Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 375 g krhkega testa*
- 250 g rabarbare
- 300 g jabolk
- 2 žlici sladkorja
- sok 1 pomaranče
- papir za peko in suh fižol za slepo peko
vaniljeva krema
- 1,5 dl sladke smetane
- 1,5 dl mleka
- 1 vaniljev strok
- 3 jajca
- 85 g sladkorja
- lupinica 1 pomaranče
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
- 375 g krhkega testa*
- 250 g rabarbare
- 300 g jabolk
- 2 žlici sladkorja
- sok 1 pomaranče
- papir za peko in suh fižol za slepo peko
vaniljeva krema
- 1,5 dl sladke smetane
- 1,5 dl mleka
- 1 vaniljev strok
- 3 jajca
- 85 g sladkorja
- lupinica 1 pomaranče
Postopek
Pečico segrejemo na 190 °C. Testo razvaljamo na debelino kovanca in z njim obložimo pekač za pite s premerom 23 cm. Vzamemo papir za peko in iz njega izrežemo krog, ki naj bo malo večji od pekača. Papir položimo na testo in ga obložimo s suhim fižolom. Testo slepo pečemo 15 minut, nato fižol odstranimo in pečemo še 10 do 15 minut, da se testo rahlo zlato obarva. Pekač vzamemo iz pečice in temperaturo zmanjšamo na 160 °C.
Medtem ko se testo peče, pripravimo nadev. Rabarbari po potrebi odstranimo vlakna in jo narežemo na majhne koščke, jabolka pa olupimo, odstranimo peščišča in jih prav tako narežemo na majhne koščke. Rabarbaro, jabolka, sladkor in sok pomaranče 10 minut segrevamo v kozici, da se sadje zmehča, vendar obdrži obliko. Ko je sadje kuhano, kozico odstavimo in pustimo, da se rahlo ohladi.
Pripravimo vaniljevo kremo. Smetano, mleko in razpolovljen vaniljev strok segrevamo v majhni kozici in zavremo. V drugi skledi stepemo jajca in sladkor. Ko smetana zavre, z njo ob neprestanem stepanju prelijemo jajčno zmes, nato mešanico precedimo v čisto skledo ali vrč in ji dodamo pomarančno lupinico.
Pečeno testo obložimo s sadjem in prelijemo z vaniljevo kremo. Pekač vrnemo v pečico in pečemo še 30 do 35 minut, da se vaniljeva krema komaj strdi. Pito vzamemo iz pečice in pustimo, da se popolnoma ohladi, preden jo narežemo.
Nasvet
Krhko testo kupimo ali pa ga pripravimo sami: v posodo kuhinjskega strojčka damo 220 g moke, 110 g na koščke narezanega masla in 25 g sladkorja. Vključimo strojček, in ko se masa spremeni v drobtine, dodamo 1 jajce in še naprej mešamo, da se testo sprime v kepo. Če je testo pretrdo, dodajamo mleko po žličkah. Testo še malo pregnetemo, ga oblikujemo v kepo, zavijemo v prosojno gospodinjsko folijo in vsaj za pol ure postavimo v hladilnik.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Mehke preste
Hitri pirin kruh (z vinskim kamnom)
Čebulna pita z rdečo peso
Zelenjavna pita, ki se odlično poda kot samostojna jed ali pa priloga