna za popoldansko čajanko, s svečkami pa tudi za rojstni dan

Sestavine
- 300 g moke
- 1 žlička cimeta
- ½ žličke sode bikarbone
- 140 g temnega sladkorja muskovado
- 50 g rjavega sladkorja
- 2,5 dl repičnega ali sončničnega olja
- 4 jajca
- 3 neolupljena jabolka
- 100 g orehov
- maščoba za modla
krema
- 100 g zmehčanega masla
- 50 g temnega sladkorja muskovado
- 1 žlica javorovega sirupa
- 200 g sirnega namaza ali kremnega sira

5 trikov za božanski pečen krompir
Pečen krompir je zagotovo ena najbolj priljubljenih domačih jedi, sploh če je pravilno pečen in dobro začinjen.

Tako se ribe ne bodo prijele na rešetko
Odkrijte preproste trike za popolno ribo na žaru – brez lepljenja, brez razpadanja, z lepo zapečeno kožo in sočnim mesom.

Marmelada ali džem – poznate razliko?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?
Sestavine
- 300 g moke
- 1 žlička cimeta
- ½ žličke sode bikarbone
- 140 g temnega sladkorja muskovado
- 50 g rjavega sladkorja
- 2,5 dl repičnega ali sončničnega olja
- 4 jajca
- 3 neolupljena jabolka
- 100 g orehov
- maščoba za modla
krema
- 100 g zmehčanega masla
- 50 g temnega sladkorja muskovado
- 1 žlica javorovega sirupa
- 200 g sirnega namaza ali kremnega sira
Postopek
Jabolka operemo in jih grobo naribamo, orehe pa grobo nasekljamo. Pečico segrejemo na 150 °C. Dva tortna modla premera 20 cm premažemo z maščobo in obložimo s papirjem za peko. V veliko skledo damo moko, cimet, sodo bikarbono in sestavine zmešamo z obema vrstama sladkorja, ki morata biti brez grudic. Dodamo olje, jajca in jabolka ter vse dobro premešamo. Vmešamo še orehe, nato pa testo razdelimo v oba modla in pečemo približno 45 minut; pecivo je pečeno, če je lesena palčka, ki jo zapičimo v biskvit, čista. Biskvit nekaj minut ohlajamo, nato ga odstranimo iz modla in popolnoma ohladimo.
Pripravimo še kremo tako, da vse sestavine stepemo in kremo nato ohladimo, da se zgosti, vendar je še vedno mazava. En biskvit premažemo s polovico kreme, ga pokrijemo z drugim biskvitom in premažemo s preostankom kreme.