© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Sladka bučna pita

Tradicionalna ameriška sladica

Sladka bučna pita

Tradicionalna ameriška sladica

Čas priprave 2 h 10 min
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 8 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
LI154869_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 750 g bučnega mesa (npr. lunga di Napoli)
  • 350 g krhkega testa
  • 140 g sladkorja
  • ½ žličke soli
  • ½ žličke muškatnega oreška
  • 1 žlička cimeta
  • 2 razžvrkljani jajci
  • 25 g stopljenega masla
  • 1,7 dl mleka
  • moka za delovno površino
  • fižol za slepo peko
  • 1 žlica sladkorja v prahu za posip
Piknik v Parizu.jpg

Top destinacije za popoln piknik

Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Sestavine

  • 750 g bučnega mesa (npr. lunga di Napoli)
  • 350 g krhkega testa
  • 140 g sladkorja
  • ½ žličke soli
  • ½ žličke muškatnega oreška
  • 1 žlička cimeta
  • 2 razžvrkljani jajci
  • 25 g stopljenega masla
  • 1,7 dl mleka
  • moka za delovno površino
  • fižol za slepo peko
  • 1 žlica sladkorja v prahu za posip

Postopek

1

Bučno meso narežemo na kocke in ga damo v veliko kozico, prelijemo z vodo in zavremo. Kozico pokrijemo, ogenj zmanjšamo in kuhljamo 15 minut, da se meso zmehča. Kuhane bučne kocke odcedimo in ohladimo.

2

Pečico segrejemo na 180 °C. Delovno površino narahlo pomokamo in na njej razvaljamo krhko testo. Model za pito premera 22 cm obložimo s testom in ga za kratek čas postavimo v hladilnik. Na testo položimo kos papirja za peko in vanj vsujemo fižol za slepo peko. Pečemo 15 minut, nato papir in fižol odstranimo in pečemo še 10 minut, da dobimo svetlo rjavo zapečeno testo. Testeno osnovo vzamemo iz pečice in malo ohladimo.

3

Temperaturo pečice zvišamo na 220 °C. Bučno meso skozi cedilo pretlačimo v veliko skledo. V drugi skledi zmešamo sladkor, sol, muškatni orešek in polovico cimeta. Dodamo razžvrkljana jajca, maslo in mleko ter vse skupaj zlijemo k bučnemu pireju. Premešamo, da dobimo gladek nadev, ki ga stresemo na pečeno testeno osnovo. Pečemo 10 minut, nato temperaturo zmanjšamo na 180 °C in pečemo še 35 do 40 minut, da se nadev speče in strdi.

4

Pustimo, da se pita ohladi, nato jo vzamemo iz modela. Preostali cimet zmešamo s sladkorjem v prahu in z mešanico poprašimo pito. Postrežemo hladno.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.