
Jabolčna pita z mandlji in medom
Kombinacija jabolk in mandljev naredi to pito popolno.
Jabolčna pita z mandlji in medom
Kombinacija jabolk in mandljev naredi to pito popolno.

Sestavine
- 320 g sladkega krhkega testa
- 100 g mletih mandljev
- 6 majhnih jabolk
- nastrgana lupina in sok 1 bio limone
- 125 g tekočega medu
- 1 žlička paste iz vaniljevih semen ali vaniljeve arome
- ščep nastrganega muškatnega oreška
- 1 jajce za premaz
- 30 g celih mandljev
- crème fraîche ali vaniljev sladoled, ko postrežemo
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- 320 g sladkega krhkega testa
- 100 g mletih mandljev
- 6 majhnih jabolk
- nastrgana lupina in sok 1 bio limone
- 125 g tekočega medu
- 1 žlička paste iz vaniljevih semen ali vaniljeve arome
- ščep nastrganega muškatnega oreška
- 1 jajce za premaz
- 30 g celih mandljev
- crème fraîche ali vaniljev sladoled, ko postrežemo
Postopek
Na pomokani delovni površini testo razvaljamo v približno 0,5 cm debel pravokotnik. Nato ga navijemo na valjar in ga previdno preložimo na plitev pravokoten pekač, obložen s papirjem za peko.
Mlete mandlje enakomerno potresemo po testu; ob straneh pustimo 4 cm širok prazen rob.
Jabolka olupimo, prerežemo na pol in jim odstranimo peščišče. Zaobljeni del premažemo z limonovim sokom.
Vsako jabolčno polovico položimo na desko za rezanje z ravno stranjo navzdol. Na desko položimo tudi dve leseni kuhalnici, tako da se njuna ročaja dotikata jabolka po levi in desni strani. Ta trik nam je v pomoč, da jabolk ne zarežemo do dna. V jabolko prečno naredimo zareze, med katerimi je 0,5 cm prostora. Jabolka razporedimo po mletih mandljih, nato pa dvignemo prazen rob testa in ga zavihamo čez robove jabolk; testo pa s prsti stisnemo skupaj, da se naguba in obdrži na mestu.
Preostali limonov sok z metlico za stepanje zmešamo z medom, limonovo lupino, vaniljo in muškatnim oreškom. Jabolka premažemo z nekaj limonovega sirupa (malo ga prihranimo), nato pa pito za 20 minut postavimo v hladilnik.
Razžvrkljamo jajce in grobo sesekljamo mandlje. Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Vanjo damo še en plitev pravokoten pekač (ali kamen za peko pice). Rob testa premažemo z jajcem, jabolka pa pokapamo s preostalim limonovim sirupom in jih potresemo s sesekljanimi mandlji. Pekač s pito postavimo na že segret pekač in pečemo 40 do 50 minut oziroma toliko časa, da se testo zlato zapeče in postane hrustljavo, jabolka pa se zmehčajo. Nato pito vzamemo iz pečice. Preden jo postrežemo s crème fraîche ali vaniljevim sladoledom, naj počiva 10 minut.
Nasvet
Sladko krhko testo naredimo po receptu na dobertek.com. Za to pito potrebujemo polovično količino sestavin, ki so navedene v receptu, lahko pa naredimo več testa in ga polovico zamrznemo za prihodnjič.