
Čokoladna torta s karamelno-masleno kremo
Imenitna torta za rojstni dan in druge posebne priložnosti, lično okrašena z rozetami iz čokoladne kreme
Čokoladna torta s karamelno-masleno kremo
Imenitna torta za rojstni dan in druge posebne priložnosti, lično okrašena z rozetami iz čokoladne kreme

Sestavine
- 1,25 dl sončničnega olja
- 7 velikih jajc
- 1 žlička vaniljeve arome
- 375 g rjavega sladkorja
- 50 g kakava v prahu
- 300 g moke
- 1 žlička sode bikarbone
- sol
- olje za model
karamelno-maslena krema
- 250 g sladkorja muskovado
- 1,5 dl sladke smetane
- 150 g zmehčanega masla
- ½ žličke soli
čokoladna krema za okras
- 2,5 dl sladke smetane
- 250 g temne čokolade
Preberite tudi

Kako zvežemo pečenko
Če želite, da pečenka ohrani lepo obliko, jo morate pred pripravo dobro povezati z vrvico.

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.
Sestavine
- 1,25 dl sončničnega olja
- 7 velikih jajc
- 1 žlička vaniljeve arome
- 375 g rjavega sladkorja
- 50 g kakava v prahu
- 300 g moke
- 1 žlička sode bikarbone
- sol
- olje za model
karamelno-maslena krema
- 250 g sladkorja muskovado
- 1,5 dl sladke smetane
- 150 g zmehčanega masla
- ½ žličke soli
čokoladna krema za okras
- 2,5 dl sladke smetane
- 250 g temne čokolade
Postopek
Pečico segrejemo na 160 °C. Globok okrogel model za torte s premerom 25 cm namastimo in obložimo s papirjem za peko. Rumenjake ločimo od beljakov. V veliki skledi dobro zmešamo olje, rumenjake, vaniljevo aromo, sladkor in 2 dl vode. Presejemo še kakav v prahu in stepamo, da dobimo gladko maso.
K mešanici presejemo moko, sodo bikarbono in žličko soli ter vse zmešamo. V drugi skledi stepemo beljake v trd sneg. Previdno ga vmešamo v testo in mešamo, da se vse dobro poveže.
Maso previdno vlijemo v pekač, nato pekač dvakrat močno udarimo po delovni površini, da se znebimo morebitnih velikih zračnih mehurčkov. Biskvit pečemo eno uro in 10 minut, nato preverimo, če je pečen. Če se testo vrne v prvotni položaj, ko nanj rahlo pritisnemo s prstom, in če je lesena palčka, ki jo zapičimo v biskvit, čista, ko jo izvlečemo, je biskvit pečen. Če postaja pretemen, ga po eni uri pokrijemo z aluminijasto folijo. Vzamemo ga iz pečice, v modelu hladimo 10 minut, nato pa zvrnemo na veliko rešetko in odstranimo papir za peko. Pustimo, da se popolnoma ohladi.
Medtem ko se biskvit peče, pripravimo karamelno–masleno kremo. Sladkor muskovado, ½ žličke soli in smetano segrejemo v kozici, da se sladkor stopi. Kuhamo nekaj minut, nato mešanico popolnoma ohladimo. Zmehčano maslo gladko stepemo, prilijemo mu ohlajeno smetanovo mešanico, rahlo stepemo in do uporabe postavimo na hladno.
Pripravimo čokoladno kremo za okras. Segrejemo smetano, da skoraj zavre. Odstavimo s kuhalne plošče in jo prelijemo po čokoladi, ki smo jo na drobno nasekljali ali naribali. Pustimo stati nekaj minut, da se čokolada stopi, in zmešamo, da dobimo gladko omako. Počakamo, da se na sobni temperaturi zgosti, nato jo damo v vrečko za okraševanje z zvezdnim nastavkom.
Torto prečno prerežemo in jo nadevamo s karamelno–masleno kremo. Vrh torte okrasimo z visokimi rozetami iz čokoladne kreme. Na hladnem lahko torto hranimo do dva dni.