
Brancin s citrusi na žaru
Ribe podložite z rezinami pomaranče, da se ne primejo na žar in še bolj zadišijo
Brancin s citrusi na žaru
Ribe podložite z rezinami pomaranče, da se ne primejo na žar in še bolj zadišijo

Sestavine
- 4 celi manjši brancini, vsak po 300 g, očiščeni in oluskani
- 2–3 velike pomaranče
- drobno naribana lupinica 1 limone (sok uporabimo za solato)
- 1 žlica oljčnega olja
- sol
solata
- 2 pomaranči
- sok 1 limone
- 4 žlice oljčnega olja
- 150 g vodne kreše
- prgišče majhnih kaper
- prgišče izkoščičenih zelenih oliv, grobo sesekljanih
Preberite tudi

Polenta: Vse, kar morate vedeti o sortah in pripravi
Rumena, rdeča in bela polenta je nahranila generacije naših prednikov. Briški otroci so stali v vrsti, da bi dobili "škurjo od polente". Jo še znamo skuhati na star način?

Pečenka: vse kar morate vedeti, da bo uspela
Odkrijte skrivnosti popolne pečenke! Naučite se pravilne peke, da bo meso sočno, mehko in polnega okusa – vsakokrat brezhibno!

Veganske sladice, ki osvajajo brez kompromisov – ne boste verjeli, da so 100 % rastlinske!
Na popoldansko čajanko smo povabili vegana in se skoraj ujeli v past. S katero slaščico postreči, ko pa smo tako vajeni receptov z mlekom, jajci, smetano in medom. Z nekaj raziskovanja, novega znanja in kakšnim pametnim nadomestkom vam bo gotovo uspelo – ne bojte se eksperimentiranja!
Sestavine
- 4 celi manjši brancini, vsak po 300 g, očiščeni in oluskani
- 2–3 velike pomaranče
- drobno naribana lupinica 1 limone (sok uporabimo za solato)
- 1 žlica oljčnega olja
- sol
solata
- 2 pomaranči
- sok 1 limone
- 4 žlice oljčnega olja
- 150 g vodne kreše
- prgišče majhnih kaper
- prgišče izkoščičenih zelenih oliv, grobo sesekljanih
Postopek
Ribe po vsaki strani nekajkrat plitvo zarežemo. Drobno naribamo lupino 1 pomaranče in dodamo limonovo lupino. Zmešamo z oljčnim oljem, nato mešanico pokapljamo po ribah in jih solimo. Preostale pomaranče narežemo na 5 mm debele rezine. Ko je oglje pepelnato sivo, pomarančne rezine razporedimo na žar tako, da pokrivajo površino, ki ustreza dolžini rib. Pomaranče po eni strani ožgemo, nato jih obrnemo in nanje položimo ribe – tako se ribe ne bodo prijele na rešetko. Ribe pečemo 5 do 8 minut na vsaki strani (obrnemo jih zelo previdno) oziroma tako dolgo, da so pečene
(da se meso zlahka lušči, ko ga zbodemo).
Medtem ko se ribe pečejo (ali že prej), pripravimo solato. Pomaranči filiramo (glej nasvet). Pomarančne fileje damo v veliko skledo ter dodamo iztisnjen sok ostankov pomaranč in limone. Začinimo in primešamo oljčno olje. Ko so ribe pečene, s polivko zmešamo vodno krešo, kapre in olive. Ribe ponudimo skupaj s solato.
Kako filiramo pomarančo
Pomaranči najprej obrežemo vrh in dno, sadež postavimo na desko in z ostrim nožem krog in krog obrežemo lupino, pri čemer odstranimo tudi vso belo kožico vse do mesa. Nato z nožem zarežemo med krhlji ob kožici (membrani) in previdno izločimo pomarančne »fileje«. To počnemo nad skledo, da prestrežemo sok, ki se izcedi.