© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Govedina v rdečem vinu s čebulo

Govedina v rdečem vinu s čebulo

Čas priprave 2 h 30 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4–6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Govedina v rdecem vinu s cebulo

Sestavine

  • 25 g masla
  • 2 veliki čebuli
  • 6 strokov česna
  • 3 žlice moke
  • črni poper
  • 600 g govejega bočnika
  • 2 žlici oljčnega ali repičnega olja
  • 3 lovorovi listi
  • 4 dl rdečega vina
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 3 dl močne goveje jušne osnove
  • 250 g gob (npr. majhnih šampinjonov)
  • sol
  • sesekljan peteršilj, ko postrežemo (po želji)
buce, bučna pita

Je vsaka buča užitna?

Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.

Sestavine

  • 25 g masla
  • 2 veliki čebuli
  • 6 strokov česna
  • 3 žlice moke
  • črni poper
  • 600 g govejega bočnika
  • 2 žlici oljčnega ali repičnega olja
  • 3 lovorovi listi
  • 4 dl rdečega vina
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 3 dl močne goveje jušne osnove
  • 250 g gob (npr. majhnih šampinjonov)
  • sol
  • sesekljan peteršilj, ko postrežemo (po želji)

Postopek

1

Pečico segrejemo na 150 °C. Čebuli narežemo na kolobarje, stroke česna razpolovimo. V veliki nepregorni kozici z debelim dnom in pokrovko pri zmerni temperaturi stopimo maslo. Dodamo čebulo in česen, pražimo 10 minut, da začneta dobivati rjavo barvo, in ju preložimo na manjši krožnik.

2

Meso narežemo na dokaj velike koščke. V veliko plastično vrečko za zamrzovanje živil stresemo moko in obilo črnega popra. Dodamo polovico govedine, pretresemo, da moka dobro prekrije vse kose mesa, in jih vzamemo iz vrečke. Vanjo damo preostalo meso in postopek ponovimo.

3

V isto kozico, v kateri smo pražili čebulo, segrejemo olje, ne da bi jo prej pomili. Na olje stresemo pomokano meso in lovorove liste ter pražimo, dokler meso ne porjavi. Prilijemo vino in zraven stresemo čebulo. Dodamo paradižnikovo mezgo in jušno osnovo, premešamo in zmanjšamo temperaturo, da tekočina samo še nežno brbota. Pokrijemo in postavimo v pečico, kjer naj se duši 1 uro. Pokusimo in po potrebi solimo.

4

Po eni uri dodamo v kozico razpolovljene gobice in še za eno uro vrnemo v pečico. Nato pokusimo meso – če je mehko, jed lahko vzamemo iz pečice. Če je še malce trdo, naj ostane v pečici še pol ure, ko ga znova pokusimo. Po želji potresemo jed s peteršiljem, tik preden jo postrežemo.

Priljubljeni recepti

Čokoladni tartufi z meto in čilijem

Enostavne okusne čokoladne kroglice

20 min
Enostavno

Sirov kolač s češnjevim džemom

Sirov kolač smo tokrat obogatili s sočnim džemom

1 h 45 min
Enostavno

Šunkini zvitki s sirnim namazom, hrenom in orehi

Velikonočna uspešnica, ki si jo pripravimo tudi na kakšen manj prazničen večer

15 min
Enostavno

Krvavice s kislim zeljem in krompirjevimi žganci

Krvavice so prava izbira za tradicionalno kmečko pojedino.

1 h 30 min
Srednje zahtevno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.