
Sestavine
- 375 g krhkega testa*
- 250 g rabarbare
- 300 g jabolk
- 2 žlici sladkorja
- sok 1 pomaranče
- papir za peko in suh fižol za slepo peko
vaniljeva krema
- 1,5 dl sladke smetane
- 1,5 dl mleka
- 1 vaniljev strok
- 3 jajca
- 85 g sladkorja
- lupinica 1 pomaranče

Pozabite na kupljene cmoke – tale recept vas bo čisto prevzel
Po tem receptu cmoki z marelicami vedno uspejo tako, kot jih je delala babica

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Poletje je čas za … paprike na 1001 način
V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.
Sestavine
- 375 g krhkega testa*
- 250 g rabarbare
- 300 g jabolk
- 2 žlici sladkorja
- sok 1 pomaranče
- papir za peko in suh fižol za slepo peko
vaniljeva krema
- 1,5 dl sladke smetane
- 1,5 dl mleka
- 1 vaniljev strok
- 3 jajca
- 85 g sladkorja
- lupinica 1 pomaranče
Postopek
Pečico segrejemo na 190 °C. Testo razvaljamo na debelino kovanca in z njim obložimo pekač za pite s premerom 23 cm. Vzamemo papir za peko in iz njega izrežemo krog, ki naj bo malo večji od pekača. Papir položimo na testo in ga obložimo s suhim fižolom. Testo slepo pečemo 15 minut, nato fižol odstranimo in pečemo še 10 do 15 minut, da se testo rahlo zlato obarva. Pekač vzamemo iz pečice in temperaturo zmanjšamo na 160 °C.
Medtem ko se testo peče, pripravimo nadev. Rabarbari po potrebi odstranimo vlakna in jo narežemo na majhne koščke, jabolka pa olupimo, odstranimo peščišča in jih prav tako narežemo na majhne koščke. Rabarbaro, jabolka, sladkor in sok pomaranče 10 minut segrevamo v kozici, da se sadje zmehča, vendar obdrži obliko. Ko je sadje kuhano, kozico odstavimo in pustimo, da se rahlo ohladi.
Pripravimo vaniljevo kremo. Smetano, mleko in razpolovljen vaniljev strok segrevamo v majhni kozici in zavremo. V drugi skledi stepemo jajca in sladkor. Ko smetana zavre, z njo ob neprestanem stepanju prelijemo jajčno zmes, nato mešanico precedimo v čisto skledo ali vrč in ji dodamo pomarančno lupinico.
Pečeno testo obložimo s sadjem in prelijemo z vaniljevo kremo. Pekač vrnemo v pečico in pečemo še 30 do 35 minut, da se vaniljeva krema komaj strdi. Pito vzamemo iz pečice in pustimo, da se popolnoma ohladi, preden jo narežemo.
Nasvet
Krhko testo kupimo ali pa ga pripravimo sami: v posodo kuhinjskega strojčka damo 220 g moke, 110 g na koščke narezanega masla in 25 g sladkorja. Vključimo strojček, in ko se masa spremeni v drobtine, dodamo 1 jajce in še naprej mešamo, da se testo sprime v kepo. Če je testo pretrdo, dodajamo mleko po žličkah. Testo še malo pregnetemo, ga oblikujemo v kepo, zavijemo v prosojno gospodinjsko folijo in vsaj za pol ure postavimo v hladilnik.