
Kaj boste skuhali danes?
Hrustljavo pečen brancin s holandsko omako z grenivko
Grenivka lepo preseka masleno razkošje klasične holandske omake
Hrustljavo pečen brancin s holandsko omako z grenivko
Grenivka lepo preseka masleno razkošje klasične holandske omake

Sestavine
- 1 žlica belega vinskega kisa
- 5 črnih poprovih zrn
- ¼ žličke koriandrovih semen (po želji)
- 1 rdeča grenivka
- 100 g masla
- 2 velika rumenjaka
- 1 žlica sladke smetane
- 4 fileji brancina po 100 g
- 2 žlički olja
- sol
- kuhana zelena zelenjava za prilogo

3 recepti z melancani, ob katerih si boste obliznili prste
Jajčevec je kralj poletne kuhinje – skriva se v omakah, zablesti na žaru in prevzame glavno vlogo v pečici. A sezona se bliža koncu, le dobro jo izkoristite.

Pokrovače: morsko razkošje okusov, ki ga pogosto pripravljamo napačno
Jakobova pokrovača velja za pravo lepotico med školjkami – toliko, da jo je Botticelli upodobil kot školjko, iz katere se rodi boginja Venera.

Teden mobilnosti s picami v obliki kolesa
Evropski teden mobilnosti napoveduje številne zanimive prireditve, tudi kulinarične, med drugim prvenstvo picopekov na Škofljici!
Sestavine
- 1 žlica belega vinskega kisa
- 5 črnih poprovih zrn
- ¼ žličke koriandrovih semen (po želji)
- 1 rdeča grenivka
- 100 g masla
- 2 velika rumenjaka
- 1 žlica sladke smetane
- 4 fileji brancina po 100 g
- 2 žlički olja
- sol
- kuhana zelena zelenjava za prilogo
Postopek
Vinski kis, poper in koriander (če ga uporabimo) damo v majhno kozico skupaj z žlico vode. Kuhljamo, in ko v kozico ostane le za eno žličko tekočine, odstavimo. Če izhlapi preveč tekočine, dodamo še malo vode.
Iz grenivke izrežemo krhlje brez membran in jih položimo na papirnate brisače. Iz preostanka sadeža (membran), ki nam ostane v roki, iztisnemo sok.
Maslo stopimo v majhni kozici in ga prihranimo na toplem. Rumenjaka damo v multipraktik in ju solimo. V jajca precedimo pripravljen reduciran kis; poper in koriander zavržemo. Dodamo žličko soka grenivke in nekaj sekund mešamo.
Med nadaljnjim mešanjem dodamo žlico masla in žlico smetane. Postopoma dodajamo preostalo maslo, vedno počakamo, da se dobro vmeša in dobimo gosto, gladko omako, preden dodamo naslednjo žlico. Maslo, ki ga dodajamo, mora biti toplo. Dodamo še žličko soka grenivke, da se omaka malo zrahlja, in začinimo. Vmešamo krhlje grenivke in jih malo natrgamo. Medtem ko pripravljamo ribo, hranimo omako na toplem.
Ribje fileje na kožni strani malo zarežemo in začinimo. Ponev segrejemo na srednjo temperaturo, dodamo olje in na njem spečemo ribje fileje. Dva fileja damo v ponev s kožo spodaj in pečemo 4 do 5 minut, da meso skoraj v celoti spremeni barvo in je koža hrustljava. Obrnemo ju in 30 sekund pečemo še na drugi strani. Pečena fileja odložimo na topel krožnik in spečemo še preostale. Postrežemo s holandsko omako in kuhano zelenjavo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pokrita pita s šunko, porom in krompirjem
Vam je ostalo kaj velikonočne šunke? Pripravite to slastno pito!
Pljučna pečenka s hrenom in pršutom
Hren in pršut pečenko naredita še boljšo in slajšo.
Jagnječje zarebrnice s hrustljavo sirovo skorjico
Dlje kot boste pustili marinirati zarebrnice, slajše bodo.