
Sestavine
- 50 g narezanega svežega ingverja
- 300 g sladkorja
- rezine 2 limon
- mineralna voda
- rezine limone, ko postrežemo
Preberite tudi

Preproste sladice z jagodami
Preproste sladice z jagodami, ki očarajo z okusom in izgledom – popolne za hitro sladko razvajanje v toplih dneh.

Svilnata maslena omaka - po korakih
Maslena omaka je klasična francoska osnovna omaka, ki jo poznamo tudi pod francoskim imenom beurre blanc.

Kako določiti višino kuhinjskega pulta
Kuhanje naj bo užitek, ne telovadba za hrbet! Odkrijte idealno višino kuhinjskega pulta za udobno ustvarjanje v kuhinji.
Sestavine
- 50 g narezanega svežega ingverja
- 300 g sladkorja
- rezine 2 limon
- mineralna voda
- rezine limone, ko postrežemo
Postopek
V ponvi prelijemo rezine limon, ingver in sladkor z 2 dl vode. Zavremo in kuhljamo, da se sladkor raztopi, nato raztopino odstavimo z ognja, ohladimo in precedimo skozi cedilo. Pri tem pritiskamo z žlico, da se izcedi čim več soka. Sirup lahko hranimo v hladilniku en teden. Postrežemo ga razredčenega z ohlajeno mineralno vodo in rezinami limone.
Nasveti za osvežilne napitke
Napitke lahko okrasimo s svežimi zelišči, sezonskim sadjem in zelenjavo, ki dodajo nekaj okusa in predvsem svežino.
Namesto vode lahko za ledene kocke uporabimo tudi limonado ali sadni sok. Napitke lahko barvno popestrimo s pisanim ledom, ki ga pripravimo tako, da vodo zmešamo s sesekljanimi zelišči (meta, bazilika …). Zanimiv učinek dobimo tudi, če v ledene kocke zamrznemo užitne cvetove ali gozdne sadeže, ki zaplavajo v pijači, ko se ledene kocke raztopijo. Za nasvet, kako pripravimo led s cvetovi, skočite h kuharskim nasvetom.
Led najpreprosteje zdrobimo tako, da ga položimo v čisto plastično ali še bolje platneno vrečko, ki jo zavijemo v brisačo. Postavimo jo na delovno površino in udarjamo z valjarjem.
V kozarce najprej nasujemo led, nato ga prelijemo s pijačo, ki se tako hitreje ohladi, in preprečimo, da bi se prelila čez rob kozarca, ko vanjo damo kocke ledu.
Za zares hladne pijače ohladimo tudi kozarce. Dobro uro pred postrežbo jih postavimo v hladilnik.
Zamrznemo lahko tudi rezine limon in limet.