Kaj boste skuhali danes?
Krhki orehovi keksi
Najboljši so orehovi keksi!
Krhki orehovi keksi
Najboljši so orehovi keksi!
Sestavine
testo
- 300 g gladke moke
- 200 g masla
- 100 g sladkorja v prahu
- 150 g mletih orehov
- 1–2 rumenjaka
- ščepec nastrgane lupine neškropljene limone
- 1 beljak za premaz
- polovičke orehovih jedrc za okras
- ribezova marmelada za nadev
čokoladna glazura
- 200 g čokolade za kuhanje
- 20 g masla
Preprosta kosila za ljubitelje azijskih okusov
Kadar si zaželimo nečesa novega, svežega, dišečega, pobrskamo za recepti, ki jih navdihujejo tajska, indijska, kitajska, vietnamska in korejska kulinarika.
Kaj vse lahko naredite iz kutin: domače ideje, ki dišijo po jeseni
Pri nas je kutina prej za okras kot sadež za uživanje, čeprav kutine odlikuje ogromno koristnih lastnosti, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje.
Tako pravilno spečete pečenice
Pečenice so nepogrešljive jeseni in pozimi. Najbolje je, če dobite domače in preverjeno dobre, pozorni pa bodite pri peki.
Sestavine
testo
- 300 g gladke moke
- 200 g masla
- 100 g sladkorja v prahu
- 150 g mletih orehov
- 1–2 rumenjaka
- ščepec nastrgane lupine neškropljene limone
- 1 beljak za premaz
- polovičke orehovih jedrc za okras
- ribezova marmelada za nadev
čokoladna glazura
- 200 g čokolade za kuhanje
- 20 g masla
Postopek
Sestavine za testo hitro zgnetemo na hladni delovni površini v krhko testo, ki naj počiva približno pol ure. Testo razvaljamo približno 3 mm debelo in z modelčki izrežemo poljubne oblike. Kekse zložimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko.
Polovico keksov namažemo z beljakom in obložimo s koščki orehovih jedrc (polovičke ali četrtine). Kekse pečemo v prej segreti pečici pri 190 °C približno 10 minut.
Ko se keksi ohladijo, jih namažemo z marmelado in sestavimo tako, da je spodnji keks brez oreha, zgornji pa z orehom.
Čokolado in maslo raztopimo v vodni kopeli. Čokoladno glazuro napolnimo v plastično vrečko. Odrežemo vogal vrečke, da naredimo majhno luknjico, potem pa kekse poljubno okrasimo s tankim curkom čokoladne glazure.