Kaj boste skuhali danes?
Govedina v rdečem vinu s čebulo
Govedina v rdečem vinu s čebulo
Sestavine
- 25 g masla
- 2 veliki čebuli
- 6 strokov česna
- 3 žlice moke
- črni poper
- 600 g govejega bočnika
- 2 žlici oljčnega ali repičnega olja
- 3 lovorovi listi
- 4 dl rdečega vina
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 3 dl močne goveje jušne osnove
- 250 g gob (npr. majhnih šampinjonov)
- sol
- sesekljan peteršilj, ko postrežemo (po želji)
Natančni tudi brez tehtnice: koliko gramov je ena žlica?
V kuhinji, predvsem pri peki, je natančnost ključna, zato je sestavine najbolje določati in tehtati v gramih. Kako se znajti, ko tehtnica ni na voljo?
Zrnati sir: zakaj je 'cottage cheese' postal največji kulinarični hit leta
Zrnati sir je doživel pravi preporod in postal kulinarični hit. Odkrijte, zakaj je tako priljubljen in kako ga lahko uporabite v sladkih in slanih jedeh.
Krompirček, o katerem se vam bo še sanjalo
Hrustljav krompirček in bogata obloga, ob kateri se nam pocedijo sline – nič čudnega, da naloženi krompirček osvaja srca (in želodce) po vsem svetu.
Sestavine
- 25 g masla
- 2 veliki čebuli
- 6 strokov česna
- 3 žlice moke
- črni poper
- 600 g govejega bočnika
- 2 žlici oljčnega ali repičnega olja
- 3 lovorovi listi
- 4 dl rdečega vina
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 3 dl močne goveje jušne osnove
- 250 g gob (npr. majhnih šampinjonov)
- sol
- sesekljan peteršilj, ko postrežemo (po želji)
Postopek
Pečico segrejemo na 150 °C. Čebuli narežemo na kolobarje, stroke česna razpolovimo. V veliki nepregorni kozici z debelim dnom in pokrovko pri zmerni temperaturi stopimo maslo. Dodamo čebulo in česen, pražimo 10 minut, da začneta dobivati rjavo barvo, in ju preložimo na manjši krožnik.
Meso narežemo na dokaj velike koščke. V veliko plastično vrečko za zamrzovanje živil stresemo moko in obilo črnega popra. Dodamo polovico govedine, pretresemo, da moka dobro prekrije vse kose mesa, in jih vzamemo iz vrečke. Vanjo damo preostalo meso in postopek ponovimo.
V isto kozico, v kateri smo pražili čebulo, segrejemo olje, ne da bi jo prej pomili. Na olje stresemo pomokano meso in lovorove liste ter pražimo, dokler meso ne porjavi. Prilijemo vino in zraven stresemo čebulo. Dodamo paradižnikovo mezgo in jušno osnovo, premešamo in zmanjšamo temperaturo, da tekočina samo še nežno brbota. Pokrijemo in postavimo v pečico, kjer naj se duši 1 uro. Pokusimo in po potrebi solimo.
Po eni uri dodamo v kozico razpolovljene gobice in še za eno uro vrnemo v pečico. Nato pokusimo meso – če je mehko, jed lahko vzamemo iz pečice. Če je še malce trdo, naj ostane v pečici še pol ure, ko ga znova pokusimo. Po želji potresemo jed s peteršiljem, tik preden jo postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Dušeno sladko zelje z bleki (krpicami) in svinjska mrežna pečenka
Ko se družina zbere, se spodobi speči slastno pečenko
Čokoladni kolač s karamelno pokovko
Kalter Hund je tradicionalni nemški kolač s čokolado in piškoti
Preprosta pica margerita
Najslavnejša med picami – in naša različica je tudi najhitrejša!
Dušena svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo
Ta pečenka se vam bo kar topila v ustih s krompirjem in zelenjavo zraven!