
Hurmašice
Hurmašice

Sestavine
- 500 g ostre moke
- 500 g gladke moke
- 2 jajci
- 3 žlice sladkorja
- 2 dl olja
- 250 g masla
- 2 žlici kisle smetane
- 1 pecilni prašek
- mleti ali celi orehi (po želji)
- 1 kg sladkorja (za preliv oz. agdo)

Na ta način bodo rebrca z žara vedno uspela
Rebrca veljajo za pravo kraljevsko jed z žara, a do popolnega okusa vodi le ena pot: počasno pečenje pri nizki temperaturi.

Osvežilen recept: kumarična juha igralke Lučke Počkaj
»Kuham, kolikor je potrebno, saj kuhanje ni moja največja strast. Vendar sem zaradi različnih netolerantnosti zelo pozorna na prehrano in skušam čim večkrat sama pripraviti obroke. Najraje imam kaj preprostega, kot je denimo osvežilna kumarična juha, ki jo lahko pojemo toplo ali hladno,« razkriva igralka Lučka Počkaj.

Pod žarom: kako izbrati pravo žerjavico za najboljši rezultat
Katera izbira za žerjavico je najboljša – naravni les, oglje ali briketi? Prednosti in slabosti za popolno peko na žaru.
Sestavine
- 500 g ostre moke
- 500 g gladke moke
- 2 jajci
- 3 žlice sladkorja
- 2 dl olja
- 250 g masla
- 2 žlici kisle smetane
- 1 pecilni prašek
- mleti ali celi orehi (po želji)
- 1 kg sladkorja (za preliv oz. agdo)
Postopek
Pečico segrejemo na 180 ° C. Maslo stopimo. V večji posodi zmešamo vse sestavine in jih pregnetemo v srednje mehko testo. Iz testa oblikujemo kroglice, ki jih pritisnemo ob strgalo, da dobijo obliko svaljka (oblikujemo jih lahko tudi z rokami). Po želji v svaljke vstavimo tudi orehe. Svaljke položimo v namaščen pekač in pečemo 40 minut, da postanejo lepo rumeni.
Sladkor raztopimo v litru v rele v ode, ohladimo in s prelivom prelijemo pečene hurmašice.
hurmašice
Beseda hurmašice izvira iz besede hurma, datelj, saj sladica nanj spomnija po obliki. V Bosni jo poznajo tudi pod imenom brdarice ali hurmadžik.