
Hrustljavo pečen brancin s holandsko omako z grenivko
Grenivka lepo preseka masleno razkošje klasične holandske omake
Hrustljavo pečen brancin s holandsko omako z grenivko
Grenivka lepo preseka masleno razkošje klasične holandske omake

Sestavine
- 1 žlica belega vinskega kisa
- 5 črnih poprovih zrn
- ¼ žličke koriandrovih semen (po želji)
- 1 rdeča grenivka
- 100 g masla
- 2 velika rumenjaka
- 1 žlica sladke smetane
- 4 fileji brancina po 100 g
- 2 žlički olja
- sol
- kuhana zelena zelenjava za prilogo

To je skriti zaklad, ki ga dobite pri vsakem varilcu piva
Pivo je ena najbolj priljubljenih pijač na svetu, a ob njegovi proizvodnji nastane tudi precej ostankov. Eden najpomembnejših je uporabljeni pivski slad, surovina, ki ji zdaj iščemo nove poti uporabe

Boljše kot vsaka torta: Ledene poslastice, ki bodo očarale vaše goste
Ker se nikoli ne ve, ali bo poletja vsak čas konec ali pa nas čaka indijanski podaljšek, je prav, da izkoristimo vsako priložnost za ledene sladice.

Okusi Grčije na krožniku: paradižnikova solata s pestom in burrato
Na počitnicah me je popolnoma očarala na videz preprosta solata s češnjevimi paradižniki. Okusna poletna harmonija me je tako prevzela, da sem jo doma poustvarila. Izvolite recept!
Sestavine
- 1 žlica belega vinskega kisa
- 5 črnih poprovih zrn
- ¼ žličke koriandrovih semen (po želji)
- 1 rdeča grenivka
- 100 g masla
- 2 velika rumenjaka
- 1 žlica sladke smetane
- 4 fileji brancina po 100 g
- 2 žlički olja
- sol
- kuhana zelena zelenjava za prilogo
Postopek
Vinski kis, poper in koriander (če ga uporabimo) damo v majhno kozico skupaj z žlico vode. Kuhljamo, in ko v kozico ostane le za eno žličko tekočine, odstavimo. Če izhlapi preveč tekočine, dodamo še malo vode.
Iz grenivke izrežemo krhlje brez membran in jih položimo na papirnate brisače. Iz preostanka sadeža (membran), ki nam ostane v roki, iztisnemo sok.
Maslo stopimo v majhni kozici in ga prihranimo na toplem. Rumenjaka damo v multipraktik in ju solimo. V jajca precedimo pripravljen reduciran kis; poper in koriander zavržemo. Dodamo žličko soka grenivke in nekaj sekund mešamo.
Med nadaljnjim mešanjem dodamo žlico masla in žlico smetane. Postopoma dodajamo preostalo maslo, vedno počakamo, da se dobro vmeša in dobimo gosto, gladko omako, preden dodamo naslednjo žlico. Maslo, ki ga dodajamo, mora biti toplo. Dodamo še žličko soka grenivke, da se omaka malo zrahlja, in začinimo. Vmešamo krhlje grenivke in jih malo natrgamo. Medtem ko pripravljamo ribo, hranimo omako na toplem.
Ribje fileje na kožni strani malo zarežemo in začinimo. Ponev segrejemo na srednjo temperaturo, dodamo olje in na njem spečemo ribje fileje. Dva fileja damo v ponev s kožo spodaj in pečemo 4 do 5 minut, da meso skoraj v celoti spremeni barvo in je koža hrustljava. Obrnemo ju in 30 sekund pečemo še na drugi strani. Pečena fileja odložimo na topel krožnik in spečemo še preostale. Postrežemo s holandsko omako in kuhano zelenjavo.