© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Hurmašice

Hurmašice

Čas priprave 1 h 20 min
Zahtevnost Enostavno
Količina /
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
A-IMG_80730000_558x620_acf_cropped-1

Sestavine

  • 500 g ostre moke
  • 500 g gladke moke
  • 2 jajci
  • 3 žlice sladkorja
  • 2 dl olja
  • 250 g masla
  • 2 žlici kisle smetane
  • 1 pecilni prašek
  • mleti ali celi orehi (po želji)
  • 1 kg sladkorja (za preliv oz. agdo)
moj naj recept19.jpg

Osvežilen recept: kumarična juha igralke Lučke Počkaj

»Kuham, kolikor je potrebno, saj kuhanje ni moja največja strast. Vendar sem zaradi različnih netolerantnosti zelo pozorna na prehrano in skušam čim večkrat sama pripraviti obroke. Najraje imam kaj preprostega, kot je denimo osvežilna kumarična juha, ki jo lahko pojemo toplo ali hladno,« razkriva igralka Lučka Počkaj.

Sestavine

  • 500 g ostre moke
  • 500 g gladke moke
  • 2 jajci
  • 3 žlice sladkorja
  • 2 dl olja
  • 250 g masla
  • 2 žlici kisle smetane
  • 1 pecilni prašek
  • mleti ali celi orehi (po želji)
  • 1 kg sladkorja (za preliv oz. agdo)

Postopek

1

Pečico segrejemo na 180 ° C. Maslo stopimo. V večji posodi zmešamo vse sestavine in jih pregnetemo v srednje mehko testo. Iz testa oblikujemo kroglice, ki jih pritisnemo ob strgalo, da dobijo obliko svaljka (oblikujemo jih lahko tudi z rokami). Po želji v svaljke vstavimo tudi orehe. Svaljke položimo v namaščen pekač in pečemo 40 minut, da postanejo lepo rumeni.

2

Sladkor raztopimo v litru v rele v ode, ohladimo in s prelivom prelijemo pečene hurmašice.

hurmašice

Beseda hurmašice izvira iz besede hurma, datelj, saj sladica nanj spomnija po obliki. V Bosni jo poznajo tudi pod imenom brdarice ali hurmadžik.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.