
Sestavine
testo
- 125 g masla
- 250 g ostre moke
- 125 g kristalnega sladkorja
- ½ žličke pecilnega praška
- 1 jajce
nadev
- 500 g jabolčnih krhljev
- 30 g praška za vaniljev puding
- 50 g ingverja
- 100 g kristalnega sladkorja
- 2,5 dl jabolčnika
- ščepec zmletega cimeta
- brusnična marmelada
- 100 g marcipana
- maslo za model
- papir in fižol za slepo peko

7 okusnih prilog, ki niso krompir
Krompir je v slovenski kuhinji skorajda nepogrešljiv, od tenstanega, do pireja, naše mamo so nam ga kuhale precej pogosto. Včasih pa kosilo preprosto potrebuje nekaj drugačnega, lažjega, bolj barvitega ali z zanimivejšo teksturo.

Kako pripraviti to priljubljeno poletno zelenjavo
Pečena paprika je ena najbolj vsestranskih poletnih prilog. Narezana na fileje je imenitna v marinadi iz oljčnega olja, česna in peteršilja, lahko pa jo pripravimo tudi v solatah še z drugimi vrstami zelenjave, testeninami ali rižem

Ko enkrat poskusite ta domači kečap, ga nikoli več ne boste kupili
Domači kečap bo okusnejši in bolj naraven kot kupljeni, pa še prilagodite ga lahko svojemu okusu! Podobno je s paradižnikovo omako.
Sestavine
testo
- 125 g masla
- 250 g ostre moke
- 125 g kristalnega sladkorja
- ½ žličke pecilnega praška
- 1 jajce
nadev
- 500 g jabolčnih krhljev
- 30 g praška za vaniljev puding
- 50 g ingverja
- 100 g kristalnega sladkorja
- 2,5 dl jabolčnika
- ščepec zmletega cimeta
- brusnična marmelada
- 100 g marcipana
- maslo za model
- papir in fižol za slepo peko
Postopek
Maslo narežemo na koščke in ga z moko, sladkorjem, pecilnim praškom ter jajcem hitro zgnetemo. Testo zavijemo v folijo in ga damo za pol ure v hladilnik. Model za pito premera 24 cm namažemo z maslom.
Testo razvaljamo na pomokani delovni površini 3 mm debelo, nato pa model obložimo s testom. Testeno podlago slepo spečemo: testo obložimo s papirjem za peko in fižolom; pečemo ga približno deset minut v prej ogreti pečici pri 180 °C, nato papir in fižol odstranimo. Ko se podlaga ohladi, jo namažemo z brusnično marmelado.
Marcipan tanko razvaljamo na delovni površini, ki smo jo potresli s sladkorjem v prahu. Marcipanovo ploščo položimo na marmeladno podlago.
Prašek za puding gladko zmešamo z malo jabolčnika. Ingver narežemo na debele rezine. K preostalemu jabolčniku dodamo sladkor in rezine ingverja ter zavremo. Vmešamo pudingovo zmes in med stalnim mešanjem kuhljamo dve minuti. Maso odstavimo, ingver odstranimo in maso začinimo s cimetom.
Jabolčne krhlje porazdelimo po marcipanovi podlagi in premažemo s kremo. Pito pečemo v pečici pri 180 °C približno 45 minut. Pečeno jabolčno pito pustimo nekaj časa počivati, da se krema lepo strdi, nato jo razrežemo na primerne kose in ponudimo.