Kaj boste skuhali danes?
Krhko testo
Testo za pito, ki se vedno obnese, je lahko tudi testo za preproste krhke piškote.
Krhko testo
Testo za pito, ki se vedno obnese, je lahko tudi testo za preproste krhke piškote.
Hitro narejeno krhko testo, masleno in ravno prav sladko – tule je recept, na katerega se pri pitah lahko vedno zanesete. Morda ga boste nalepili kar na hladilnik, da ga boste imeli vedno pri roki. Za eno pito za 6 do 8 oseb potrebujemo 350 do 400 g testa, če je pita pokrita, pa približno 650 g. Pripravljeno testo lahko zamrznemo in ga pred uporabo odtajamo.
Sestavine
- 350 g moke
- 225 g masla
- ščep soli
- 50 g sladkorja v prahu
- 1 velik rumenjak
3 prigrizki, ki jih bodo gostje oboževali
S premikom ure na zimski čas se zunaj hitro stemni, kar je odličen čas za druženje ob dobri hrani.
Naj dom zadiši po tej klasiki iz otroštva
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.
Preden rečete fuj, dajte priložnost temu receptu
Ob omembi vampov nihče ne ostane ravnodušen. Ali jih obožujemo ali pa ne maramo, vmesne poti ni. Morda pa tisti, ki jih ne marajo, le še niso preizkusili pravega recepta.
Sestavine
- 350 g moke
- 225 g masla
- ščep soli
- 50 g sladkorja v prahu
- 1 velik rumenjak
Postopek
Moko, maslo, narezano na koščke, in ¼ žličke soli damo v multipraktik in zmešamo, da dobimo mešanico konsistence vlažnih drobtin. Lahko pa to naredimo ročno, tako da s prsti zmanemo sestavine v veliki skledi. Prisujemo sladkor in ga na hitro vmešamo.
Rumenjak razžvrkljamo z 2 žlicama mrzle vode in pokapamo po mešanici. Če uporabljamo multipraktik, ga vklapljamo v kratkih presledkih, dokler ne začnejo nastajati večje kepe. Če je testo presuho, dodamo še malo vode – 1 ali 2 žlički naenkrat, vendar skupna količina ne sme preseči 3 žličk.
Testo stresemo na delovno površino in ga na hitro pognetemo v gladko kroglo. Gnetemo čim manj, da ne postane pretrdo. Oblikujemo ga v ploščat hlebček, tesno ovijemo s prozorno kuhinjsko folijo in damo v hladilnik vsaj za pol ure. V hladilniku ga lahko pustimo do 2 dni, v zamrzovalniku pa 2 meseca.
Slano krhko testo
Za pito s slanim nadevom potrebujemo slano krhko testo, zato sladkor izpustimo in uporabimo 2 ščepa soli.
Izognimo se razmočeni testeni podlagi pri pitah
- Pečeno pito, katere podlaga je iz testa, preložimo na kovinski ali emajliran krožnik ali v pločevinasto škatlo.
- Ko damo pito v pečico, mora biti ta segreta do temperature peke.
- Po surovi testeni podlagi posujemo nekaj zmletih mandljev ali fino mletega koruznega zdroba, da bodo vpili sok, ki se bo med peko natekel iz sadja.
Priljubljeni recepti
Beli fižol s tunino
Fižol je ena najbolj priljubljenih stročnic na svetu in brez dvoma pomemben sooblikovalec prehranske kulture Slovencev.
Čokoladna torta brez moke
Čokoladna torta za vse, tudi za tiste, ki jih gluten ovira pri uživanju pregrešnih sladic.