
Kaj boste skuhali danes?
Čokoladna pita s karamelom
čokolada + karamela= dobitna kombinacija
Čokoladna pita s karamelom
čokolada + karamela= dobitna kombinacija

Sestavine
testo
- 220 g gladke moke
- 110 g hladnega masla
- 30 g sladkorja
- 1 žlička vaniljeve arome
- 1 jajce
- mleko po potrebi
karamel
- 130 g sladkorja
- 0,8 dl smetane
- 20 g masla
nadev
- 100 g temne čokolade (70 %)
- 100 g bele čokolade
- 6 žlic stopljenega masla
- 2 jajci
- 3 rumenjaki
- 4 žlice rjavega sladkorja
- moka za delovno površino
- fižol za slepo peko
- sladkor v prahu za posip

Preprost recept za šnite, ki vedno navdušijo
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev. Marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
testo
- 220 g gladke moke
- 110 g hladnega masla
- 30 g sladkorja
- 1 žlička vaniljeve arome
- 1 jajce
- mleko po potrebi
karamel
- 130 g sladkorja
- 0,8 dl smetane
- 20 g masla
nadev
- 100 g temne čokolade (70 %)
- 100 g bele čokolade
- 6 žlic stopljenega masla
- 2 jajci
- 3 rumenjaki
- 4 žlice rjavega sladkorja
- moka za delovno površino
- fižol za slepo peko
- sladkor v prahu za posip
Postopek
Sladkor za karamel stresemo v kozico z debelim dnom, primešamo 2 žlici vode in pristavimo na srednje močan ogenj. Mešamo, dokler se sladkor ne raztopi, nato nehamo mešati in počakamo, da se karamelizira. Kozico odstavimo z ognja in previdno vmešamo maslo in smetano. Dobro premešamo, da dobimo gladko zmes. Ko se karamel ohladi, ga prelijemo v drugo posodo in prihranimo.
V posodo kuhinjskega strojčka damo moko, na koščke narezano maslo, sladkor in vaniljevo aromo. Vključimo strojček, in ko se masa spremeni v drobtine, dodamo jajce in še naprej mešamo, da se testo sprime v kepo. Če je testo pretrdo, po žličkah dodajamo mleko. Testo še malo pregnetemo, oblikujemo v kepo, zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo in damo za pol ure v hladilnik. Nato ga na pomokani delovni površini razvaljamo in z njim obložimo model premera 23 cm. Model postavimo za pol ure v hladilnik.
Pečico segrejemo na 200 °C. Testeno podlago za pito obložimo s papirjem za peko in fižolom. Slepo ga pečemo 20 minut, nato papir in fižol odstranimo in pečemo še 5 do 10 minut, da se svetlo rjavo obarva. Previdno ga prelijemo s karamelom in postavimo na stran. Temperaturo v pečici zmanjšamo na 180 °C.
Obe vrsti čokolade nalomimo na koščke, stopimo nad soparo in v čokolado vmešamo stopljeno maslo. Obe jajci, rumenjake in sladkor penasto stepamo 10 minut. V penasto zmes previdno vmešamo stopljeno čokolado in mešanico vlijemo na testo. Pečemo 20 do 25 minut. Površina čokoladne zmesi mora biti utrjena, vendar še vedno rahlo majava. Sladico malo ohladimo in postavimo na hladno za najmanj 3 ure ali čez noč. Preden pito postrežemo, jo potresemo s sladkorjem v prahu.
Nasvet
Karamel lahko pripravimo tudi tako, da na nizkem ognju počasi stopimo 200 g mehkih karamelnih bonbonov s 3 žlicami mleka.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Bela polenta s sirom v slanici in kajmakom
Jagnječja pečenka
Sladoled z ekstra deviškim oljčnim oljem
Kdo bi si mislil, da lahko z oljčnim oljem pripravimo tako okusen in osvežilen sladoled!